Отворено 56. Стеријино позорје

Бесједом доајена српског глумишта Стевана Гардиновачког и представом "Рођени у YУ, у режији Дина Мустафића и извођењу Југословенског драмског позоришта, вечерас је у Српском народном позоришту у Новом Саду отворено 56. Стеријино позорје. Поздрављајући публику у препуној сали „Јован Ђорђевић”, најстаријег домаћег театра који ове године прославља вијек и по постојања и рада, Гардиновачки је […]

петак, мај 27, 2011 / 08:16

Бесједом доајена српског глумишта Стевана Гардиновачког и представом "Рођени у YУ, у режији Дина Мустафића и извођењу Југословенског драмског позоришта, вечерас је у Српском народном позоришту у Новом Саду отворено 56. Стеријино позорје.

Поздрављајући публику у препуној сали „Јован Ђорђевић”, најстаријег домаћег театра који ове године прославља вијек и по постојања и рада, Гардиновачки је истакао да „лепота позоришта, нас који га представљамо, огледа се у осећању да смо људима потребни, да смо им драги“.

Писци су рекли своје, редитељи са сарадницима уобличили представе а „на нама глумцима је да вас убедимо да нам верујете“, рекао је један од ранијих лауреата Стеријине награде, напомињући да та врста убеђивања и није тако тешка јер “језик позоришта нису само речи, него и значења“.

Проглашавајући најпрестижнији домаћи позоришни фестивал отвореним, Гардиновачки је подсетио на двојицу из круга оснивача Стеријиног позорја, легендарног управника СНП-а Милоша Хаџића и хрватског књижевника и театролога Славка Батушића, који је прије 55 година рекао да је Позорје у Новом Саду „по праву, јер га тај град има као колевка не само војвођанског и српског већ и широко југословенског препородног театра“.

Прве фестивалске вечери стеријанска публика видјела је прву представу у селекцији националне драме и позоришта „Рођени у YУ“, рађену по тексту драматурског тима: Милена Богавац, Маја Пелевић, Филип Вујошевић, Божо Копривица и Милош Кречковић.

Осим те, у такмичарској конкуренцији је још шест представа у избору ујметничке директорке и селекторке овогодишњег фестивала Ксеније Радуловић.

У току девет фестивалских дана биће приређен и богат пратећи програм, у оквиру којег су и двије представе, позоришта из Пољске и Словеније, у међународној селекцији „Кругови“.

О наградама 56. Стеријиног позорја одлучиваће осмочлани међународни жири на чијем је челу редитељ Горан Марковић.Оставите одговор