Новаковић-Бурсаћ о "усташком", а не о хрватском геноциду над Србима у НДХ

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, у изјави за државну агенцију Срна користи облик "усташки геноцид", што је редовни поступак српске стране.

петак, април 21, 2023 / 09:51

Она тако каже: "Усташки геноцид над Србима током Другог свјетског рата, чији је симбол и највеће стратиште Јасеновац, односно Градина, представља трауму чије посљедице српски народ осјећа и данас". Потпуно је јасно, да супротна страна у сукобу за вријеме Отаџбинског рата 1992-1995 никад не говори "четнички геноцид у Сребреници", колико год тај "геноцид" био естрадни и непоткријепљен научним доказима за ту титулу. У Загребу никад неће бити само "четничка агресија", већ ће се морати знати да су четници Срби.

Но, српски делегат, даље у цјелости каже овако:

"Стога је јако важно да се на институционалном, колективном и појединачном нивоу на исправан начин односимо према том болном дијелу своје прошлости – да се сјећамо, обиљежавамо, проучавамо, пишемо и документујемо, а све с једним циљем – да се никада више не понови", изјавила је Бурсаћева поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац.

Она је рекла да је сјећати се, и подсјећати друге на такве страхоте, посебно важно имајући на уму да се свакодневно свједочи распрострањеним активностима на релативизацији, а често и на потпуном искривљењу чињеница о Другом свјетском рату и страдањима, а све са циљем политичких прекомпоновања односа.

"Невине жртве геноцида над српским народом почињеног током трајања НДХ заслужују поштовање, сјећање и достојанствен однос и свака генерација треба да том процесу да свој што квалитетнији допринос. Оне су истовремено и болна опомена о потреби вишевјековне и свакодневне борбе и уздизања нашег народа ради опстанка на овим просторима, који је и данас актуелан", закључила је Бурсаћева.

У Доњој Градини ће у недјељу, 23. априла, бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је скоро 20.000 дјеце.Оставите одговор