Нобелова награда за медицину откривачима хепатитиса Ц

Награда Шведске академије наука и умјетности већ одавно нема никаквог смисла или угледа на пољу друштва и умјетности, али објавити добитнике из науке, још има неког смисла. Овогодишња Нобелова награда за медицину додијељена је Харвију Алтеру, Мајклу Хјутону и Чарлсу Рајсу, тројици научника који су идентификовали нову врсту вируса – хепатитис Ц.

понедељак, октобар 5, 2020 / 14:20

Њихова открића су довела до новог нивоа у борби против вируса који се преносе крвљу. Прије њиховог рада, откриће вируса хепатитиса А и Б било је пресудан корак напред, али већина случајева хепатитиса преносивих кроз крв остала је необјашњива, пише на званичном сајту Нобелове награде.

У питању је прекретница у борби против вирусних болести. Захваљујући њиховом открићу, сада су доступни високо осјетљиви тестови крви на вирус који су, заправо, елиминисали посттрансфузијски хепатитис у многим дјеловима свијета, у великој мјери побољшавајући глобално здравље.

Њихово откриће такође је омогућило брзи развој антивирусних љекова усмјерених против хепатитиса Ц. По први пут у историји болест се сада може излијечити, подижући наде за искорењивање вируса хепатитиса Ц у свјетској популацији.

Да би се постигао овај циљ, биће потребни међународни напори који омогућавају тестирање крви и омогућавање доступности антивирусних љекова широм свијета.Оставите одговор