12:44 Тужилаштво БиХ "преузело" случај Давида Драгичевића, али не истражује убиство, него повреду службене дужности12:34 Мјешовити тим: Министрица Давидовић обишла фудбалере са Дауновим синдромом12:30 Је ли могуће да ће коначно неко одговарати: Вишковић тражи одговорне за уништење 1.300 вакцина у Приједору12:19 Република Српска и Покрајина Војводина - специјално и паралелно управљање отпадом (провјерите јесу ли портпароли то добро превели у загради)09:59 Гробар-лопаташ: Кловн Инцко на сахрани Јована Дивјака09:36 Фолклор у Хрватској: Јесте ли згрожени?08:18 Стоп лицемјерју: Српска и Србија се слажу са Хрватским поштама!19:21 ПДП након партијског састанка тражи од Вишковића да одговори да ли се Влада РС кришом задужила 800 милиона КМ17:05 Никола Дабић: Срдачан поздрав из Републике Српске за Шејлу Камерић16:46 Какву је приредбу припремила администрација Градског Сина Драшка за 22. април?

Нобелова награда за медицину откривачима хепатитиса Ц

Награда Шведске академије наука и умјетности већ одавно нема никаквог смисла или угледа на пољу друштва и умјетности, али објавити добитнике из науке, још има неког смисла. Овогодишња Нобелова награда за медицину додијељена је Харвију Алтеру, Мајклу Хјутону и Чарлсу Рајсу, тројици научника који су идентификовали нову врсту вируса – хепатитис Ц.

понедељак, 5 октобра, 2020 / 14:20

Њихова открића су довела до новог нивоа у борби против вируса који се преносе крвљу. Прије њиховог рада, откриће вируса хепатитиса А и Б било је пресудан корак напред, али већина случајева хепатитиса преносивих кроз крв остала је необјашњива, пише на званичном сајту Нобелове награде.

У питању је прекретница у борби против вирусних болести. Захваљујући њиховом открићу, сада су доступни високо осјетљиви тестови крви на вирус који су, заправо, елиминисали посттрансфузијски хепатитис у многим дјеловима свијета, у великој мјери побољшавајући глобално здравље.

Њихово откриће такође је омогућило брзи развој антивирусних љекова усмјерених против хепатитиса Ц. По први пут у историји болест се сада може излијечити, подижући наде за искорењивање вируса хепатитиса Ц у свјетској популацији.

Да би се постигао овај циљ, биће потребни међународни напори који омогућавају тестирање крви и омогућавање доступности антивирусних љекова широм свијета.Оставите одговор