Свјетски дан учитеља са азбукоубиством пред школом

Поводом обиљежавања Свјетског дан учитеља у Републици Српској, министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић упутила је честитку свим просвјетним радницима у Републици Српској; а ми документујемо класичан случај азбукоубиства и то – пред основном школом.

понедељак, 5 октобра, 2020 / 14:54

Можда би Министарство просвјете и културе РС, требало да појача интерресорну сарадњу, па да мало просвјети и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију? Они се, бар на паноу постављеном пред ОШ Јован Јовановић Змај у Бањој Луци, потписују као "имплементатор пројекта"?

Сама чињеница да је одавно нашој владајућој елити, која пуца од заштите српства и Срба у причи, далеко милозвучније рећи да сте имплементатор пројекта, него проводилац нацрта; упућује и на однос према српском писму. Кад је тако са језиком, писма неће више ни бити. Као што га, да се не лажемо, више ни нема.

Под условом да нисте ментално и образовно оштећени, па понављате никад у пракси неостварене глупости о "равноправности писама" или "два писма као богатству народа"; ни вама се неће допасти ово. А ако сте пак за "равноправност", ово нема везе са равноправношћу – јер она подразумијева увијек искључиво одсуство српске азбуке.

Како неком из Владе РС, одговорном за овај јавашлук, уопште није запало за око да не само пред школом дјецу учи како је латиница званично писмо државе, већ и да оно РС у наметнутом "амблему" који се појављује на табли онда значи – ПЦ?

Но, ево ријечи министарке Тривић.

Општа мјеста и једно конкретно: Светосавска награда

Поред исказане подршке и захвалности за сталну посвећеност у раду са ученицима и јасну опредијељеност за унапређење сопственог рада, у честитки просвјетним радницима се наводи и сљедеће:

"Посао просвјетних радника је један од најодговорнијих послова јер ви водите сталну бригу о васпитању и образовању наше дјеце и нових генерација које ће у будућности водити и развијати Републику Српску. Квалитетно васпитање и образовање важно је за развој сваког појединца али и основа дугорочног и одрживог друштвеног развоја.

Квалитетан наставни кадар је темељ реформских процеса које смо покренули и због тога је ваше цјеложивотно учење важно за стицање и пренос знања и вјештина потребних генерацијама младих људи које ће Републику Српску развијати у 21. вијеку. Јасно смо опредијељени за усавршавање и унапређење рада наставника јер је то једини начин да заједно остваримо постављене циљеве и "нову школу за ново доба".

Како бисмо додатно указали на значај и вриједност просвјетних радника, установили смо и Светосавску награду за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика и допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској. На овај начин отворили смо нова врата вредновању рада и постигнућа наших просвјетних радника који су носиоци нашег васпитно-образовног система. Са жељом да их додатно подстакнемо и мотивишемо у несебичном дијељењу знања и искустава својим ученицима, најбољим просвјетним радницима и у овој школској години додијелићемо признања за њихов просвјетитељски рад.

Светосавска награда је круна наших настојања да просвјетним радницима вратимо заслужени углед, да им дамо подстрек за њихов будући рад и просвјетитељско дјеловање и да тиме означимо њихову улогу као једну од кључних у процесу развоја и унапређења образовања.

Уз искрену захвалност, свим просвјетним радницима желим успјех у раду и истрајност у настојањима да ученицима обезбиједимо интерактивну наставу и стимулативно окружење за стицање потребних знања и вјештина, водећи бригу о њиховом здравом, безбиједном и срећном одрастању". Свјетски дан учитеља обиљежава се 5. октобра.