Њемачка званично срезала Србију!

У каталогу за "Донумента 2011” карта Србије без Косова. Министар Предраг Марковић не отвара изложбу, наши умјетници се ограђују од сваке имплицитне манипулације њиховим радовима. У оквиру манифестације „Донумента 2011”, која представља умјетност и културу земаља Дунавског региона, у Регенсбургу се данас отвара изложба умјетника из Србије под називом „Погледи: Визије – скице српске умјетности […]

среда, септембар 14, 2011 / 18:58

У каталогу за "Донумента 2011” карта Србије без Косова.
Министар Предраг Марковић не отвара изложбу, наши умјетници се ограђују од сваке имплицитне манипулације њиховим радовима.

У оквиру манифестације „Донумента 2011”, која представља умјетност и културу земаља Дунавског региона, у Регенсбургу се данас отвара изложба умјетника из Србије под називом „Погледи: Визије – скице српске умјетности послије 2000”. Међутим, пошто је на првој страни каталога за овај догађај у Њемачкој одштампана карта подунавских земаља на којој се налази Србија без Косова, Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва Србије неће отворити изложбу, како је планирано.

– Наша култура биће представљена у Регенсбургу али због пропуста који се догодио нико из наше владе неће томе присуствовати, пошто Србија не жели да мјеша умјетност и политику. Посебно не желимо то да радимо када су ту и партнерске подунавске земље које такође сматрају да мапе треба да се штампају онако како земље своју територију виде а не онако како неко навија да та територија изгледа, рекао је Марковић на јучерашњој конференцији за новинаре.

Ако је по домаћину то је званична карта!

Према информацијама до којих је дошла „Политика”, наше институције су тражиле да се каталог штампа поново док је организатор умјесто тога понудио да се унутар каталога убаци карта Србије са Косовом јер оно што је већ урађено није могуће мијењати пошто је ријеч о, за њих, званичној карти. Министарство културе донијело је потом одлуку да се званичници Србије неће појавити на манифестацији као ни институције тог тијела, уз захтјев да се каталог повуче из јавне дистрибуције.

Наши умјетници који учествују на изложби, чији је аутор Мирослав Карић, међу којима су Ана Адамовић, Доријан Колунџија, Милета Продановић, Милица Томић, група „Шкарт”, Урош Ђурић, Никола Џафо и други, а који се кроз нова промишљања класичних медија (слика, цртеж, фотографија), видео и амбијенталне инсталације, интервенције у јавном простору, истраживачке пројекте и документарну форму, баве широким спектром тема које се тичу српског друштва данас, у изјави достављеној медијима кажу:

„Објављивање карте Србије без Косова и Метохије у пратећем каталогу, уцртавање границе око које постоје различити политички ставови Републике Србије, још неких подунавских земаља и Њемачке представља непотребно увођење политике у област културног стваралаштва. Веома нам је жао што у пројекту „Донумента 2011” учествујемо без присуства наших колега, аутора, савремених стваралаца и званичних представника Републике Србије и што је доведено у питање одржавање других програма.

Генерацијама умјетника и слободних стваралаца у цијелом свијету креирање мапа је одузело деценије нормалног живота. Док политичари одмјеравају снаге, заоштравају и гладе, ми наше трошимо на нешто друго. Наше гостовање у Регенсбургу има за циљ да прикаже савремену умјетничку продукцију, која је настала ван свих граница, менталних и физичких. Појам граница у сваком смислу је нонсенс у умјетничком стваралаштву. Слобода кретања, мисли и изражавања је транснационална, универзална и не смије да зависи од политике. Ограђујемо се од сваке имплицитне манипулације умјетничким радовима у сврху промовисања политичког програма који није експлицитно исказан у самом раду.”0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор