Требиње за пола године приходовало 8.400.000 КМ

Приходи у буџету општине Требиње у првих шест мјесеци ове године износе 8.400.000 КМ, што је 46 одсто од укупног годишњег плана, наводи се у извјештају о извршењу буџета, који су данас прихватили одборници требињске Скупштине општине. Приход од пореза на лична примања и примања самосталне дјелатности је, у односу на све остале приходе, процентуално […]

среда, септембар 14, 2011 / 19:00

Приходи у буџету општине Требиње у првих шест мјесеци ове године износе 8.400.000 КМ, што је 46 одсто од укупног годишњег плана, наводи се у извјештају о извршењу буџета, који су данас прихватили одборници требињске Скупштине општине.

Приход од пореза на лична примања и примања самосталне дјелатности је, у односу на све остале приходе, процентуално знатно већи од планираног и износи 71,85 одсто.

На данашњем скупштинском засједању истакнуто је да су расходи у протеклих шест мјесеци већи од седам милиона КМ, односно 39,16 одсто од укупног плана.

Највише интересовања и најбурније дискусије изазвала је Информација о додјели кредита из средстава која су остварена по основу закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и Закона о рударству за јун и јул ове године, у којој је наведено да је у овом периоду додијељен само један кредит од 90.000 КМ, а са евиденције Бироа за запошљавање скинуто је четворо незапослених.

Већина одборника сагласила се да су ова кредитна средства у вриједности два милиона КМ потпуно неискориштена.

"Жалосно је што толики новац лежи на банкама, а толико је оних који би, ако би имали прилику, радо били корисници тих кредита", рекао је независни одборник Данило Милишић.

Одборници су сагласни да је главни разлог што новац није искориштен престрог банкарски критеријум.

Према ријечима начелника општине Требиње Доброслава Ћука, у наредном периоду потребно је наћи заједнички језик са банкама о успостављању каматне стопе, али и посредством новоотвореног Центра за информисање, савјетовање и обуку младих детаљније упознати грађане о могућности кориштења кредита за запошљавање.

На сједници скупштине општине Требиње једногласно је прихваћен и Извјештај о кориштењу буџетских резерви у првих шест мјесеци ове године, у коме је прецизирано да је, на основу скупштинске одлуке, из ових резерви у хуманитарне сврхе издвојено 5.000 КМ.

Одборници су усвојили и Информацију о капиталним улагањима за седам мјесеци ове године. Усвојена је и Информација о пожарима на подручју општине Требиње, према којој је у посљедњим великим пожарима изгорјело више од 5 000 хектара шуме и ниског растиња.

Функције директора јавних установа чији је оснивач општина и у наредном периоду обављаће досадашњи директори, осим у Дому здравља, гдје је за директора именован Драган Сорајић умјесто ранијег директора Драгана Ковача. /крај/мс/вј /фото/Оставите одговор