Њемачка: Година са лошом жетвом, повртари жртве афере са ешерихијом

У Њемачкој је ове године, због неповољних временских услова, забиљежена катасрофална жетва, а приноси житарица мањи су за 12 одсто него лани и укупно износе 38,8 милиона тона. Нарочито је подбацила уљана репица које је укупно убрано 3,7 милиона тона, чак 34 одсто мање него прошле године. Клаус Клим из Удружења њемачких сељака страхује да […]

субота, 27 августа, 2011 / 07:21

У Њемачкој је ове године, због неповољних временских услова, забиљежена катасрофална жетва, а приноси житарица мањи су за 12 одсто него лани и укупно износе 38,8 милиона тона.

Нарочито је подбацила уљана репица које је укупно убрано 3,7 милиона тона, чак 34 одсто мање него прошле године.

Клаус Клим из Удружења њемачких сељака страхује да ће посљедице лоше жетве углавном сносити пољопривредници. Може се очекивати да ће цијена хљеба и млијека нешто расти, али то неће бити већи пораст него што је инфлација.

С друге стране, пољопривредници су због кишног љет морали да плаћају и за сушење житарица, што је само још повећало трошкове које неће имати од кога да наплате.

За разлику од житарица, приноси јабука, крушак, трешања и разног бобичастог воћа су као и прошле године или још бољи.

Најгоре су ове године ипак прошли узгајивачи поврћа – због бактерија ешерихија коли и данас, мјесецима након заразе, откупна цијена салате у Њемачкој је за трећину мања од нормалне вриједности.

Упркос томе, у првој половини 2011. године њемачки извоз пољопривредних производа достигао је рекордни износ од 27,3 милијарде евра, 11,1 одсто више него у истом периоду прошле године.

Млијечних производа извезено је у вриједности од 4,1 милијарде евра, али добро пролазе на свјетском тржишту и месне прерађевине и производи од житарица.Оставите одговор