Ништа не чујем, ништа не видим, ништа не говорим…

Прудска тројка се никако не би могла поредити са популарним ликовним мотивом три мајмуна, а који већ рукама прекривају одређене органе на глави. Три националне поглавице, много више су налик фотографији уз овај чланак. Предсједник СНСД, Милорад Додик (у овом случају наступа као страначки шеф), рекао је синоћ да је јасно да за кандидатски статус […]

четвртак, април 9, 2009 / 17:11

Прудска тројка се никако не би могла поредити са популарним ликовним мотивом три мајмуна, а који већ рукама прекривају одређене органе на глави. Три националне поглавице, много више су налик фотографији уз овај чланак.

Предсједник СНСД, Милорад Додик (у овом случају наступа као страначки шеф), рекао је синоћ да је јасно да за кандидатски статус БиХ у ЕУ, неопходан престанак рада ОХР, и да је потребно усмјерити се на рјешавање питања Канцеларије високог представника, али и да су уставне промјене важна тема.

Додик је, након радне вечере "прудске тројке" са министрима иностраних послова Чешке Карелом Шварценбергом, Француске Бернаром Кушнером и Шведске Карлом Билтом; навео да је састанак протекао у релаксирајућој атмосфери, и да су том приликом политичари из БиХ изнијели своје виђење тренутне ситуције у земљи.

Он је рекао новинарима да је вријеме да се не шири само дефетизам и депресија из БиХ, јер је много тога урађено, и додао да се од 169 задатака из Европског партнерства са БиХ, разговара и договара о провођењу (читавих) 25.

Додик је истакао да је БиХ на добром путу, али и да постоји "неки приступ", који шири непотребну депресију.

Предсједник ХДЗ БиХ, Драган Човић, рекао је да су током вечере министри из земаља чланица ЕУ поручили да БиХ мора своје институције прилагодити и за Међународни монетарни фонд, ако жели финансијску помоћ, али и за Брисел, ако жели ући у ЕУ.

Човић је опет изнио нешто другачији став, по којем су европске интеграције и рјешавање питања ОХР повезане са Уставом БиХ, и да БиХ не може ићи ка ЕУ док постоји ОХР, али и да ОХР не би требало да буде угашен док не буде обављена реформа Устава.

"Идеално би било да ове године завршимо причу о Уставу", рекао је Човић, и истакао да је прудски споразум незамјењив, јер би се тешко поново договорили о неким новим моделима, ако би био напуштен тај пројекат.

Предсједник СДА, Сулејман Тихић, такође за разлику од премијера-предсједника Додика, рекао је како је јасна порука три министра, да би политичари у БиХ требало да раде свој посао, и да је ЕУ спремна да помогне домаћим политичким снагама.

Он је рекао да је поручено и то, да се институције БиХ морају прилагођавати институцијама ЕУ, а не да то буде обрнуто.

Тихић је указао на озбиљност и сложеност политичке и економске ситуације у БиХ, те посебно на економску кризу у коју улази БиХ, имајући у виду да институције БиХ нису у стању да прате, а поготову да се боре против ове кризе.

Он је истакао да је питање Устава кључ свих проблема у БиХ, те да је рјешавање овог питања првенствено ствар договора домаћих политичких лидера, али и да би међународна заједница требало да помогне на рјешавању тог питања.

Тихић је поновио да још није дошло вријеме за затварање ОХР, јер би то брзо довело до блокада рада институција БиХ, те до подјела и сукоба са незвјесним карактером, који би могли да буду пренесени на сусједне земље.

За закључак ових интерпретација у директивама "сивих еминенција", као што су некадашњи Високи представник и гушитељ државности РС, Карл Билт; или конструктор државне самосталности албанског дијела Косова и Метохије, Бернард Кушнер; треба истаћи како је Тихић ипак био најексплицитнији и најреалнији, при умотавању својих научнофантастичних жеља у обланду дипломатије.

Ако неко није добро разумио, Тихић је поруком да би без тиранске институције као ОХР, могло доћи до "подјела и сукоба са незвјесним карактером, који би могли да буду пренесени на сусједне земље", заправо алудирао на ратни сукоб. Што за дедукцију има, да се представници муслиманског народа и даље ослањају на насилну опцију при цјењкању око будућности дејтонске творевине; односно ни 14 година након рата, и даље су спремни за жртвовање свог етноса при постизању нереално максималистички зацртаних циљева.

Ова три политичара, без обзира на наслов, не би требало поредити са популарним ликовним мотивом три мајмуна, а који већ рукама прекривају одређене органе на глави.

Прудска тројка је много више налик фотографији уз овај чланак. Стога ће, по несрећи, српски политичари вјероватно допустити да им (након државних статуса Црне Горе, Косова, Јужне Осетије, Абхазије; немира у Молдавији и мира у Транснистрији), још мало соле памет изазивачи глобалних економских криза, и набијају им комплекс нецивилизованости.

У крајњу руку, наставак заједничког рада на сљедећем састанку, који би могао да буде одржан у Штокхолму, Прагу или Паризу; и није лоша прилика да се за мандата ућари један излет у неки од поменутих градова.

Туристички су атрактивнији од Пруда, а и ко зна шта ће бити послије избора.Оставите одговор