Није вријеме да се Бања Лука дијели на општине

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да је подјела града на општине велико питање које се претходно мора анализирати, али да, реално, основа за то сада нема. "Можда у неком будућем времену, али тренутно не постоје реалне основе за то и ми нисмо у могућности да проводимо такве активности", рекао је Давидовић за "Фокус". […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 11:00

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да је подјела града на општине велико питање које се претходно мора анализирати, али да, реално, основа за то сада нема.

"Можда у неком будућем времену, али тренутно не постоје реалне основе за то и ми нисмо у могућности да проводимо такве активности", рекао је Давидовић за "Фокус".

Он је истакао да данас у граду постоји једна администрација која добро функционише.

Према његовим ријечима, када би се поједини дијелови града подијелили на општине поставља се питање од чега би остваривали приходе у свој буџет, додајући да све то има и добре и лоше стране које не треба паушално оцјењивати.

Одборник у Скупштини града из Народне демократске странке Сава Марчета-Ожеговић покренула је иницијативу за децентрализацију градске управе Бања Лука.0 КОМЕНТАРА

 1. Бања Лука је позната као некад највећа општина у бившој држави. Логично је да се састоји из најмање 2-3 општине, мада ја нисам за било какве подјеле.
  Расправљајући на ту тему с младим СНСД народним послаником на ФБ зиду, поменули смо да ћемо тражити референдум за општину Старчевица, на шта је он написао да би то само поскупјело администрацију. Ја кажем да би се десила супротна ситуација, да не планирамо запошљавати тетке, свастике и кумове, да је довољно 11 одборника, секретарица, чувар и чистачица.

  Чињеница је да имамо и у Градској управи гломазну администрацију, за чија бруто примања из буџета града се издваја преко 35 милиона КМ. Смањењем администрације за 30% могле би се направити уштеде на годишњем нивоу од 10 милиона КМ. Не видим разлог зашто бисмо пуштали сузу за неким из администрације, ако већ нисмо за радницима Јелшинграда, Чајавеца, Инцела, Мљекаре, Житопродукта,… ако пак неко ово сматра нехуманим, онда нека се ангажује на повећању приходовне стране, па ћемо имати и социјалну запосленост и рјешење проблема грађана истовремено.
  Старчевици је потребна нова школа, вртић, 2-3 спортска терена, асфалтирање по 150-300 м у 3 улице, нова степеништа, по десетак бандера у 3 улице, пијаца и за све то је потребно мање од 5 милиона КМ, а Старчевица је највећа мјесна заједница. Са по 10 милиона годишње инвестиција у мјесне заједнице би се за десетак година могао читав град и сеоска подручја обновити. Наравно, овдје не говоримо о великим инвестицијама по питању вреловодних цијеви, мостова, саобраћајница,…
  Чудно је да онолика здрада Административне службе није довољна, већ се плаћа закуп ГП „Крајина“ и дио администрације је смјештен у објекту овог предузећа. Погодите ко су власници!?

  Дакле, не требају нам подјеле, али не желимо ни паразитски однос. 25000 становника нашег насеља даје 10% градског буџета, дакле најмање 10-15 милиона годишње. Прошле године је у Старчевицу уложено око 80 000 КМ, а претпрошле око 200 000 КМ. Зар не заслужујемо бар једном у 30 година да нам се врати 5 милиона КМ?

  ПОДСЈЕТИЋУ: „Za Banjaluku u ovom trenutku od prioritetnog značaja su objekti komunalne infrastrukture, prvenstveno gradnja škole i vrtića u naselju Starčevica, kao i izdvajanje sredstava za opremanje tri već izgrađena vrtića u kojem bi se smjestilo oko 600 mališana.

  Ovo je u petak, poslije sastanka u Administrativnoj službi grada Banjaluka sa gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem, izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.“

  http://www.glassrpske.com/vijest/10/banjaluka/56335/lat/Prioriteti-novi-vrtici-i-skola-na-Starcevici.html

 2. И они су мислили да је довољно па су се очигледно преварили. 😀 Тетке, свастике… је тешко одбити из приче. Што би један политичар из сусједног ентитета (нелегални премијер) рекао „како бисте их сутра погледали у очи“?

  Лично мислим да нам подјела на општине није потребна. Јасно је да су поједини дијелови града дискриминисани и да заслужују много више, али начин да се дође до тога је управо ово што сте ви урадили са Савјетом МЗ Старчевица.

 3. Не бих желио да се Старчевица развија на рачун других. Мислим да овдје администрација нпаразитира на рачун потреба насеља.
  Није проблем ни администрација, али онда нека нађу начин да повећају приходовну страну. Начина има, то знамо сви.

  Грац има око 250 000 становника и буџет од 900 милиона евра.

 4. Децентрализација је једини начин да власт буде ближа грађанима и проблемима о којима говори „Дражен“, а не самој себи. Јасно је зашто се Давидовић противи. Сјетите се само као је СНСД након своје приватизације кренуо у отимање предузећа са локалног нивоа, да би их сада, када их је уништио, задужио и пренатрпао запосленим, враћао општинама. Чим је децентрализована привреда била сломљена све је кренуло наопако. Зато требамо бити опрезни да нам Давидовић не ували своју администрацију ако се изборимо за општине.

 5. Бањалуци је потребно постојање најмање три општине, потпуно су различите потребе свих дијелова града да би се све то балансирало и контролисало из једног центра, како ради сад овај давидовић, па обично неки добар пројекат пропадне због неких „виших“ интереса.
  а сва та прича „они нису за подјеле“..па јбт исто као да ће се неко одцјепити ако добије своју локалну управу, исто то прича и онај папак што „ефикасно“ управља РС-ом из једног административног центра, па цијела РС оде под стечај..x-(

 6. Само зато што је СНСД рекао… реакција је оваква! 😀

  То свакако треба озбиљно анализирати! Наравно да власт не би била ближа грађанима да имамо двије или три општине. То би нас сигурно више коштало, а имали бисмо нове локалне „газде“ и у тим срединама, ма колико бисмо се трудили да то не буде тако. Свакако да није довољно ово што Драж каже 11 одборника… Организовати општину значи позабавити се још неким стварима. 11 по 11 у три општине плус одборници на нивоу Града, администрација тамо и овамо…

  Наше локалне средине су превише мале да бисмо их додатно распарчавали.

  Начин да се ријеши проблем јесте већа укљученост грађана у процес одлучивања и предлагања, на шта имају право, а имају и могућност. Неки дан смо имали протесте у једном БЛ насељу поводом рушења „игралишта“ и изградње паркиралишта. Е сада, то што је паркиралиште предвиђено регулационим планом… родитеље није занимало, нису се интересовали, исто је, сваки пут, и приликом израде буџета за наредну годину гдје на јавним расправама влада слабо или никакво интересовање. Савјети МЗ, ако се схвате озбиљно, а надам се да хоће, могу много више да ураде од формирања нових општина.

 7. Од чега се финансирају следеће општине у Републици Српској:
  Српски Мостар, Дринић, Јеѕеро, Српски Купрес итд… од властитих прихода…

  Када би се БЛ подјелила на више општина онда би се и порези и таксе које плаћају грађани „подјелили“ у више општина.

  Од чега се то сада Бањалука финансира од добити коју остварује: Чајавец, Јелшинград, Топлана, Велепрехрана итд…
  Бањалука се финансира од такси и преза, а тако би било и када би се подјелила на више општина…

  Како то да Источно Сарајево или Српско Сарајево има више општина, а ѕа Бањалуку је то лоше рјешење.

  Како Федерално Сарајево функционише као више општина или је Бањалука премалена да би се дијелила на више општина…

  Па ако је добра централиѕација, ѕашто онда не централизујемо сву власт у Сарајеву?

 8. Имам утисак да се обраћате мени! 🙂

  Дакле, ко год да је изашао са овом идејом, ја бих била против јер сматрам да није добра!

  Мислим да се иде из крајности у крајност. Децентрализацја је нешто што је пракса у савременом свијету, али не под сваку цијену. Неке ствари једноставно не можемо да упоређујемо јер, опет једноставно, нису за упоређивање. Однос држава – локална заједница је један од тих неупоредивих примјера.

  Скоро смо овде расправљал о теми организације Града Српско Сарајево и ја сам јасно изнијела свој став да неке општине које чине Град СС треба да буду укинуте јер једноставно нису потребне и јер долази до различитих конфузних ситуација свих ових година. Град СС и БЛ не могу да се упоређују такође. Један од разлога је и разуђеност терена која је тамо изражена, а која овде није присутна у тој мјери. Разумљиво је да је Соколац општна, разумљивије је свакако од тога да нпр. Старчевица буде општина из јасних разлога. Упоредите трошкове администрације у Граду СС, са стотинак хиљада становника, са 6 општина, градском скупштином, одборницима и у градској скупштини и у општинама, и са свим и свачим што улази у тај пакет и видјећете да је ова организација јефтинија, једноставнија…

  Из сл. разлога нисам против нпр. општине Источни Мостар или Источни Дрвар. Ради се о рубним општинама у Републици Српској које треба да постоје из разлога што су доста удаљене од других општина. Нпр. Источни Мостар се ослања на Невесиње у РС које је прилично удаљено. Статус општине је једини гарант опстанка људи на тим просторима!

  Резме приче је да није лако формирати општину и да ту треба да буде направљен приличан број корака. Не можемо само да кажемо да ће нас 11 да формира општину и да нам треба само чистачица… Дражен зна да цијеним његов став, и неће се наљутити, али мени то личи на племенски састанак, нас неколико око логорске ватре састанемо се, донесемо одлуке… и неко среди тај простор након нашег састанка. Ту треба да се промијени Статут Града, да се организује скупштина, изабере руководство, изабере администрација коју не могу да чине ови људи, доносе се различити акти које опет нео мора да доведе у ред… Дакле, то је све поприлично компликовано, а резултати су неизвјесни.

  Морам опет да поновим да смо превише мали да бисмо се додатно распарчавали и да постоје много ефектнији начини да се дође до жељених резултата!

 9. Ања, смртно си ме увриједила. Ово Ти никада нећу заборавити. :D:D:D

  И Ања и „Ново вријеме“ имају дјелимично право. Наиме, град Бања Луку би требало подијелити на општине ради приближавајући власт грађанима. Међутим, на основу искуства и познавања бројних особина наших алавих саплеменика, то би био ауто-гол. У свакој општини би се формирала администрација, која би била сама себи сврха, а грађанима би опет ишле мрвице.
  Наравно, ја сам то више фигуратовно објашњавао, али ево да изведемо просту рачуницу: нпр. општина Старчевица, довољно би било 11 одборника са по 300 КМ мјесечних накнада за рад (300х11х12мјесеци=39600 КМ годишње), још 15 запослених са просјечним бруто примањима око 1500 КМ мјесечно(1500х15х12=270000 КМ), што је на годишњем нивоу укупно око 310000 КМ). Ако рачунамо у расходе још трошкове за стују и воду, опет не прелази 500000 КМ мјесечно.
  Како написа „ново вријеме“ буџет би се пунио из пореза и такси, а не од индустрије, а на Старчевици живи готово 10% становништва Бање Луке, што значи да грађани Старчевице дају у буџет града између 10-15 милиона КМ. Нека од 60% иде Граду за заједничку администрацију и опет нам остане најмање 4-5 милиона КМ. Како су расходи око 500000 КМ годишње, најмање 4 милиона годишње би остајало за рјешавање проблема грађана. Ако знамо да нам је потребно 5 милиона да отквитамо 80% потреба, све је јасно.

  ОВО САМ НАВЕО САМО ТЕОРЕТСКИ, ЈЕР ЛИЧНО НЕ БИХ РАДО ИШАО У СЕЦЕСИЈУ. ПРВО, ЗАТО ШТО МЕ ТО ПОДСЈЕЋА НА СЕПАРАТИЗАМ ШИПТАРА, СЛОВЕНАЦА И ХРВАТА, А ДРУГО ЗАТО ШТО СУ ЉУДИ АЛАВИ НА НОВАЦ И ФУНКЦИЈЕ И НЕ БИ БИЛИ СПРЕМНИ ДА РАДЕ КАКО НАПИСАХ.

  Како је Бања Лука крајем деведесетих функционисала добро с буџетом од 33 милиона КМ (2008. године је имала преко 180 милиона КМ), јасно је да се могу кресати многе расходовне ставке, а јасно је да се може повећати и приходовна страна. зато ја заговарам борбу да тражимо оно што нам припада, јер грађани финансирају администрацију и имају право на поврат неког дијела.

 10. Постојање малих општина у рубним дијеловима РС показује да садашња власт, а ни све претходне, нема намјеру било што мијењати. Нарочито, ако то за собом повлачи било какав рад или ангажовање. Па зашто би неко радио на укидању општине Језеро, ако једноставно из буџета добија финансијска средства за функционисање. Општина Језеро је удаљена по 11 км од општине Шипово и општине Мркоњић Град. Више су удаљена поједина села у ове двије општине.
  Мислим да постојање општине Језеро нема везе са очувањем РС или „заштитом српског становништва“ на том простору. У принципу ради се о неспособности власти да ријешава било какав проблем или да изврши било какву озбиљну анализу постојећег стања.
  Да би се нешто мијењало, треба извршити анализу постојећег стања, указати на негативне или позитивне стране, предложити начин нове организације итд., а све то захтијева мало памети и много рада…

 11. Чињеница је да у Бањалуци готово ништа не функционише, сем: реконструкције градске расвјете, кошења траве, чишћења корита ријеке Врбас и остале активности које су резервисане за привилеговане СНСД-еове фирме.

  Ако у центру града трула стабла сама падају и повређују пролазнике, можете замислити само каква је ситуација у околним селима: Агино село, Голеши, Пискавица итд.

  Погледајте само улицу Бранка Радичевића и Иве Андрића (улица која пролаѕи поред Музичке школе и школе „Иво Андрић“), па тротоари су потпуно уништени, а пола улице је узето за паркинг. Дјеца сваки дан по таквој улици требају да дођу до школе…
  Намјернно наводим примјер центра града, а можете замислити шта се дешава у приградским насељима…
  Има још 1000 разлога за иницијативу подјеле Града Бањалука на више општина…

 12. Опет имам утисак да мислите да ја браним градску власт, СНСД, Давидовића и комплетну екипу. Не браним! Слажем се са Вама, али се размимоилазимо у погледу начина на који тај проблем може да се ријеши! Подјела на општине га сигурно не би ријешила и имали бисмо сличну ситуацију као ову коју сте навели као примјер у општини Језеро.

 13. …“Одборник у Скупштини града из Народне демократске странке Сава Марчета-Ожеговић покренула је иницијативу за децентрализацију градске управе Бања Лука.“

  Још једна шљегла из Дринића у Бању Луку за вријеме „девете офанзиве“, заузела скупштинску фотељу и три ‘иљаде керми, али јој је мало да намири родбину у МЗ Обилићево коју су окупирали, па предлаже „отцјепљење“ од града коко је Гаврановић не би могао и тамо „надзирати“.
  Мајку вам јебем сељачку па ДОКЛЕ!!!x-(

 14. @anja banja luka
  Знам да не браните СНСД и градску власт, али ја настојим да подржим било какву иницијативу или намјеру да се нешто промјени.
  Аргумент „још није дошло вријеме зѕ то…“, у ствари значи, не предлажите ништа док сам ја на власти или још прециѕније… САМО ПРЕДСЈЕДНИК ИМА ПРАВО ДА ПРЕДЛАЖЕ….

 15. Ха, па колико вас је јебао вас опанак у којем сте докљамсали у град!

  Молим редакцију да нам приложи још оваквијех тема да нам се вриједни сарадници „на коментару“ легитимишу!B-)

  Није ред да се шуњамо и продајемо једни другима муда под бубреге! Мјесто да се урбанизују и преузимају бањалучке градске манире и душу овог града, партизанија је научила к’о четререс’пете нагрнути чопоративно и свој чопор наметати као мјерило за идентификацију!
  Шта је господо „избјегла“? Сада бисте да отцјепљујете „село“ Лауш пошто сте га на јуриш заузели???!B-)
  Неће моћи ове ноћи…:D Не да Гаврановић. А он вам је будући градоначелник! Нека сте и освојили власт на Лаушу, па имате још да „ратујете“ до Бајне Луке… Ихаааај! Пуц, пуц, ожеж’ ожеж’!!!:P

 16. Још само да одговорим нашем висококрајишком Григорију Самсону за кога сам до сада мислио да је пристојни градски тип, кад оно…:D

  Ја не простачим, ја само допуштам да псовке и „просте“ ријечи, понекад и читави пасуси падну на одговарајуће мјесто у тексту!:P

Оставите одговор