Призрен: Обновљена Богословија

У Призрен је данас званично враћена и, послије дванаест година избјеглиштва, почеће са радом Богословија "Свети Кирило и Методије", сазнаје КиМ радио. У обновљеном и реконструисаном старом дијелу комплекса Богословије, који је задужбина Симе Андрејевића – Игуманова, биће смјештени ђаци и професори и за њих су у потпуности обезбијеђени сви услови за рад и смјештај. […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 10:32

У Призрен је данас званично враћена и, послије дванаест година избјеглиштва, почеће са радом Богословија "Свети Кирило и Методије", сазнаје КиМ радио.

У обновљеном и реконструисаном старом дијелу комплекса Богословије, који је задужбина Симе Андрејевића – Игуманова, биће смјештени ђаци и професори и за њих су у потпуности обезбијеђени сви услови за рад и смјештај.

Богословија "Свети Кирило и Методије" престала је са радом у јуну 1999. године, одмах након досласка снага КФОР-а на Косово и Метохију, а тада су у њене просторије ушли призренски Срби, који су били истјерани из својих домова.

У мартовском погрому 2004. године комлекс зграда је запаљен и уништен, а у самој згради страдао је Душан Недељковић.

Привремено сједиште Богословије "Свети Кирило и Методије", једне од најпознатијих просвјетних установа, до сада је било у Нишу.

Богословију у Призрену, која је основана 1871. године, завршили су или су у њој били професори скоро све најважније личности српског црквеног живота и новије историје, а међу њима патријарси Варнава, Гаврило (Дожић), патријарх Павле и садашњи српски патријарх Иринеј.Оставите одговор