Није само у БЛ: Парада поштара и борбене им технике у Брчком

У суботу 09.10.2021. са почетком у 12:00 часова испред Главне поште у Брчком биће уприличено обиљежавање Свјетског дана поште.

петак, октобар 8, 2021 / 10:42

Фронтал.РС је од раније истицао како парада поводом 9. јануара није парада за 1. мај у СФРЈ, те да је присуство било кога осим војске и полиције излишно. Вијест, поред њене егзотичности као такве, објављујемо не само јер доказује да је Брчко саставни дио Републике Српске, већ и да наши портпароли на државним јаслама пишу латиницом, па за потребе јавности написано пресловљавају на српско писмо.

Тако Свјетска поштарска унија једном бива наведена у загради, умјесто у оригиналу – ћирлицом. Други пут, пак, дописано је ручно латиницом, јер написати Јуниверзал постал јунион је ваљда тешки преступ у том систему вриједности.

Даље доносимо саопштење без измјена:

Догађају ће присуствовати директор Пошта Српске Миладин Радовић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Ћорић и представници локалне власти Дистрикта Брчко.

Свјетски дан поште обиљежава се широм свијета сваке године 9. октобра на годишњицу оснивања Свјетске поштанске уније (Универсал Постал Унион – УПУ). Унија је основана 1874. године у Берну, у Швајцарској.  Тај је дан проглашен Свјетским даном поште на Конгресу Universal Postal Union-a, одржаном 1969. године у Токију. Од тада поштанска заједница слави овај дан као Свјетски дан поште, а Босна и Херцеговина као једна од 192 земље чланице УПУ-а чини дио те поштанске заједнице.

Циљ Свјетског дана поште је указивање на важности поштанског сектора у свакодневном животу људи и њиховом пословању, те допринос друштвеном и економском развоју земаља. Прослава овог дана уједно подстиче државе чланице на ширење свијести о улози и активностима њихових поштанских оператера у друштву и у медијима на националном нивоу.

ПРОТОКОЛ ЗА 09.10.2021. године:

  • Дефиле поштанских радника и лаких теретних возила од Главне поште у Брчком, саобраћајницом Булевар мира, до Трга младих и платоа испред Главне поште
  • Окупљање Управе Предузећа и званица на платоу испред Главне поште
  • Обраћање директора Предузећа, те званичника републичке и локалне власти
  • Културно-умјетнички програм: КУД Просвјета и Етно група Вијенац
  • Додјела Захвалница и симболичних награда заслужним радницима Пошта Српске


Оставите одговор