Невладинићка ухваћена јавно у лажи, свједочи о "акушерском насиљу"

Особа која је јавно слагала да јој је нападач пришао и покушао је ударити у Господској улици у Бањој Луци, у намјери да то прикаже као напад из идеолошких разлога, неким медијима је још увијек, очигледно, релевантан саговорник за читав дијапазон друштвених тема.

среда, јануар 24, 2024 / 15:15

Понављање истих лица и прича, наравно, није случајно. У тренуцима када се у породилишту у Сремској Митровици 12. јануара 2024. године, по свједочењу породиље која је изгубила дијете током порода, десило непрофесионално опхођење и како се наводи у обдукцији груба љекарска грешка, било је јасно да је питање тренутка, када ће се синтагма "акушерско насиље", баш овим поводом, покушати прелити у јавни простор Српске.

А не, рецимо, Хрватске? Или Албаније? Или Словеније? Или Швајцарске? Или САД?

У овом случају, нећемо се бавити анализом поменутог случаја у Србији, пошто је истрага у току и то није наша тема сада. Бавимо се медијским спиновањем случаја и теме код нас. У поновној жељи да се по старим, јако добро укоријењеним матрицама, изазове општи неспокој и неповјерење у установе наше заједнице.

Нама, а биће вјероватно и јавности, занимљив податак да је оснивач Фронтал.РС, Дани(ј)ел Симић, јавном објавом на мрежи Х, предвидио да ће до овога доћи:

"Чим за грешку љекара напишу АКУШЕРСКО НАСИЉЕ и то почну ширити медији Невладинића, циљ није поправка здравственог система, већ сијање страха. Од Правде за Давида, до Србија против насиља; инструментализују нечију несрећу у политичке сврхе. Наравно, против интереса земље и народа."

И, шта слиједи?

Без извињења за лаж, назад у произвођаче жучних изјава против јавних установа у Српској

Све и да ова тема захтјева неку провјеру или локализацију из Србије у Српску, већ по логици специјалних и паралелних веза гарантованих Дејтонским мировним споразумом, због чега се узима свједочење особе која је раније јавно ухваћена у лажи? То је, у најмању руку, контрапродуктивно за оне који овакву причу желе лансирати у јавност.

Наиме, видеоснимак надзорне камере је потпуно декласирао лажи Јоване Кисин Загајац, о "нападу" у Господској улици. Рекла је тада, и одређени медији су то пренијели (укратко): "да је нападач изашао из улаза, ишао право према њој игноришући друге пролазнике, показујући прстом баш у њу, а онда је и покушао задати ударац у предјелу главе, што је она неким чудом ескивирала". Затим је додала да је мотив вјероватно њен рад, јер "добија пуно пријетњи".

Ништа од тога се није десило.

То не смета уредништву Српска инфо, порталу дневних новина Еуро Блиц у власништву германофоне компаније Рингијер, са сједиштем у Цириху, Швајцарска; да пренесе њено писање на друштвеној мрежи Фејсбук. Без обзира што је и Удружење новинара Републике Српске у свом новембарском прегледу, указало да су Независне новине објавиле лажну изјаву поменуте Кисин Загајац. Сад им се ризик, да цитирају поменуту, није поновио.

Није случајно онда ни што је ова особа, јавно и заувијек прокажена као неко коме се не може баш увијек вјеровати, овдје опет представљена као "адвокатица", која баш сад пише на тему свог искуства у породилишту, које се десило прије најмање двије године?

Правда за Давида – УСАИД – ОХР

Чини се, имамо увезану мрежу "активиста" и "медија" и "тема"; чија повезаност би се могла пратити преко токова новца.

Јована Кисин Загајац није никакав посебан стручњак из области права, око чега је непрестано консултована у једним те истим медијима. Међутим, овдје чак није у питању ни право. Ради се о медицинској науци, конкретно гинеколошко-акушерске специјализације, о чему она заиста нема никаквих озбиљних знања. Све што она прича, а без провјере код релевантних саговорника, њено је лично мишљење о објективној стварности, односно класично спиновање теме из Србије. Термини који се користе, посебно "акушерско насиље", показаћемо касније у тексту, постоје ту од раније и чекају спремни овакве прилике.

У питању је адвокат (стварно не знамо бивши или још актуелни) парарелигиозног, некад формалног, некад неформалног покрета (а најпослије је дошло и до оснивања странке), који су окупљени око једне неразјашњене смрти. Сада заборављене, након пропасти на изборима.

И "покрет", и "неформална група" Правда за Давида, помагана је средствима од Владе Сједињених Америчких Држава. Баш као и Кисин Загајац, која добија новац да на суду брани оне медије и новинаре, које углавном имају сличног или истог финансијера. И сви су преносили, као један, све везано за ту продужену предизборну кампању, која је за повод узела смрт младића Давида Драгичевића, таман као што је масакр у основној школи Рибникар у Београду, послужио за кампању коалиције странака Србија против насиља.

Такође, она је у групи људи који су се постројили да би се симулирало како у Бањој Луци било ко воли и цијени њемачког политичара Кристијана Шмита, јер је дошао у Бању Луку и очекивано пољубио врата. Није га примио чак ни градоначелник Бање Луке, који се раније опекао на сличну грешку, као и Јелена Тривић прије кампање за предсједничке изборе. Није га примио, објективно, нико.

Чак и ако јесте.

Земља без универзалне здравствене заштите, финансира кампању "Како треба бити" у нашој земљи?

Откуд ова тема и уопште термин "акушерско насиље", те откуд баш овај саговорник да подијели своје искуство у јавности, а онда то доспије и у медије, можда се да увидјети погледом на нашу насловну фотографију, коју понављамо и овдје.

У акцији и објави од 10. децембра 2023. године на мрежи Фејсбук, јасно се види кориштење термина "акушерско насиље" и гурање агенде да је то "родно насиље". У дну фотографије се јасно види ко је спонзор организације енглеског имена "Бејби степс", што је лако видљиво и овдје, и на нашој насловној фотографији. Иза тога новцем стоји Влада САД.

Сједињене Америчке Државе су савез ентитета у којима нема консензуса о заштити радника, чак ни онако како је то ријешено код нас. Поготово у домену здравствене заштите.

Америчке породиље не могу рачунати на плаћено породиљско одуство. Ако су компаније или послодавци "бољи", већина њих ће обезбиједити 12 до 16 седмица породиљског одуства, док пород плаћате сами и кошта просјечно око 18.856,оо америчких долара. Зависно, наравно, од здравствене установе или од пакета здравственог осигурања, који посједује породиља.

У исто то вријеме, код нас је пород до августа 2023. године био потпуно бесплатан и труднице су, самим тим што су труднице, имале бесплатно здравствено осигурање. Од августа 2023. године у незгодан положај су доведене само запослене труднице, јер оне којима послодавац не уплаћује осигурање, биће принуђене да плате пород; док оне које су се пријавиле као незапослене, имају сасвим нормалну здравствену заштиту на основу свог другог стања.

Зашто из наших контејнера искачу мачке, а не ракуни као у цивилизованом свијету?

Можемо разговарати о нивоу услуге, код нас и у САД, што ће неминовно ићи до пословице "колико пара, толико музике". Можемо разговарати о томе шта се десило у августу 2023. године, а све у свјетлу катастрофалног наталитета. Али не говоримо о томе. Говоримо о "акушерском насиљу".

Швајцарски медиј у Српској, који у кључним тренуцима политичких криза и атака на Дејтонски мировни споразум, не пропушта на насловној страни поручити Републици Српској да није држава и не може бити независна, зато ће, не подсјећајући да то говори особа која је ухваћена у лажи и на платном списку земље непријатељске према Републици Српској (бомбардовала нас 1995. године, а надлијетала борбеним авионима прије Дана Републике ове године), и у којој је стање по овом питању кудикамо горе; допустити емитовање оваквих патетичних визија свијета.

То све, стиче се дојам, звучи отприлике једнаким тоном као стално подизање драматике о "још једном пацијенту који је извршио самоубиство у Универзитетско-клиничком центру Бања Лука". Какав се десио у прошлу недељу, а данас је тек доспјело до медија као велика сензација.

Цитирамо дио из поменутог медија у цјелости, само пресловљено на српско писмо, којег Српска инфо/Еуро Блиц немају у понуди на мрежној страници:

– Очекујемо да нас прије порода научите шта је пород и шта је гурање и дисање а не да на самом породу на врхунцу бола хистеришете и лијежете по стомаку. Очекујемо да правовремено реагујете када постоје очигледни разлози за царски а не да чекате новац и позив неког "битног”. Очекујемо много тога што смо унапријед платили као грађани ове државе и што улази у основна права здравствене заштите и права пацијента – истиче Кисин Загајац.

У сучељавању са објективном стварношћу, ове изјаве звуче доста патетично и претјерано идеалистички, са изузетно дигнутим стандардима здравствене заштите, посебно што се порода тиче. Како код нас, тако и у САД. Пошто смо стереотипне слике о трудници, која ритмично, увјежбано на курсу, дише и гура, сви видјели први пут искључиво у америчком филму, то звучи, најпластичније, као разочарење што код нас из контејнера не једу ракуни, већ уличне мачке и пси.

Просто, постоје једноставна објашњења, на наизглед компликована питања. Ракуни никада код нас нису постојали у природи. Има их сада, ако их неко увезе за кућног љубимца. Из Америке.Оставите одговор