Не знате како се зове предсједник Ефбиха – е па он је против Комшића

Актуелни предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара сматра да избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, мимо воље воље Хрвата и непровођење одлуке Уставног суда БиХ о начину избора делегата у Дом народа Парламента ФБиХ представљају два велика проблема за формирање власти након општих избора.

понедељак, октобар 15, 2018 / 16:06

Наводећи да је Комшићев избор организовала бошњачка политича елита, Чавара је рекао да то представља чисто одузимање права хрватском народу да бира свог легитимног представника у трочлано Предсједништво БиХ.

Када је ријеч о непровођењу одлуке Уставног суда у вези са избором федералног Дома народа, Чавара је констатовао да од њеног доношења 2016. године није било спремности друге стране да се она спроведе, већ се само размишљало како одузети право Хрватима да бирају свог представника.

"Уколико не постоји начин избора делегата у Дом народа Парламента ФБиХ, нема избора предсједника и потпредсједника, а самим тим нема избора Владе ФБиХ, то јасно говори у каквој смо ситуацији", рекао је Чавара за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, апсурдно је разговаратри о формирању власти када постоји тотално нарушавање изборног система, Дејтонског и Вашингтонског споразума.

"Морамо прво ријешити на који начин ћемо попуњавати мјеста која су по Уставу предвиђена за легитимне представнике свих народа, па тек онда можемо говорити о нечему трећем", истакао је Чавара.

Комшићеву изјаву да је кандидат ХДЗ БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ Драган Човић својом кандидатуром прихватио правила важећег Изборног закона, Чавара је окарактерисао као глупост.

"То је глупост као и остале изјаве највећег лицемјера у БиХ јер је марионета у бошњачкој крађи избора хрватског члана Предсједништва хрватском народу у БиХ", сматра Чавара.Оставите одговор