Није шала: БиХ остварила економски раст од два одсто

БиХ је у првом кварталу ове године остварила економски раст од два одсто, што представља наставак тренда економског раста из претходне године, наводи Дирекција за економско планирање БиХ.

понедељак, октобар 15, 2018 / 14:59

Најзначајнији раст, а самим тим и допринос економском расту, остварен је у домену финалне потрошње, која је у првом кварталу ове године већа за 1,9 одсто него у истом периоду лани.

Ово повећање финалне потрошње остварено је захваљујући повећању потрошње домаћинстава од 2,5 одсто, док је јавна потрошња у првом кварталу ове године смањена за 0,2 одсто, истиче Дирекција у извјештају о кретању макроекономских показатеља.

Осим повећања потрошње, у првом кварталу ове године знатно су повећане и инвестиције, и то више од 30 одсто, што је додатно подстакло остварени економски раст у БиХ.

Захваљујући јачању извозне потражње и повећању пословне активности у земљи дошло до повећања извоза и увоза, гдје су регистроване подједнаке стопе раста од 12,9 одсто, односно 13 одсто.

Уједначене стопе раста извоза и увоза довеле су до повећања спољнотрговинског дефицита, тако да се може закључити да спољни сектор није значајније доприносио оствареном економском расту у БиХ у првом кварталу ове године.

Пораст броја запослених уз благи раст плата, као и реално повећање промета у малопродаји од око седам одсто и повећање нето прихода од ПДВ-а од 7,1 одсто указују на раст приватне потрошње која има највиши удио у структури БДП-а.

С друге стране, иако показатељи из банкарског сектора који указују на уједначен раст кредита секторима становништва и предузећа од око седам одсто нису довољни како би се са сигурношћу вршила процјена кретања инвестиција, они на неки начин указују да је тренд раста економске активности у земљи настављен.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *