Не раде на мало: Кинези спремају тест за 11 милиона Вуханаца

Кина израђује амбициозне планове за тестирање цјелокупног становништва Вухана, града са 11 милиона становника у којем је почела пандемија корона вируса.

петак, мај 15, 2020 / 16:22

Најава је услиједила након појаве шест нових случајева корона вируса у граду – првих од почетка априла. Власти су првобитно обећале да ће тестирати свих 11 милиона људи у 10 дана.

Крајем априла провинција Хубеј саопштила је да се у Вухану свакодневно тестира 63.000 људи, а до недјеље, 10. маја, бројка је пала на нешто мање од 40.000. Широм града постоји више од 60 контролних центара, према службеним новинама Хубеј Дејли.

Имају максимални капацитет од 100.000 тестова дневно, што отежава разумијевање циља – како да се испита цијела популација у 10 дана. Власти су тако најавиле да се тестови неће започети и завршити у року од десет дана.

"Неки дијелови у граду започеће тестирање од 12. маја, други, на примјер, 17. маја", наводи Центар за контролу болести Вухан.

Сваки кварт завршава своја испитивања у року од 10 дана од датума када је започела. Но, према Ријтерсовом извјештају од 13. маја, припреме су започеле у само два градска подручја.

Од 14. маја, 2,7 милиона људи у граду већ је тестирано, јављају локални медији. Али замјеник директора за биологију патогена с Универзитета Вухан Јанг Жанку рекао је за часопис "Глобал Тајмс" да вјерује да је већ тестирано између три и пет милиона становника Вухана.

Власти су саопштиле да је до пет милиона људи напустило град за лунарну Нову годину, прије него што је уведен карантин 23. јануара. Карантин је тада трајао до 8. априла, а није јасно колико их се вратило.

Професор Јанг је рекао да нема потребе тестирати сваког становника у дјеловима града без пријављених случајева.

Власти су саопштиле да ће почети тестирање с особама које се сматрају најугроженијима – на примјер у старијим, гушће насељеним подручјима, као и онима у кључним пословима попут здравства. Такође, особе које су тестиране у претходних седам дана неће се требати поново тестирати.Оставите одговор