Научници из Српске доказали: Рад у државној служби продужава живот!

Еликсир за дуговјечност пронађен у Републици Српској!

среда, јануар 13, 2016 / 10:56

Већ годинама влада мишљење да су запослени у државном апарату заштићени као бијели медвједи, а најновија истраживања са Института за проучавање људског понашања из Бањалуке научно су потврдили да државни службеници генерално дуже живе, као и да је њихов квалитет живота далеко бољи наспрам радника у приватном сектору, здравији су и сретнији. Резултати су то недавно спроведеног истраживања на узорку од 2000 запослених у државном апарату.

Професор доктор Живко Максимовић са поменутог Института анкетирао је запослене у Влади РС, Фонду ПИО, локалној заједници, али и директоре јавних предузећа, помоћике министара, савјетнике предсједника, народне посланике и чланове управних одбора.

Доктора Максимовића, резултати нимало не изненађују јер је студија само потврдила годинама општепознату ствар. Како каже, разлог за то веома једноставан – запослени у државној служби дуже живе јер су подложени мањем стресу, краће раде и више зарађују у односу на запослене у приватним фирмама. И не само то, буџетлије, како их популарно називају, иду чешће на боловања и имају више годишњег одмора.

Међуљудски односи су такође много бољи на радним мјестима у државном сектору јер се људи познају од раније, или из странке, или из куће јер су угавном сви родбински повезани, појашњава он.

Истраживање које је обухватило државне чиновнике открило је још двије занимљиве чињенице. Шетња од пола сата до сат времена на отвореном коју свакодневно упражњавају државни чиновници је здрава. Такође је занимљиво да је код испитаника, који су чешће пили најмање 4 кафе на радном мјесту пронађено и повољан утицај кофеина на организам.

На крају, закључује Максимовић, један од кључних фактора за здрав и дуг живот је редовно гледање програма РТРС-а, од најмање четири сата. Осим Дневника у пола 8, информативних и политичких емисија, интервјуи са предсједником републике Милорадом Додиком посебно су се показали љековитим. Код оних који су редовно гледали његова гостовања забиљежено је повећано лучење сератонина и ендорфина, хормона среће који је највиши код становника развијених земаља западне Европе и Скандинавије.

Професор Максимовић истиче да је једини стрес фактор код државних службеника представљају нерадни дани у јануару који падају викендима, тражење слободног паркинг мјеста испред институција и огромне гужве при одласку са посла у 16 часова, као и вијести БН-а у којем се све представља негативно и покушава приказити некакава другачија, искривљена реалност.

Један од запослених који је обухваћен истраживањем, а чије име из разумљивих разлога нећемо откривати испричао нам је како изгледа његов просјечан радни дан.

"Иако је радно вријеме од 8:00 до 16:00, ријетко кад сам на послу прије пола 9. Када дођем у канцеларију, одиграм неколико партија пасијанса или сам на Фејсу. Послије идем на паузу, једем у неком од градских пабова. Од 12 до 14 ми је најгори период, јер се успавам и обично прилегнем и откуњам мало, читао сам да дуго сједење није здраво. Остали се друже по канцеларијама, кувају кафе, али ја имам проблеме са желудцом па ми не одговара. У задње вријеме гледам серије на послу, открио сам их случајно на интернету. Знам да ни дуго гледање у компјутер није здраво, али држи ме будним и убијем вријеме. Када можемо излазимо раније, нарочито петком. Ипак, волио бих да се уведе краће радно вријеме као у Шведској", завршава своју искрену исповијест један од анкетираних.

Хиљадама година су људи широм свијета тражили еликсир живота и изгледа да је рецепт за здрав и дуговјечан живот коначно пронађен у Републици Српској. Ово истраживање потврђује недавну тврдњу предсједника Додика да се "код нас најбоље живи, а да на Западу људи раде и по два посла дневно да би преживјели”.0 КОМЕНТАРА

 1. pokusaj sarkazma i ironije ali ziva Istina je ovo.
  Nazlost morao sam da potrazim pomoc za dijete od zdravstva Srpske.
  U klinickom centru na paprikovcu ima vise uposlenih u bjelim mantilima i to nekoliko puta vise nego pacijenta.Dok pacijenti satima cekaju u hodnicima ,osoblje u bjelim mantilima seta gore dole i po vazdan nosi kafe i bureke.
  Sto kazu ovi nasi gastabajteri nebi to mogli u Njemackoj tako,Ovde su bogovi koji odlucuju o zivotu i smrti.Dok su u Njemackoj bi bili obicni mali ljekari i sestrice a pacijent je u centru paznju i bog
  U Njemackoj bi morali da odrade krvavo svaki minut dok ovde vecinu vremena provedu citajuci novine,jeduci bureke,pijuci kafe..
  Tako je svuda u dzavnom sektoru javasluk,nerad,krupcija,nepotizam niko ne radi svoj poso.

 2. slavija bilo bi bolje jer bi svu energiju koristili da popravljamo stanje u drzavi ovako se trosimo na sukob sa muslimanima.politicari nebi mogli da nas zamajavaju sa ovim temama opstanka naroda i drzave vec bi morali da rade na konkretnim stvarima…
  ako nebi radili kako treba narod bi mogao mirne savjesti izaci na ulicu sa govnjivom motkom da bije prdonje a da zna da tako ne rusi republiku srpsku za koju je 4 god krvario i valjo se u blatu i znoju,ne sjece granu na kojoj sjedi

 3. Ахаааа!
  Липши магарче до зелене траве!
  Па на ту карту упараво и игра овај велики ТУРБОСРБИН и његова политика.
  Као, ет’ми смо за независност, самосталност, па кад тад, а дотле можемо да радимо шта хоћемо, да крадемо, варамо, отимамо, лажемо…све ће нам бити опроштено, јер као,да смо били самостални ништа од тога неби било.

  Ја сам убијеђен гледајући ово до сада, да смо били самостални од првог дана, да нас је читав свијет признао, стање неби било ништа другачије од данашњег.
  „Мајкићке“ би вјероватно добиле још веће отпремнине, па наставиле и даље да убиру пар хиљада евради плате….многи РВИ неби имали ни за божићну печеницу као ни данас, многима неби било ни дан данас ријешена егзистенцијална питања као ни данас итд итд….,
  пусти те шупље приче, све је фарса и обмана

Оставите одговор