Научни скуп у КЦ Бања Лука

У Клиничком центру Бања Лука данас је одржана радионица о трансаналној ендоскопској микрохирургији /ТЕМ/ – која представља нову процедуру у хирургији ректума – саопштено је из КЦ Бања Лука. Ријеч је о процедури ендоскопске микрохируршке аблације тумора завршног дебелог цријева, која се ради специјално прилагођеним инструментима и представља комбинацију ендоскопске и лапароскопске опреме. Ово је […]

уторак, мај 31, 2011 / 16:01

У Клиничком центру Бања Лука данас је одржана радионица о трансаналној ендоскопској микрохирургији /ТЕМ/ – која представља нову процедуру у хирургији ректума – саопштено је из КЦ Бања Лука.

Ријеч је о процедури ендоскопске микрохируршке аблације тумора завршног дебелог цријева, која се ради специјално прилагођеним инструментима и представља комбинацију ендоскопске и лапароскопске опреме.

Ово је врло ефикасна и минимално инвазивна процедура која је безбједна за пацијента и омогућава му да се брзо опорави.

У склопу радионице Горан Ивић из покрајинске болнице у Новом Саду који је промотер ТЕМ-а за ову регију, одржао је од 8.00 до 10.00 часова на Медицинском факултету у Бањалуци свим заинтересованим љекарима из БиХ и шире предавања о ТЕМ-у.

Након предавања, заједно са хирурзима Клинике за општу и абдоминалну хирургију, Ивић је започео оперативни дан, гдје су планирана два оперативна захвата.

У саопштењу се истиче да је ово изузетно велики искорак у ендоскопској хирургији, јер је ријеч о потпуно новој хируршкој процедури на просторима БиХ, а КЦ Бањалука је међу првима примјењује.

Радионица је одржана у склопу презентације нових хируршких процедура по захтјеву фирме "Ричард Волф", који је одобрило руководство КЦ Бањалука.Оставите одговор