Настављен нафтни рат у долини Нигера

ЛАГОС – Нигеријски побуњеници су саопштили да су Ескравосу, у делти Нигера, дигли у ваздух два нафтовода и гасовода и да ће премjестити британског таоца у подручје које је недавно било поприште жестоких сукоба. „Поново смо почели нападе на нафтну инфраструктуру. Дигли смо у ваздух два главна нафтовода и цјевовода, који су недавно поправљени", навео […]

недеља, мај 17, 2009 / 15:45

ЛАГОС – Нигеријски побуњеници су саопштили да су Ескравосу, у делти Нигера, дигли у ваздух два нафтовода и гасовода и да ће премjестити британског таоца у подручје које је недавно било поприште жестоких сукоба.

„Поново смо почели нападе на нафтну инфраструктуру. Дигли смо у ваздух два главна нафтовода и цјевовода, који су недавно поправљени", навео је у саопштењу Покрет за еманципацију делте Нигера (МЕНД).

Група је објаснила да је саботажу извела зато што је војска из бродова и хеликоптера у петак напала побуњенички логор у држави Делта.

Војска је поручила да ће наставити офанзиву против побуњеника, који су протеклих дана отели два нафтна танкера и извели више напада на владине снаге.

МЕНД је, такође, навео да је премјестио Метјуа Мегвајера, британског радника једне нафтне компаније, отетог у септембру, из државе Риверс у Делту, која је недавно била поприште жестоких сукоба војске и побуњеника.

Изазвани великим операцијама снага безбједности против побуњеника, најпознатији нигеријски герилци су још у септембру 2008. повели такозвани нафтни рат у немирној делти Нигера.

Покрет за еманципацију делте Нигера (МЕНД), познат по честим отмицама страних радника у делти Нигера, а нападали су дијелове нафтовода и нафтне платформе, које су у власништву мултинационалних компанија.

Насиље у делти ријеке Нигера, која је срце нафтнога сектора Нигерије, чланице ОПЕЦ-а, још од почетка 2006. производњу нафте у Нигерији смањује за петину.Оставите одговор