Крај борбе Тамилских тигрова

КОЛОМБО – Тамилски тигрови признали су пораз и положили оружје у свом последњем упоришту на североистоку Шри Ланке, чиме је практично окончан 25-годишњи рат за владиним снагама у тој земљи. Војска Шри Ланке одбацила је раније приједлог побуњеника за прекид ватре на северозападу земље, наводећи да се из зоне ратних дејстава повукло цјелокупно цивилно становништво […]

недеља, 17 маја, 2009 / 15:59

КОЛОМБО – Тамилски тигрови признали су пораз и положили оружје у свом последњем упоришту на североистоку Шри Ланке, чиме је практично окончан 25-годишњи рат за владиним снагама у тој земљи.

Војска Шри Ланке одбацила је раније приједлог побуњеника за прекид ватре на северозападу земље, наводећи да се из зоне ратних дејстава повукло цјелокупно цивилно становништво и да због тога нема разлога за прекид борбе будући да су ту остале само присталице Тамилских тигрова.

Током претходних 25 година у рату у Шри Ланки погинуло је преко 70.000 људи.

Хиљаде становнка Шри Ланке је, по објављивању вести да се рат ближи крају, спонтано изашло на улице како би прославили крај сукоба који је деценијама раздирао земљу.

Предсједник Шри Ланке Махинда Раџапакса најавио је да ће у уторак у згради парламента одржати ванредну конференцију за новинаре, која ће уживо бити преношена преко националне телевизије.

Очекује се да ће тада и званично објавити да је рат завршен.

Каква ће бити судбина команданата побуњених Тамилских тигрова и њиховог вође Валупилаија Прабакарана за сада није познато.

Поједини високи војни представници побуњеника изјавили су да су пронашли тијела неколико својих сабораца који су, разочарани поразом, извршили самоубиство.

Побуњени Тамилски тигрови су некада контролисали широк појас на сјеверу земље, али је влада последњих неколико мјесеци покренула велики војну офанзиву што је довело до чишћења терена.

У последњим борбама, које су вођене данас, погинуло је најмање 70 побуњеника.

Портпарол војске Шри Ланке каже да побуњеници нису још у потпуности положили оружје и да се спорадично воде мање борбе. Како је у подручју ратних сукоба забрањен приступ новинарима и хуманитарним радницима, за сада није могуће добити тачне податке о жртвама.

За сада се зна да је 63.000 цивила у последња 72 сата напустило подручје у којем се још увек воде борбе. Сви они сада чекају и коначни крај рата.Оставите одговор