Насиље у породици: Повећан број пријава у Бијељини

На подручју општине Бијељина у посљедњих годину дана постигнут је већи степен охрабрености жртава да пријаве насиље у породици, што потврђује податак да је у 2010. години у односу на претходне три забиљежен највећи број пријава и то 89, а а само у прва три мјесеца ове године регистровано је чак 86 пријава, рекао је […]

понедељак, мај 16, 2011 / 16:03

На подручју општине Бијељина у посљедњих годину дана постигнут је већи степен охрабрености жртава да пријаве насиље у породици, што потврђује податак да је у 2010. години у односу на претходне три забиљежен највећи број пријава и то 89, а а само у прва три мјесеца ове године регистровано је чак 86 пријава, рекао је портпарол бијељинског Центра јавне безбједности Драгомир Перић.

"Од свих пријављених, највећи је број жена које су жртве у чак 97 одсто случајева", навео је Перић на данашњој конференцији за новинаре Радне групе за спречавање насиља у породици на којој је оцијењено да су увезаним радом локалне заједнице, полиције, Центра за социјални рад, невладине организације "Лара", Дома здравља, као и судова жртве охрабрене да пријаве насиље.

Директор Центра за социјални рад Бијељина Милан Симеуновић рекао је да је у овој установи у посљедњих годину дана формиран посебан тим за борбу против насиља у породици.

"Центар је обезбиједио и скровиште за жртву, што финансира из сопственог буџета. Оснивањем сигурне куће, што је сада већ извјесно, рјешавање овог проблема требало би да буде заокружено", нагласио је Симеуновић.

Предсједник Прекршајног одјељења у Основном суду у Бијељини Аид Ханушић рекао је да је у прошлој години примљено 49 предмета насиља у породици и са пренесених осам из 2009. године процесуирано је укупно 57, те изречена 21 заштитна мјера – у 18 предмета мјера забране узнемиравања и ухођења жртве, у два предмета мјера лијечења од алкохола и дрога, а у једном предмету забрана приближавања жртви насиља.

Он је додао да је у ову годину пренесено 12 предмета из децембра прошле године, док је у прва два мјесеца 2011. године примљено још 11 предмета насиља у породици, наводећи да је ријешен укупно 21 предмет, док је изречено 10 заштитних мјера.

"Ови подаци потврђују ефикасност рада Основног суда када је ријеч о овим предметима", нагласио је Ханушић, додајући да овај суд, захваљујући Закону о заштити насиља у породици, ради ефикасно и у веома кратком року процесуира ове случајеве.

Поводом годишњице потписивања "Протокола о поступању и сарадњи надлежних субјеката на заштити жртава насиља у породици и родно заснованог насиља", начелник општине Бијељина Мићо Мићић је седмицу од 16. до 20. маја прогласио Недјељом борбе против насиља у породици.

"У оквиру предвиђених активности у Недјељи борбе против насиља у породици свакодневно ће бити организоване активности о овој теми и друштвеном проблему", рекао је Мићић, подсјећајући да се општина Бијељина Стратегијом развоја опредијелила да цјелокупан рад заснива на општој декларацији и људским правима.Оставите одговор