Представнички дом засиједа у петак?

Конститутивна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би да буде настављена у петак, 20. маја Наставак сједнице, која је почела 30. новембра прошле године, заказао је привремени предсједавајући Представничког дома Аднан Башић на поновљену иницијативу СДС-а. "Нисам увјерен да ћемо имати парламентарну већину анализирајући политичке односе међу странкама које траба да је формирају", рекао […]

понедељак, мај 16, 2011 / 16:45

Конститутивна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би да буде настављена у петак, 20. маја

Наставак сједнице, која је почела 30. новембра прошле године, заказао је привремени предсједавајући Представничког дома Аднан Башић на поновљену иницијативу СДС-а.

"Нисам увјерен да ћемо имати парламентарну већину анализирајући политичке односе међу странкама које траба да је формирају", рекао је Башић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да је морао да закаже наставак конститутивне сједнице јер је превише времена прошло од протеклог наставка, напомињући да је као привремени предсједавајући "доведен у ситуацију да одговара за нерад парламента и арогантност".

"Сазвао сам сједницу и она ће се одржати 20. маја осим уколико Секретаријату Парламентарне скупштине БиХ већина парламентарних странака не пошаље допис у којем се не слажу са мојом одлуком и наведу да немају парламентарну већину. То би био једини аргумент да се та сједница не одржи", рекао је Башић.

Он је навео да је иницијатива СДС-а била сигнал да се нешто дешава, али да није имао потврду од осталих странака. "У другом допису СДС-а оптужен сам да ћу сносити кривицу за нефункционисање парламента БиХ. Нисам могао да пређем преко тога", нагласио је Башић.

Привремени предсједавајући Представничког дома истакао је да не жели да буде колатерална штета због функције за коју је сматрао да представља велику част и да неће дуго трајати.

Уколико се посланици одазову на сједницу, заказану за петак 20. мај у 11.00 часова, на њој би требало да буде изабрано руководство Представничког дома Парламнтарне скупштине БиХ и Комисија за избор Савјета министара БиХ.

СДС је у протеклих неколико дана упутио два дописа приврменом предсједавајућем Башићу у којем је без обзира на недостатак парламентарне већине тражено одржавање наставка конститутивне сједнице.

На конститутивној сједници 30. новембра 2010. године посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БИХ су положили свечану заклеву.

МАЈКИЋ: НЕМА ПОТРЕБЕ ЗА САЗИВАЊЕМ СЈЕДНИЦЕ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас Срни да нема потребе за сазивањем сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ док не буде познато ко ће чинити власт на нивоу БиХ у наредном четворогодишњем периоду.

"Нема потребе сазивати сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер се не би могао постићи било какав договор. Политичке партије морају претходно да сједну и да се договоре ко ће чинити власт на нивоу БиХ", рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, Република Српска је сав посао у вези са формирањем власти давно завршила, док још није формиранма парламентарна већина у Федерацији БиХ .

"Све док у ФБиХ не буду ријешени проблеми око парламентарне већине нема смисла заказивати сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер не можемо у скупштинске органе бирати само представника из реда српског народа, а остали да буду на чекању", додала је Мајкићева.

ПАВИЋ: НИСАМ СИГУРАН У УСПЈЕХ НАСТАВКА СЈЕДНИЦЕ

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је да није сигуран у успјех наставка конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, заказан за петак, 20. мај.

"Колико знам, нема постигнутог договора, тако да нисам сигуран у успјех ове иницијативе", рекао је Павић Срни.

Он је нагласио да ДНС подржава што брже формирање власти на нивоу БиХ, али власти која ће почивати на Дејтонском мировном споразуму, Уставу БиХ и договору највећих политичких партија.

"ДНС нема капацитет да одлучује на нивоу БиХ, али ће ДНС подржати сваки избор који буде усклађен са Уставом БиХ. Ми смо за договор, а нисмо за прегласавање, нарочито не за прегласавање на националној основи", истакао је Павић.

ХДЗ 1990: ОДГОВОР НА ПОЗИВ У ДОГОВОРУ СА ХДЗ БиХ

ХДЗ 1990 у наредним данима ће, заједно са ХДЗ БиХ, одлучити хоће ли се одазвати на позив за наставак конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у петак, 20. маја, рекао је Срни портпарол ХДЗ 1990 Весо Вегар.

Он је потврдио да је ХДЗ 1990 добио позив привременог предсједавајућег Представничког дома БиХ Аднана Башића на сједницу, али да у овој партији још не знају како ће се одредити.

"Тек ћемо се договорити хоћемо ли се одазвати на позив и како ћемо наступити на сједници ако се одазовемо", каже Вегар.

Он није могао рећи да ли ће у наредним данима бити разговора о формирању парламентарне већине. "Нема конкретних позива за разговоре о формирању парламентарне већине у наредним данима, видјећемо да ли ће их бити", додао је Вегар.

СДА-ПОДРШКА ДЕБЛОКАДИ ПАРЛАМЕНТА

СДА подржава сваку иницијативу која ће значити деблокаду рада Парламентарне скупштине БиХ, изјавио је замјеник шефа Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић.

Реагујући на одлуку привременог предсједавајућег Представничког дома Аднана Башића да за петак, 20. мај, закаже наставак конститутивне сједнице Мехмедовић је оцијенио да су се стекли услови за избор руководства и радних тијела овог дома.

Мехмедовић је навео да СДА већ има ставове у вези са предлагањем руководства и радних тијела у Представничком дому, али није желио да говори о именима.

"С обзиром да 26. маја Парламент Федерације БиХ треба да изабере бошњачке и хрватске делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, очекујемо да Парламентарна скуштина у наставку изабере сва радна тијела и да се коначно деблокира њен рад", каже Мехмедовић.

Према његовим ријечима, друго је питање каква ће бити парламентарна већина и кад ће бити изабран Савјет министара БиХ.

СБиХ- ГУБЉЕЊЕ ВРЕМЕНА АКО НЕМА ПАРЛАМЕНТАРНЕ ВЕЋИНЕ

Посланик Странке за БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Азра Хаџиахметовић оцијенила је као губљење времена сазивање наставка конститутивне сједнице овог дома прије формирања парламентарне већине.

"Ако је сједница сазвана без икаквог договора о парламентарној већини, она ће завршити као претходне", рекла је Хаџиахметовић.

Према њеним ријечима, уколико у петак буде бирано руководство Представничког дома, то ће значити да је формирана парламентарна већина.

"Тад ћемо донијети одлуку како ћемо се поставити према томе", најавила је Хаџиахметовић.

Незванично се сазнаје да је СБиХ, која има два посланика у новом сазиву Представничког дома, спремна да подржи било који састав трочланог Колегијума овог дома.

СДП: ШТО ПРИЈЕ ФОРМИРАТИ ПРОЕВРОПСКУ ВЕЋИНУ

Предсједник Клуба посланика СДП БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине Денис Бећиревић изјавио је данас Срни да је неопходно што прије формирати проевропску парламентарну већину и власт способну да реализује обавезе које стоје пред БиХ, а које се прије свега односе на убрзање европског пута земље.

Бећиревић је, реагујући на одлуку привременог предсједавајућег Представничког дома Аднана Башића да за петак, 20. мај, закаже наставак конститутивне сједнице, истакао да и остале странке требају да схвате да је формирање власти на нивоу БиХ у интересу свих народа и оба ентитета у БиХ.

"Сваки позив посланицима СДП-а који је уручен у складу са Пословником Парламентарне скупштине БиХ сасвим је довољан разлог да се одазовемо на наставак сједнице", рекао је Бећиревић.Оставите одговор