Медведев и "Права ствар"

Руски милијардер Михаил Прохоров рекао је данас да је спреман да буде лидер партије Права ствар, која подржава Кремљ. "Ја сам спреман, али док се не сазове конгрес партије и не донесе релеватна одлука не желим више да говорим о томе", рекао је Прохоров, преноси РИА Новости. Копредсједавајући партије Леонид Гузман рекао је да су […]

понедељак, мај 16, 2011 / 15:15

Руски милијардер Михаил Прохоров рекао је данас да је спреман да буде лидер партије Права ствар, која подржава Кремљ.

"Ја сам спреман, али док се не сазове конгрес партије и не донесе релеватна одлука не желим више да говорим о томе", рекао је Прохоров, преноси РИА Новости.

Копредсједавајући партије Леонид Гузман рекао је да су разговори још у току, али да ће одлука бити донијета у наредних неколико седмица.

"Кандидатура Михаила Прохорова била би потпуно нормала, логична и ефикасна", рекао је он.

Он није желио да каже да ли је Прохоров једини кандидат, додајући да се разматра и промјена назива саме странке.

"Наш циљ је елиминација монопола Јединствене Русије", рекао је Гузман.

Ова странка саопштила је у априлу да је "раширила мрежу" у потрази за лидером након што су то мјесто одбили мнинистар финансија Алексеј Кудрин и први замјеник премијера Игор Шувалов.

Гузман је рекао раније да странка тражи федералног званичника да предводи партију на парламентарним изборима у децембру, помињући Кудрина и Шувалова, као и помоћника предсједника Аркадија Дворковича.

Партија Права ствар основана је крајем 2008. године након спајања либералне Уније десничарских снага, Грађанске снаге и Демократске партије Русије и она се види као пројекат Кремља да створи утисак да у Русији постоји мултипартијски политички систем.

Ова странка нема представника у парламенту, а њен слоган је "Слобода, Имовина, Ред".

Аналитичари кажу да је план ове странке подршка актуелном предсједнику Дмитрију Медведеву на предсједничким изборима 2012. године.

Лист "Финанс" објавио је да је Прохоров други на листи најбогатијих Руса са богатством које се процјењује на 22,7 милијарди долара, јавља Ројтерс.

Према писању листа "Комсомолскаја правда", Прохоров је рекао да је спреман да преузме вођство над странком.

"Ако ми који имамо средства и желимо да живимо у Русији не покушамо нешто да промијенимо, онда се ништа неће промијенити", рекао је Прохоров у писму колегама, до којег је дошао лист "Комсомолскаја правда".

Он у овом писму, такође, наводи да му је сестра, један од његових најближих савјетника, предложила да се укључи у политику.

Извор близак компанији ОНЕКСИМ, чији је Прохоров власник, потврдио је постојање писма, али није желио ништа да коментарише.

Уколико се потврди ова кандидатура, Прохоров ће бити најутицајнији руски бизнисмен који отворено подржава партију која тражи ново кандидовање Медведева за предсједника.

И премијер Владимир Путин и Медведев до сада су избјегавали да кажу ко ће се кандидовати за предсједника, иако је Путин формирао нови покрет како би проширио основу владајуће партије прије парламентарних избора.Оставите одговор