НАСА открила нови облик живота – на Земљи

Истраживачи Америчке свемирске агенције – НАСА открили су у једном језеру у Калифорнији нови облик живота на Земљи – бактерију која користи арсен као једну од хранљивих материја. Данима се шпекулисало да је НАСА пронашла нови облик ванземаљског живота, па је откривање необичног микроба звучало мало разочаравајуће. Ипак, новооткривени микроб важан је јер показује да […]

петак, децембар 3, 2010 / 11:28

Истраживачи Америчке свемирске агенције – НАСА открили су у једном језеру у Калифорнији нови облик живота на Земљи – бактерију која користи арсен као једну од хранљивих материја.

Данима се шпекулисало да је НАСА пронашла нови облик ванземаљског живота, па је откривање необичног микроба звучало мало разочаравајуће.

Ипак, новооткривени микроб важан је јер показује да је живот могућ ван елемената који су сматрани основним. То откриће је, како се објашњава, проширило спектар за налажење нових облика живота на Земљи и, највjероватније, изван ње.

Језеро Моно једно је од најзагађенијих животних окружења на Замљи: садржи веома високу природну концентрацију смртоносног отрова арсена. Откриће стручњака НАСА показује да не само да организам може да преживи такву средину, већ и да се у њој развија.

То језеро има пх фактор 10, скоро као разређивач, а истраживачки тим је успио да узгоји микробе у блату тог језера.

Арсен се у тим микробима понашао као фосфор и дјелимично се уградио у ДНК.

Откривени организам преживљава пошто посједује двојну способност – да расте уз помоћ фосфора, али и уз помоћ арсена.

„То га чини веома необичним, иако није далеко од облика правог ванземаљског живота”, рекао је Пол Дејвис са Универзитета у Аризони и коаутор извјештаја који се у четвртак појавио у онлајн издању часописа „Сајенс”.

Када је конференција за новинаре из сједишта НАСА у Вашингтону најављена, у медијима је покренут талас нагађања да је сонда Америчке свемирске агенције, која се недавно вратила из тајне мисије, пронашла доказе да нисмо сами у свермиру.

И сама најава конференције подгријала је те приче – пошто је наведено да је ријеч о открићу везаном за поље астробиологије и да се тиче ванземаљског живота.Оставите одговор