Благи пад каматних стопа у Српској

БАЊА ЛУКА – Просјечне номиналне каматне стопе на кредите банака Републике Српске за девет мјесеци ове године биљеже пад од 0,27 одсто, а ефективне биљеже пад од 0,67 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. У сектору привреде просјечна ефективна каматна стопа мања је за 1,38 одсто, док је на дугорочне кредите порасла за 0,4 […]

петак, децембар 3, 2010 / 08:15

БАЊА ЛУКА – Просјечне номиналне каматне стопе на кредите банака Републике Српске за девет мјесеци ове године биљеже пад од 0,27 одсто, а ефективне биљеже пад од 0,67 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

У сектору привреде просјечна ефективна каматна стопа мања је за 1,38 одсто, док је на дугорочне кредите порасла за 0,4 одсто – наводи се у извјештају Агенције за банкарство РС.

Просјечна ефективан каматна стопа за девет мјесеци ове године већа је за 0,42 одсто, а на дугорочне кредите мања је за 0,86 одсто него у истом периоду прошле године.

Код стамбених кредита становништву у овом периоду просјечна ефективна каматна стопа мања је за 0,7 одсто, што је посљедица смањене тражње за овом врстом кредита и повољнијим кредитима из средстава Инвестиционо-развојне банке РС.

Просјечна ефективна каматна стопа јединица банака из Федерације БиХ, које послују на подручју РС, на укупне кредите за девет мјесеци ове године већа је за 1,8 одсто у односу на ефективну каматну стопу банака Српске.

Просјечне номиналне и ефективне каматне стопе на укупне депозите банака РС имају тренд смањења, као и каматне стопе једница банака из ФБиХ које послују у РС.Оставите одговор