НАСА одабрала Нокију за постављање првог комуникационог система на Мјесецу

Америчка свемирска агенција НАСА одабрала је Нокију за партнера у постављању комуникационог система на Мјесецу, као једног од предуслова одрживог људског система на Земљином сателиту, саопштила је финска компанија.

уторак, октобар 20, 2020 / 00:47

Према уговору с НАСА, Нокиа би изградила први 4Г комуникациони систем у свемиру до 2022. године, чиме би отворила врата одрживој људској присутности на Мјесечевој површини.

Циљ НАСА-ине мисије је вратити људе на Мјесец до 2024. те изградити дугорочну људску присутност и насеља у склопу програма Артемис.

Нокија Бел Лабс сарађује с америчком компанијом "Интуитивне машине" с циљем интегрисања те револуционарне мреже у њену летјелицу намијењену слијетању на Мјесец те доставе на Мјесечеву површину.

Мрежа ће се самоконфигурисати након достављања и успоставити први ЛТЕ комуникациони систем на Мјесецу, стоји у саопштењу.

Очекује се да ће мрежа пружити кључне могућности за многе разне врсте преноса података, укључујући управљање и контролу, даљинско управљање лунарним роверима, навигацију у стварном времену и пренос видеозаписа високе резолуције.Оставите одговор