Мање привилегија већ привилегованим, више бриге за све грађане

"Наш циљ у Бањалуци је срећна породица и задовољан човјек за које је град урадио све да то омогући. У нашем програму Нове Бањалуке централна тачка је породица, а не грађевине, не бетонизација, не привилеговани појединци, не политика која нас уназађује претходних двадесет година", каже Драшко Станивуковић, кандидат коалиције окупљене око ПДП-а за градоначелника Бањалуке.

среда, 21 октобра, 2020 / 11:38

"Један од начина да растеретимо буџет једне бањалучке породице јесу и уштеде у буџету Града. Уштедама и преусмјеравањем средстава можемо омогућити и бесплатан јавни превоз за пензионере и основце и бесплатне уџбенике и суфинансирање трошкова вртића за свако дијете", истиче Станивуковић.

Станивуковић каже да је Сектор за економска питања Градског одбора ПДП-а прецизно анализирао буџетске трошкове и израдио овај сегмент програма:

"У првом реду, држаћемо се два принципа која су промовисана у ПДП-овом Програму обнове Републике Српске, а примјењива су на градски ниво. Први од њих је транспарентност трошења буџетских средстава. Сваки трошак, уговор или споразум Града који прелази 500 КМ биће јавно објављен. Данас имамо ситуацију да због скривених токова јавних средстава који се подводе под тзв. додатне радове, стручне и консултантске услуге губимо стотине хиљада КМ, а било какви позитивни ефекти се не виде", каже Станивуковић.

Он најављује и други принцип нове власти у Бањалуци, а то је "један политичар – једна буџетска плата":

"Док многи одлазе из нашег града због немогућности запослења, привилеговани појединци примају плате за више функционерских позиција и нерад у многобројним одборима јавних предузећа. Таква политика по мјери подобних мора бити сузбијена", каже Станивуковић.

Станивуковић истиче да запослење у јавном сектору у Бањалуци неће зависити од партијске књижице, политичког мишљења, него од одговорности и стручности за обављање посла, али да се и на том пољу ствари морају другачије посложити:

"Данас имамо десетине савјетника и консултаната за које нико не зна чему служе, а плаћају их грађани Бањалуке. Функционерске плате морају бити снижене и везане за плате у привреди, а њихов раст се може десити само када се створе услови за раст плата у реалном сектору. Мјесто другог потпредсједника Скупштине града је потпуно непотребно и треба бити укинуто. Ово су нужне мјере и са нешто мање привилегија већ привилегованим, а више бриге за сваког човјека, биће средстава и за бесплатан превоз и за уџбенике и вртиће. Бањалука коначно мора постати град лијепог живота сваког њеног човјека", закључује Станивуковић.Оставите одговор