Након ресета у Београду, Кустурица се сјетио филма ког је обећавао 2009.

Редитељ Емир Кустурица екранизоваће роман нобеловца Иве Андрића "На Дрини Ћуприја", јављају Вечерње Новости, које су се специјализовале за најаве овог типа.

петак, август 28, 2020 / 07:13

Након бесрамног Додиковог медијског заговарања да се Кустурици дају паре за снимање филма о Јасеновцу, модел емотивне уцјене значајном историсјком темом није прошао код Вучића.

Вучић је најавио да ће премијера првог српског играног филма о Јасеновцу бити највјероватније у октобру.

– Договорили смо се да упутимо позив Емиру Кустурици за једну другу тему од фантастичног интереса за целокупан српски народ, која повезује Србију и Српску, Србију и БиХ, и говори о свему са чим смо се суочавали у прошлости и много тога осликава и у данашњем времену. Очекујем да то буде ремек-дело, а спремни смо да преузмемо највећи део финансирања. Наравно, потребно је да се о томе изјасни господин Кустурица, а господин Додик је апсолутно сагласан – рекао је предсједник Србије.

Дан након састанка у Београду, Новости објављују информацију без званичне потврде, али јасно је да је преко овог листа и раније ишла Кустуричина кампања, па се информација може сматрати из прве руке.

И онај ко овлаш прати медије сјетиће се да је Кустурица давно најављивао филм На дрини ћуприја, али га није реализовао. Било је то 2009. у вријеме кад је јављено да "Умјесто дуго најављиваног филма о Панчо Виљи са Џонијем Депом у насловној улози, Емир Кустурица на прољеће започиње снимање филма о Палестинцу из Хамбурга који ради као трбушни плесач".

Сам Андрићград, за чију изградњу је Влада РС дала паре Кустурици био је најављиван као локација снимања филма. У склопу величања редитељеве фасцинације Андрићем, десио се чак и сусрет са Абдулахом Сидраном, који се одиграо на Мећавнику, гдје су многи помислили да је у питању приближавање некадашњих сарадника, од којих ће један радити сценарио и растеретити редитеља дијела посла који му очито не иде, јер су му далеко бољи филмови које није радио по властитом сценарију.

Андрићград је за посјетиоце отворен 2012. али о филму се напрасно престало говорити, већ је обећавано да ће на отварању бити приказана опера истоименог назива. ни то се није десило.

Крајем 2014. Срна објављује да је Кустурица у Милану обновио уговор са венецијанским позориштем "Ла Фениће-Вердијана” за постављање опере "На Дрини ћуприја”. Агеција је подсјетила да је премијера опере била је планирана за 2014. годину (најављено отварање Андрићграда се не памти), али је помјерена за 2016. годину због Кустуричиних обавеза у вези са радом на филму "На млијечном путу”. Једног од ријтких који је Кустурица завршио. Можда баш зато што га није најављивао.Оставите одговор