Лукашенко: Срећа па смо на вријеме вратили злато у земљу

Прjедсједник Бjелорусије Александар Лукашенко сматра да је била стратешки исправна раније донијета одлука да се из иностранства у земљу врате све златне резерве.

петак, 28 августа, 2020 / 12:49

"Браво за Националну банку и владу. Прије три мјесеца сам дао задатак да се све златне и девизне резерве врате у земљу, посебно злато. У земљу је враћено све до посљедњег грама злата”, рекао је Лукашенко.

Бјелоруски лидер је истакао да земља има довољно резерви да одржи курс националне валуте на прихватљивом нивоу, а похвалио је Националну баку и Савјет министара, који још нису "стварно” почели да користе златне резерве, преноси Спутњик.

Лукашенко сматра да управо због тога нема катастрофалне ситуације са курсом националне валуте. Истовремено је признао да у "појединим мјењачницама у земљи некад може недостајати новца у готовини” и дао је налог Националној банци да исправи ту ситуацију.

Према подацима Националне банке Белорусије, почетком 2020. године златне резерве земље су износиле 42,2 тоне. Првог јануара укупне златне и девизне резерве земље износиле су 9,39 милијарди долара, а 1. августа износе 8,86 милијарди.

Како су објаснили из Националне банке, златне резерве су племенити метали у облику златних полуга. Њима управља банка и дио су Државног фонда племенитих метала Бјелорусије.