Највећа примања имају Хрватски политичари

Хрватски политичари имају много веће плате од колега из земаља бивше Југославије, па тако шеф посланика ХДЗ-а у хрватском Сабору Андрија Хебранг, који добија 2.000 евра, има већа примања од премијера Србије и Црне Горе, пишу подгоричке "Вијести". Подгорички дневник "Вијести" наводи да премијер Црне Горе Игор Лукшић има плату 1.885 евра, премијер Србије Мирко […]

понедељак, мај 9, 2011 / 12:51

Хрватски политичари имају много веће плате од колега из земаља бивше Југославије, па тако шеф посланика ХДЗ-а у хрватском Сабору Андрија Хебранг, који добија 2.000 евра, има већа примања од премијера Србије и Црне Горе, пишу подгоричке "Вијести".

Подгорички дневник "Вијести" наводи да премијер Црне Горе Игор Лукшић има плату 1.885 евра, премијер Србије Мирко Цветковић "животари" са 1.329 евра, док хрватска премијерка Јадранка Косор има плату од 3.000 евра.

Плата предсједника Србије Бориса Тадића износи 1.450 евра, док хрватски предсједник Иво Јосиповић на крају мјесеца прими 2.792 евра, бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић 2.646 евра, а све то је у рангу шефа опозиције у хрватском Сабору Зорана Милановића који има око 2.500 евра, наводи лист.

Плате у парламенту БиХ у просјеку су мало испод 2.000 евра, а у Србији око 1.300 евра, па хрватски Сабор за политичаре у региону изгледа као "обећана земља Америка".

Хрватски посланици имају веће плате и од колега у Мађарској, Румунији и Бугарској, који су већ у Европи, али, ипак, мање од словеначких колега, који примају у просјеку око 3.500 евра.

Посланици у хрватском Сабору су током 2010. године радили укупно 92 дана. Толико је трајало укупно пет сједница које су одржане ове године, што значи да посланици раде готово три пута мање од просјечног хрватског радника који годишње има 240 радних дана, пишу хрватски медији.Оставите одговор