Положени вијенци у парку бораца Романије

Делегације општине Соколац и Општинског одбора СУБНОР-а данас су, поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом, положиле вијенце на спомен-костурницу погинулим борцима и цивилним жртвама из Другог свјетског рата рата са подручја те општине. На спомен-костурници у соколачком Парку бораца Романије уписано је око хиљаду имена погинулих бораца и цивилних жртава рата, а у […]

понедељак, мај 9, 2011 / 12:35

Делегације општине Соколац и Општинског одбора СУБНОР-а данас су, поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом, положиле вијенце на спомен-костурницу погинулим борцима и цивилним жртвама из Другог свјетског рата рата са подручја те општине.

На спомен-костурници у соколачком Парку бораца Романије уписано је око хиљаду имена погинулих бораца и цивилних жртава рата, а у овом парку подигнуто је и десет бисти народних хероја са подручја ове општине.

Предсједник ОО СУБНОР-а Светозар Бјековић рекао је да је Соколац ослобођен 26. августа 1945. године, да је при ослобођању ове општине погинуло 300 бораца из Двадесте романијске бригаде, док је у Другом свјетском рату из ове бригаде погинуло око 620 бораца.

Према његовим ријечима, Двадесета романијска бригада формирана је 1942. године и у почетку је то био одред, а касније је бројала 4 000 устаника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *