Нафта мало пала

Цијена барела сирове нафте "брент" пала је за скоро два долара након што је кувајтски министар за нафту шеик Ахмед ал Сабах рекао да ОПЕК разматра појачање производње први пут у протекле двије године. Аналитичари наводе да ће званично повећање производње нафте нафтног картела указати на њихову ријешеност да зауставе раст цијена након немира широм […]

уторак, март 8, 2011 / 14:52

Цијена барела сирове нафте "брент" пала је за скоро два долара након што је кувајтски министар за нафту шеик Ахмед ал Сабах рекао да ОПЕК разматра појачање производње први пут у протекле двије године.

Аналитичари наводе да ће званично повећање производње нафте нафтног картела указати на њихову ријешеност да зауставе раст цијена након немира широм сјеверне Африке и Блиског истока.

Због сукоба у Либији обустављена је испорука око милиона барела дневно, што је двије трећине производње црног злата у тој земљи, и потрошачи очекују одговор ОПЕК-а.

У Лондону цијена сирове нафте "брент" из Сјеверног мора пала је на износ испод 113 долара по барелу, али се касније вратила на 114,10 долара.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте мања за 43 цента и сада је 105,01 долара по барелу.

"У току су консултације о потенцијалном повећању производње нафте", рекао је Ал Сабах, али је и додао да нафтни картел још није донио одлуку да повећа тренутне дневне квоте производње.

Иран, који је тренутно на челу ротирајућег предсједништва ОПЕК-а, саопштио је да нема потреба за повећање производње пошто су забринутости потрошача у вези са залихама углавном "психолошке природе".

Представник Ирана у ОПЕК-у Мухамед Али Хатиби рекао је да нема несташице на тржишту и да нема потребе за увећањем дневних квота.Оставите одговор