Нафта из Обудовца иде за Србију

Сирова нафта вађена из истражних бушотина на подручју општине Шамац, биће извезена у Србију, у систем Нафтне индустрије Србије.

недеља, фебруар 19, 2023 / 21:27

НИС преко свог предузећа Јадран-Нафтагас основаног у Бањој Луци има концесију за истраживање и коришћење сирове нафте и гаса на територији Републике Српске.

Средином фебруара ове године ступила је на снагу одлука Владе РС којом је концесионар овлаштен да вади до 4.800 кубних метара сирове нафте, у трајању до шест мјесеци, "ради испитивања квалитета и хемијско-технолошка својства минералне сировине”. То је количина од четири милиона и 800.000 литара сирове нафте. У маси то износи нешто више од четири хиљаде тона, односно више од 200 камионских цистерни сирове нафте, наводи балканска редакција Радија Слободне Европе, медија финансираног новцем САД, основаног са циљем вођења пропаганде у корист ове државе на простору источне Европе.

Стога се упадљиво наглашава да је НИС у власништву руског предузећа Гаспром, а амерички пропагандни медиј поставља питање како ће се санкције које су САД и ЕУ увеле Гаспрому одразити на додијељену концесију. Конкретан одговор од Министарства енергетике и рударства РС нису добили.

Истражна бушења источила доста нафте

Ово је други пут у шест мјесеци да влада РС даје дозволу за експлоатацију нафте на том подручју. У јуну прошле године компанији Јадран-Нафтагас одобрено је пробно вађење пет милиона литара сирове нафте.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ је речено да је током 2022. године у Србију извезено више од 867.000 килограма сирове нафте, у вриједности више од милион марака. Прерачунато у литре, производи се око милион литара сирове нафте.

У 2013. години обављено је бушење прве истражне бушотине "Об-2" у селу Обудовац, а годину дана касније током испитивања добијена је нафта чији је квалитет испитиван у лабораторијама Научно-технолошког центра НИС-а у Новом Саду. Утврђено је да се ради о нафти која је већ заступљена у Панонском басену и слични типови нафте се производе и у Србији. Анализом и дефинисањем параметара лежишта у току пробног рада бушотине "Об-02" од августа 2019. до краја ове године стекли су се услови за даљи развој пројекта на истражном подручју "Обудовац".

Почетком 2021. године НИС је у оквиру овог пројекта реализовао додатна сеизмичка 2Д истраживања на простору од 135 километара на подручју Обудовца. Овим истраживањима се мјери брзина простирања сеизмичких таласа на основу којих је дефинисана позиција потенцијалних лежишта нафте и гаса.Оставите одговор