На Јахорини сутра о примјени Европске конвенције

САРАЈЕВО – На Јахорини данас почиње дводневни семинар за државне службенике и судије, с циљем њихове додатне обуке о примјени Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, а који организује канцеларија агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права. Семинар, који ће бити одржан у Хотелу "Термаг" на Јахорини, финансира Савјет […]

четвртак, март 3, 2011 / 08:00

САРАЈЕВО – На Јахорини данас почиње дводневни семинар за државне службенике и судије, с циљем њихове додатне обуке о примјени Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, а који организује канцеларија агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права.

Семинар, који ће бити одржан у Хотелу "Термаг" на Јахорини, финансира Савјет Европе, чији ће експерти бити предавачи на овом скупу, речено је у канцеларији агента.

С обзиром да се против БиХ пред судом у Стразбуру води одређени број поступака у вези са протјеривањем странаца, семинар је посебно посвећен питањима у вези са законитошћу одређивања притвора и судским преиспитивањем законитости и дужине притвора, према члану пет Конвенције, који се тиче права на слободу и безбједност.

Током семинара требало би да буду разматрана и питања у вези са депортацијама и екстрадицијама појединаца и њихових права на породични живот, забрану мучења, као и права на правично суђење у кривичним и грађанским поступцима.

Отварање семинара планирано је за 10.00 часова, када се очекује уводно обраћање агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права Монике Мијић, њених сарадника, као и представника Савјета Европе.

(Срна)Оставите одговор