МУП Српске ће пратити односе возача и пјешака

Министарство унутрашњих послова Републике Српске, од 05. до 19. марта 2018. године, на подручју Републике Српске, спроводи акцију "Однос возач-пјешак", с циљем превенције саобраћајних незгода са посљедицама по лица, прије свега по пјешаке.

петак, март 2, 2018 / 18:40

Посматрајући прва два мјесеца 2018. године, a у односу на исти период 2017. године, евидентирано је повећање броја тешко повријеђених пјешака.

На основу анализе безбједности саобраћаја у Републици Српској за 2017. годину, утврђено је да је од укупног броја страдалих лица у саобраћајним незгодама значајна заступљеност пјешака. Тачније, у току 2017. године у саобраћајним незгодама смртно је страдало 25 пјешака или 21,73 % од укупног броја смртно страдалих лица у саобраћају, док их је 117 или 18 %, тешко повријеђено.

Ради безбједнијег учешћа у саобраћају, неопходно је да, како возачи, тако и пјешаци поштују правила кретања коловозом, те да у условима слабе видљивости који су карактеристични за ово доба године, у саобраћају учествују са појачаном пажњом.

Подсјећамо пјешакепосебно оне старије живтоне доби, на њихову обавезу да се крећу по површинама намијењеним за пјешаке, односно уколико такве површине нису одређене или нису очишћене од снијега, да се увијек крећу крајњом лијевом страном коловоза, и у колони по једно. Такође у условима смањене видљивости да избјегавају ношење тамних боја или да носе рефлектујуће прслуке.

Oвом приликом подсјећамо возаче да је зимска опрема обавезна у овом периоду, али и да су дужни да у саобраћају учествују са технички исправним возилима, прије свега са исправним кочионим и системом за управљање. Возаче позивамо на посебан опрез приликом вожње у насељеним мјестима и око школа.

Апелујемо на возаче моторних возила да вожњу и брзину кретања возила прилагоде условима и стању на путевима, како би своју безбједност и безбједност других учесника у саобраћају подигли на што већи ниво.Оставите одговор