Случај Спорт Клуб: Кабловски оператери тражили заштиту од ПСБиХ

Представници фирми Елкател, Елта Кабел, Елта МТ, Ел Сат и ТX ТВ упутили су отворено писмо посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у којем су указали на нову превару “Спорт Клуба”.

петак, март 2, 2018 / 18:32

Како су навели у писму, посланици се моле да путем заједничких органа БиХ уложе напор како би се разоткрила превара те санкционисали они који су незаконито дошли до 28 милиона марака.

Писмо преносимо у цјелости:

ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА БиХ

н/р Посланици

ПРЕДМЕТ: ПРЕВАРА У СЛУЧАЈУ „СПОРТ КЛУБ“

Поштовани,

Ми, доле потписане компаније, молимо Вас за помоћ при откривању преварних радњи везано за случај „Спорт Клуб“ у БиХ које су се догодиле у заједничким институцијама БиХ, тачније на Конкуренцијском вијећу БиХ. Молимо Вас да путем заједничких органа БиХ уложите напор да се те преварне радње разоткрију и санкционишу они који су их починили, јер се ради о незаконитој материјалној користи од 28 милиона марака.

О догађају у најкраћим цртама:

Конкуренцијско вијеће БиХ (Вијеће) је 23.12.2015. по пријави Асоциације кабловских оператера у БиХ (АКОП) чије су наше компаније чланице донијело рјешење којим је утврдило да је власник Спорт Клуб програма – УНИТЕД МЕДИА – злоупотријебила доминантни положај у БиХ тако што су кабл оператерима и Телекомима ускратили Спорт Клуб програме. Зато им је Конкуренцијско вијеће наложило да плате казну од 250.000,00КМ (коју су платили) и наложили су им да свим оператерима у БиХ морају дати канале Спорт Клуб по истој цијени по којој су те програме дали Телемацху и ТОТАЛ ТВ-у.

Прије доношења тог рјешења Вијеће је по службеној дужности изузело копију уговора Спорт клуба за оператере Телемацх и ТОТАЛ ТВ, провјерило да је у њему записана цијена тих канала од 0,99ЕУР по кориснику мјесечно, оцијенили да се ради о примјерној цијени и тек након тога донијели рјешење да ти услови морају бити дати и другим оператерима, а не само Телемацху и ТОТАЛ ТВ-у.

Но, УНИТЕД МЕДИА-и није падало на памет да изврши то рјешење, па су кабл оператерима послали понуду да Спорт Клуб плате 2,80 ЕУР по кориснику мјесечно умјесто 0,99 ЕУР како је то записано у уговорима ТОТАЛ ТВ-а и Телемацха за Спорт Клуб, а који се чувају у спису Вијећа. Након те преваре су објавили: „Извршили смо рјешење.“ Оператери су, логично, одбили ту понуду са троструко већом цијеном. АКОП је затражио принудно извршење рјешења Вијећа тврдећи да Унитед Медиа оператерима мора дати Спорт Клуб по цијени 0,99ЕУР, како је то записано у уговору који је архивиран на Вијећу, а никако по цијени од 2,80ЕУР како су то накнадно смислили.

Након тога је извршена превара. Како је уговор са цијеном од 0,99 ЕУР био у архиву Вијећа и није се могао сакрити, одједном је „са неба пао“ наводни анекс уговора по коме је, види чуда, цијена са 0,99 ЕУР анексом промијењена на 2,80 ЕУР. Анекс је са неба пао право у спис Конкуренцијског вијећа, а датиран је на два дана прије доношења рјешења Вијећа да би превара била успјешна и да би се то прихватило као валидан документ. Очигледно да на Вијећу нису били или нису хтјели бити пажљиви, па тај документ није одбачен као ирелевантан, јер је убачен накнадно, послије закљученог процеса, него је супротно прописима остављен у архив рачунајући на то да то неће бити никада откривено. Но, користећи неке јавне документе успјели смо да утврдимо да је цијена накнадно промијењена у уговорима ТОТАЛ ТВ и ТЕЛЕМАЦХ, па смо ту превару открили.

Али то ништа не вриједи јер неко на Конкуренцијском вијећу очигледно не жели да види ту превару. Да се ради о тешком криминалу свједочи следеће: Ако остане та превара сви оператери ће платити најмање 1,00 ЕУР (по сваком кориснику мјесечно) скупље Спорт Клуб, а то значи да ће на рачуне УНИТЕД МЕДИА у Луксембургу (коју држе непознати стварни власници) отићи 28 милиона КМ новца више него што би наплатили да су поштовали цијену Конкуренцијског вијећа. Ако успије превара, тај новац ће бити узет босанским оператерима искључиво захваљујући подвали изведеној тим анексом – и отићи ће компанији у пореској оази која има сакривене стварне власнике.

Јасно нам је да Ви као парламент не можете бити одговорни за чињење индивидуалаца на функцијама у управним органима, али у сваком случају имате моћ да преко заједничких институција БиХ ефикасно помогнете да се кривци, извршиоци и саучесници у наведеној превари у цјелини открију и санкционишу, јер спречавање превара у управним органима није мијешање у рад институција него Ваша дужност и обавеза.

Молим Вас да брзо и ефикасно дјелујете. Потребна су конкретна дјела. Очекујемо да их Ви можете урадити, јер ће све осим конкретног чињења са Ваше стране бити одобравање тога што су учинили. Ми смо Вам написали гдје и који документ је накнадно убачен послије завршеног

поступка, зато никаквих нејасноћа нити оправдања за нечињење од било кога после тога не може бити.

Да је дошло до преваре са накнадно уложеним анексом (или евентуелно новим уговором) у спис Конкуренцијског вијећа, закључили смо посматрајући слијед догађаја и јавно доступне евиденције, јер нам то исто Конкуренцијско вијеће спречава увид у спис под притисцима друге стране која мисли да спречавањем увида превара са накнадно уложеним документом неће бити откривена. У „Прилогу 1“ дајемо детаљније информације у вези горе наведеног.

Надамо се да ћете конкретним мјерама показати да сте изабрани представници народа који се боре против корупције конкретним мјерама, а не само декларативно за говорницм Парламента.

С поштовањем,

ЕЛТА КАБЕЛ д.о.о., Добој; ЕЛКАТЕЛ д.о.о., Тузла; ТXТВ д.о.о., Тузла; ЕЛСАТ д.о.о., Нови Град; ЕЛТА МТ д.о.о., Тузла.

 

Извор: Спорт КлубОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *