МТВ слави 30 година постојања

Тачно у поноћ и један минут, на данашњи дан прије 30 година, уз снимак лансирања тада тек покренутог програма "Спејс шатл" и слетања Аполо 11 мисије на Мјесец, уз чувену реченицу Џона Лака – "Лејдис енд џентлмен, рок енд рол!" – из свог, тада малог студија у Њу Џерсију, МТВ је започео освајање медијског тржишта. […]

понедељак, август 1, 2011 / 13:43

Тачно у поноћ и један минут, на данашњи дан прије 30 година, уз снимак лансирања тада тек покренутог програма "Спејс шатл" и слетања Аполо 11 мисије на Мјесец, уз чувену реченицу Џона Лака – "Лејдис енд џентлмен, рок енд рол!" – из свог, тада малог студија у Њу Џерсију, МТВ је започео освајање медијског тржишта.

Први видео спот који је емитован била је песма групе "Баглс" ироничног назива "Видео Килд А Радио Стар", а тог историјског дана програм је завршен песмом "Кароуселамбра" "Лед Цепелин".

Три деценије највеће музичке телевизије обележило је премијерно емитовање 15-минутног видео клипа "Трилер" Мајкла Џексона 1983. – догађај који се сматра за прво званично "спајање" музичког спота и филма.

Публика се сјећа и Мадониног, у то вријеме веома контроверзног, живог наступа са песмом "Лајк А Врџин", на првој додијели МТВ награда, које су лансиране 1984.

Не треба заборавити серију промотивних спотова из 1982. године, где су тадашње поп и рок звијезде са обе стране Атлантика, узвикујући слоган "Ај вонт мај МТВ!", убјеђивали локалне кабловске оператере да уврсте нови музички канал у своју програмску понуду.

Тада је емитована и МТВ промо шпица "Мунландинг", у којој астронаут на Мјесецу уз, сада већ култни гитарски риф Џонатана Елиаса и Џона Петерсена, поставља заставу на којој се виори МТВ лого дизајнера Френка Олинског.

Ови догађаји, сматрају представници МТВ-ја, обиљежили су и заувјек промијенили савремену поп културу.

Данас је МТВ водећа телевизијска мрежа са више од 150 ТВ канала и 400 дигиталних сервиса широм свијета, а сваки регионални канал глобални садржај успјешно комбинује са локалном културом, домаћим извођачима и специфичним укусима.

Европска верзија МТВ-ја почела је да емитује програм 1. августа 1987. из студија у Амстердаму, касније је продукција пресељена у Лондон, а први видео спот који је емитован био је "Мани Фор Натинг" британске групе "Дајр Стрејтс".

Поводом јубилеја МТВ ће, веома посјећеним регионалним сајтовима са 40.000 регистрованих корисника данлоуд секције, додати и МТВ Плејер- јединствену базу од 1.800 спотова регионалних извођача.



Оставите одговор