МСУРС потписао сарадњу са Уљановским регионалним музејем

Јасно је да је ћирилица у нашим државним предузећима нешто као обавеза, које се сви невољно придржавају. У овом случају имамо саопштење које је написано азбуком, али у тијелу е-писма се, поготово у допуни, пробија писмо које се свакодневно користи и преферира.

уторак, септембар 25, 2018 / 09:31

Директорица МСУРС др Сарита Вујковић боравећи у Русији на позив Министарства културе Уљановске области, у име Музеја савремене умјетности Републике Српске потписала је Споразум о сарадњи са Уљановски регионалним музејом умјетности који се односи на размјену искустава, повезивање умјетника и гостовање изложбе "Простор, облик, додир" у овом руском граду сљедеће године.

Позив на сарадњу МСУРС дошао је након веома успјешног учешћа Музеја на овогодишњем Међународном фестивалу Интермузеј 2018 одржаном у Москви , гдје се ова институција представила изложбом " Простор, облик, додир" и презентацијама о раду Музеја , на позив Форума славенских култура, једног од организатора фестивала.

Споразум о сарадњи је потписан у оквиру Међународне научне конференције "А.А.Пластов и његова епоха" која се одржала у оквиру Међународног умјетничког фестивала "Пластовска јесен" гдје је др Сарита Вујковић одржала излагање о најзначајнијој српској сликарки у Босни и Херцеговини, академику Мици Тодоровић, која је живјела и стварала у епохи Аркадија Александровича Пластова. Фестивал се одржао у част обиљежавања 125 годишњице рођења великог руског умјетника Аркадија Александровича Пластова чије је стваралаштво имало значајан утицај на развој руског сликарства у XX вијеку.

Поред учешћа на стручној конференцији Сарита Вујковић је имала прилику посјетити и најзначајније музеје у овој руској области као и библиотеку за слабовида лица којима је представила прву специјализовану изложбу за слијепа и слабовиде особе у продукцији МСУРС "Простор, облик, додир" и одржала презентацију о Музеју.

У оквиру посјете Русији директорици МСУРС је уприличена и званична посјета Нацоналном музеју музичке културе Глинка у Москви који је нашој институцији упутио званичан позив за сарадњу и гостовање изложбе "Простор, облик, додир" следеће године у Москви.
Музеј Глинка, је најзначајнији музеј музичке културе у Русији, који у оквиру својих изложбених програма развија интердисциплинарну сарадњу са музејима различитих профила. Ова комплексна и велика институција, својим радом промовише руску културу али и развија бројне програме који се тичу музејске струке. Сарадња са овим Музејом и реализација изложбе "Простор, облик, додир" повезаће ове две институције и додатно развити и подстакнути развој социјалне инклузије у музејима.

Затим је стигла и допуна

Postovani/e,
molimo Vas da ukoliko je moguće unesete izmjenu u saopštenje koje smo vam poslali o pitpisivanju sporazuma o saradnji MSURS i muzeja u Rusiji. Naime, jako nam je vazno da se istakne uloga Predstavnistva RS u Moskvi, koje je organizovalo ovu posjetu, a njihova savjetnica Ala Blinova je bila član delegacije iz RS koja je posjetila Muzeje.

Šaljemo vam kompletno saopštenje  sa dodatkom teksta:
Učešće na VII Međunarodnoj naučnoj konferenciji se realizuovalo uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, a delegaciju Republike Srpske  predstavljale su direktorica MSURS Sarita Vujković i Ala Blinova, savjetnica šefa predstavništa Republike Srpske u Ruskoj Federaciji 


Оставите одговор