Мр Горан Латиновић: Хуманост Младих муслимана (5)

У петом и посљедњем дијелу фељтона, Горан Латиновић даје једну страшну изопачену слику која, која настаје између страница уџбеника историје у Федерацији БиХ. Дјелатност организације Млади Муслимани, у којој су Нијемци током Другог свјетског рата нашли милитантно упориште и идеолошко-политичког савезника, позитивно је оцијењена у муслиманском уџбенику за осми разред основне школе. Хуманитарна организација "Млади […]

четвртак, мај 26, 2011 / 06:02

У петом и посљедњем дијелу фељтона, Горан Латиновић даје једну страшну изопачену слику која, која настаје између страница уџбеника историје у Федерацији БиХ.

Дјелатност организације Млади Муслимани, у којој су Нијемци током Другог свјетског рата нашли милитантно упориште и идеолошко-политичког савезника, позитивно је оцијењена у муслиманском уџбенику за осми разред основне школе.

Хуманитарна организација "Млади муслимани"

Аутори уџбеника пишу да су се чланови ове организације "predano angažirali na humanitarnim zadacima", као и да су "pisanom rječju, ali i drugim sredstvima" настојали издејствовати аутономију за Босну и Херцеговину, а затим осуђују хапшења по-јединаца из ове организације након 1945. године.

Злочини над Србима током Другог свјетског рата једва су поменути. У уџбенику нема ни ријечи о томе да је тадашња муслиманска политика била дио геноцидне политике Независне Државе Хрватске, као ни ријечи о злочинима Ханџар дивизије, чији су припадници клали "sve što nije nosilo fes".

Међутим у тексту под насловом Četnički genocid nad Muslimanima u Bosni i Hercegovini речено је да "srpsko-četnički genocid nad Muslimanima ima duboke korijene. Na jednoj strani to je bezrazložna vjerska mržnja i netrpeljivost, a na drugoj, težnja srpskih ideologa i političara da po svaku cijenu stvore etnički čistu državnu teritoriju". Аутори још додају: "Pred četničkom kamom nestajala su mnoga sela. Ovaj do tada neviđeni genocid nad Muslimanima odnio je preko sto hiljada života".

У тексту под насловом Borba Muslimana protiv ustaškog i četničkog genocida речено је да је формирање муслиманских милиција и њихово наоружавање од стране Нијемаца искључиво имало за сврху заштиту од "четничких напада". Кад пишу о почетку антифашистичке оружане борбе 1941. аутори уџбеника помињу само Комунистичку партију Југославије и партизанске одреде. У контексту Другог свјетског рата Срби су овом уџбенику поменути, готово искључиво, као починиоци геноцида над муслиманима, а нема ни ријечи о њима као покретачима и гла-вним носиоцима антифашистичке борбе.

Срби сви преживјели

По Имамовићи, Пелесићу и Ганибеговићу, комунистичко руководство опредијелило се, при изградњи државе на федеративном принципу, да Босна и Херцеговина буде једна од федералних јединица из разлога што је она "dala ogroman doprinos NOB-u", као и због тога што је "BiH imala i ima državnost". Од свих области које су дале допринос борби против окупатора највише је истакнут значај Сарајева.

Аутори уџбеника изнијели су податак да од укупног броја погинулих у Југославији на Босну и Херцеговину отпада више од 50%. Такође, они тврде да нема тачних података колико је припадника којег народа страдало, али се, по њиховом ми-шљењу, то може једино рећи за муслимане. Ипак, иако тврде да нема тачних података, они кажу да су највише страдали босанскохерцеговачки муслимани, јер је њима рат "odnio 8,1% od ukupnog stanovništva". Стога су они "narod nad kojim je izvršen stravičan genocid". Речено је и то да је о "геноциду над муслиманима" било забрањено говорити.

Резултати бројних научних истраживања, као и свједочанства неких од високо позиционираних учесника Другог свјетског рата, говоре у прилог чињеници да су на југословенском простору током ове свјетске катаклизме највише страдали Срби, над којима је извршен један од најбруталнијих геноцида у свјетској историји. Овдје је довољно поменути Хитлеровог специјалног изасланика за Балкан Хермана Нојбахера, који је у својим мемоарима записао да је у НДХ, према извјештајима који су дошли до њега, убијено око 750.000 Срба.

Патриотска лига (није фудбал у питању)

Аутори првог муслиманског уџбеника за осми разред основне школе кажу да су средином 80-их година неки политички кругови изашли са идејом "o potrebi rušenja Jugoslavije i stvaranja Velike Srbije", као да ни обнова вишестраначког живота није могла помоћи "jer je projekat Velike Srbije bio već uveliko gotov i samo je bilo pitanje dana kada će se pristupiti njegovoj realizaciji".

Они додају да је "srpsko-crnogorska agresija na Bosnu i Hercegovinu" дуго припремана, а изведена је уз помоћ "terorističkih formacija Srpske demokratske stranke". Срби су бомбардовали и уништавали градове и села, а потом су починили "masovno ubijanje, pljačkanje i protjerivanje stanovništva". За остваривање тог плана "uništeno je sve što nije srpsko".

Међутим, "prije nego što je došlo do otvorene agresije na Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevu je 31. marta 1991. godine osnovana Patriotska Liga (PL), prva oružana tajna formacija. Patriotska Liga organizirano je djelovala kao prevencija za događaje koji su trebalo da uslijede".

Догађаји који су услиједили на територији бивше СРБиХ били су проузроковани, између осталог, и дјеловањем ове паравојне организације, чија је улога била слична оној коју су имале муслиманске оружане формације 1914. и 1941. године.
Мустафа Имамовић и Мухидин Пелесић написали су и уџбеник за четврти разред гимназије, који је готово идентичан уџбенику за осми разред основне школе.

У муслиманским уџбеницима историје изражено је схватање да историја "Бошњака" почиње од раног средњег вијека. Међутим, уколико теорија о тзв. "босанским пирамидама", која је пласирана у јавност 2005. године, постане прихваћена у муслиманским археолошким и историјским круговима (што не треба сасвим искључити), проучавање "бошњачке" историје могло би бити помјерено у далеку прошлост, па би се она могла појавити у уџбеницима за пети разред основне школе и први разред гимназије, заједно са историјом старог Истока, античке Грчке и Рима.

Здраво Босно, увијек здраво да си…

Ако бисмо на крају овог покушаја да се укаже на неистине, митове, стереотипе и предрасуде присутне у муслиманским уџбеницима историје, у неколико реченица сумирали оно што су њихови аутори написали, онда би та прича изгледала овако: Бошњаци су јужнословенски народ који је у раном средњем вијеку формирао државу на ширем подручју ријеке Босне. Ова држава временом је прерасла у једну од регионалних сила, а њен најзначајнији владар крунисан је за краља у својој престоници Милама код Високог 1377. године. У средњовјековној Босни писало се босанчицом. Током средњег вијека Бошњаци су били подијељени у три вјероисповијести: богумилску, римокатоличку и православну.

Међутим, доласком Турака један дио Бошњака, углавном богумилске вјероисповијести, самовољно је прешао на ислам. Над овим Бошњацима почињено је, због њихове вјероисповијести, од 1689. године до краја XX вијека – десет геноцида. Починиоци већине од тих геноцида били су Срби.

Током османске владавине у Босни је владала вјерска толеранција и развијао се култ комшилука. Такво стање нарушавали су Срби сталном тежњом да, након што униште муслимане у Србији, пређу Дрину и то учине и са муслиманима у Босни. У таквим настојањима савезнике су налазили у православним хришћанима у Босни и Херцеговини, код којих је под утицајем Српске православне цркве и модерне српске државе у XIX вијеку одгојена свијест да припадају српском народу.

Ипак, аустроугарски режим најдржавотворнијим народом у Босни и Херцеговини сматрао је Бошњаке. За њих је изузетно тежак период наступио 1918. године, кад је српска тежња за њиховим уништењем попримила нове облике, који су нарочито дошли до изражаја у аграрној реформи.

Четници су током Другог свјетског рата починили најтежи геноцид над Бошњацима у дотадашњој историји, а српским злочинима супростављали су се Млади Муслимани, који су били ангажовани на различитим хуманитарним задацима. Власти обје Југославије уважавале су чињеницу да је Босна и Херцеговина од средњег вијека имала своју државност, чији континуитет није био прекинут успостављањем ни турске, нити аустроугарске власти. Ту чињеницу нарочито је уважавало комунистичко руководство, јер је Босна и Херцеговина дала огроман допринос антифашистичкој борби.

И, тако…

Све што Срби нису успјели постићи у дотадашњој историји покушали су агресијом на Босну и Херцеговину 1992. године. Њихов циљ и овај пут био је стварање Велике Србије, чему су се Бошњаци поново одупријели.

На основу свега изложеног намеће се закључак да је давно сахрањена етнополитичка концепција о "Бошњацима" као аутохтоном становништву Босне и Херцеговине, са вишевјековним непрекинутим континуитетом државности, поново актуелизована у посљедњој деценији XX вијека и да је прожела муслиманско друштво у цјелини, па тиме и историографију.

Игнорисањем историјских извора и научних чињеница аутори муслиманских уџбеника историје представили су прошлост на начин који ни изблиза не одговара реалном историјском развоју. Осим што код нових нараштаја босанскохерцеговачких муслимана формирају свијест о вишевјековном континуитету државности Босне и Херцеговине, чији су они ("Бошњаци") носиоци, аутори муслиманских уџбеника одгајају код њих и свијест о Србима као геноцидном народу и најгорим муслиманским непријатељима.

Таква индоктринација ствара општу нетрпељивост према Србима, која са више или мање интензитета непрекидно траје од 1992. године и која се готово свакодневно манифестује на различите начине и у различитим облицима политичког, друштвеног и културног живота и стваралаштва.

(крај фељтона)0 КОМЕНТАРА

 1. Хвала на овом тексту и информацијама!
  Али, послије дијагнозе шта је лијек? Вољели или невољели ми смо принуђени да са овако индоктринираним народом живимо у истој држави, Босни и Херцеговини. И што је најгоре овакву БиХ остављамо будућим генерацијама. Игнорантност и лијеност наших владајућих структура и интелектуалне заједнице нас је увијек коштала. Ако се од почетка дејтонске БиХ знало за ову индоктринацију онда се требало борити свим легалним и легитимним средствима против исте. Требало је да све ТВ, новине и други медији брује о овоме док се тај проблем не ријеши. Међутим, лакше је жуљати гузицу по бањолучким кафићима него предузети нешто и радити за бољу будућност генерација које долазе. x-(

 2. Одличан текст!Поразно је то што муслиманска дјеца уче лажи о некаквим српским геноцидима које пишу квази историчари попут аутора тих уџбеника!Док год постоје тако измишљене историје да су Срби криви за све ми ћемо имати заклете непријатеље у муслиманима који мрзе све што је Српско!Борба за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ће трајати дуго и сви морамо бити спремни на то!

 3. Бојан Нишевић, 26.05.2011. 09:35:54
  Mislim da si u pitanju dao i odgovor.Zaista je krajnje neodgovorno od nekih struktura u skupstini Srpske,sto nije vec potegla ovo pitanje.
  Ministarstvo obrazovanja FBIH je odavno trebalo biti tuzeno za ovaj govor mrznje,koji ne samo da je govor mrznje,nego i genocidna politika tog ministarstva.
  Ali nisu svi potezi tog ministarstva ni losi.
  Bar takvi udzbenici nam svjedoce da nema vise bratstva i jedinstva i kolika je mrznja,da nebi nekome palo na pamet opet naivno nasjesti na slicnu zvaku.

 4. jahac, 26.05.2011. 15:21:39 [5769]
  „Drugim rijecima ove udzbenike ne treba odbacivati,nego svaki Srbin da ih kupi i pokaze svojoj djeci.
  Da i ona znaju i da se obrazuju.
  Nemojte ljudi gledati sve tako crno“
  To care,tako se voli drzava,a ne slusati i citati gluposti nekog sa slobomira.
  Posalji adresu i ja cu ti poslati knjige,a ne da ucite djecu samo istoriji koja vama pase.

 5. Ове потурице стварно нису нормалне. Драго ми је што нисам припадник ваше комплексашке идиотске екипе, која стално гледа да истријеби Србе да би избрисали своје поријекло.

  Ваљда ће те једном признати шта сте. Јадни бескарактерни Срби.

 6. bitno je da ce se istorija o desavanjima u periodu od 1992-1995 godine pisati na osnovu dokaza i presuda iz Haga. Cijela arhiva ce biti dostupna istoricarima i publicistima kao glavna argumentacija. Vec je na osnovu presuda i donesena rezolucija o genocidu o Srebrenici kao najvecem zlocinu poslije Drugog sv rata ruovodjeni zlocincima Ratkom Mladicem i Radovanom Karadzicem. Pa sad vi objasnjavajte svijetu zasto su ratni zlocinci u vasim udzebenicima heroji!

  Nije ovo sukob vase i nase istine nego je ovo sukob vase istine i istine ostatka svijeta jer je istina ostatka svijeta potpuno drugacija od vase. Dobrica Cosic je dao najbolji odgovor zasto je vasa istina drugacija od istine ostatka svijeta

 7. „Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Dobrica Ćosić

  „Laž je srpski državni interes.“ Dobrica Ćosić

  „Laž je u samom biću Srbina“. Dobrica Ćosić

  „U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“ Dobrica Ćosić

  „Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“ Dobrica Ćosić

  Laz je najveca moralna vrlina Srba. Indkoktrinacija jednaka nacistickoj je i dovela do vaseg konfrontavanja cijelom svijetu.

 8. hahahah jao rixadu čime se ti služiš!!! pa ti NEMAŠ POJMA ni gde se to od Ćosića nalazi ni u kom KONTEKSTU je čovek to govorio!!! ahahahah je l’ to misliš da su svi ko i ti??? ahahaha! uzmi pa pročitaj ceo tekst, a nemoj se koristiti copy-paste fazonima sa ostalih formuma.

  ps. a istina „ostatka sveta“ je „istina“ BBC-a i CNN-a, glavnih medija zapadnog imperijalizma i njihove politike, a ne istina poštenog sveta. nauči neke osnovne stvari pa se onda javljaj. To su oni isti mediji koji su opravdavali raketiranje Sudana ’98 kada je Klinton hteo da zataška svoju seksualnu aferu. hehehehe. time se diči ako voliš…

 9. Dovesti laz u kontekst vrline jednog naroda je nedvosmisleno. Istina ostatka svijeta ukljucujuci i CNN i BBC je argumetovana presudama medjuarodnog suda pravde.

  Istog onog koji je presudio za genocid u Drogom sv ratu i istog onog koji je presudio za genocid u Srebrenici. Uporno odbijanje istine koja bazirana na presudama suda i prihvacena kroz rezolucije moze se objasniti samo izrekom da jedna laz ponovljena 1000 puta postaje istina!

  ne znam kako bih drugacije objasnio konfrontavanje vase istine sa istinom ostatka svijeta!

 10. odlično rixadu, tim komentarom si dokazao da NEMAŠ POJMA o čemu se zapravo radi u Ćosićevom tekstu. Još bolje, samim tim što si izdvajao samo određene rečenice pokazao si da montiraš istinu – dakle, LAŽEŠ! Lažeš, kao što i Bil Klinton, kao i Noel Malkom laže. Još je Medlin Olbrajt kazala da NE POSTOJE ravnopravne zemlje osim onih koje su materijalno i finansijski jednake, što jasno pokazuje da nisu svi jednaki u pravima. Ti si na strani svetskih imperijalista i zločinca koji ubijaju narode širom sveta da bi zaštitili svoje političko-ekonomske interese.
  Haški tribunal je politički sud kao što su to bili i komunistički, a tvojih 5 hiljada u Srebrenici ne može da se poredi sa 700.000 hiljada u Jasenovcu.

  Drago mi je što si sada pokazao svo licemerstvo. 🙂

 11. @dragisa

  Jeste dragisa, svi mi lazemo a samo Srbi govore istinu……
  Tebi izgleda nije bitno sto je Srspka istina u cistoj suprotnosti sa istinom ostatka svijeta.

  Zakljucak cijele diskusije je da vi iako znate da se vasa istina ne podudara sa zvanicnom istinom i onim sto svijet tvrdi o vasim herojima vi i dalje vjerujete u nju i pokusavate diskreditirati cijeli normalan svijet. Ja mislim da vece zablude od toga u danasnjem drustvu ne postoji.

  Samo nastavite, Svaka cast!

 12. Bravo, rixadu, još jednom pozdravljam tvoj komentar: on samo potrvđuje moje reči! 🙂 Vidiš da se ne laganje ne isplati kada te skembaju u laži pa ne umeš da se izvučeš… 😉

  I drago mi je što priznaješ da vi agareni pišate u istu tikvu sa đavolom: propaganda amerikanaca, engleza i švaba u njihovoj imperijalističkoj politici ista je kao i propaganda tvojih turaka dok čine genocid nad Kurdima i kiparskim Grcima, baš kao što su i ovde činili genocid tokom 600 godišnje okupacije srpskih zemalja, a još nisu platili za svoja vekovna zlodela. A što se tiče zapadnog licemerja, dovoljno je samo setiti se izjave Tonija Blera da bi bombardovao Irak i bez afere sa nuklearnim naoružanjem. Jel to tvoj ostatak normalog sveta???
  Džabe ti što svoju gnusobu pokušavaš da sakriješ iza naličja „normalnog sveta“, o kome ti ioanko ništa ne znaš, jer mu ne pripadaš, hrvatski cvijete; imaš samo gomilu BBCjevih emisija koje im služe da opravdaju zločine njihovih političara na globalnom planu počevši od Vijetnama na ovamo, a sve u službi njihove imeprijalističko-kolonističke politike izrabljivanja siromašnih naroda i koncentracije svetskih resursa i kapitala u ruke vladajuće oligarhije iz Vajthola i Kongresa. B-)

 13. @daragh, jahac
  brate, ljudi koji su trazeni zbog GENOCIDA u tvojim i ocima mnogih drugih na ovom forumu su heroji.

  Sta da normalno drustvo misli o tebi? Zna se sta se misli o ljudima koji velicaju Hitlera, Gebelsa i druge krive za GENOCID.

  Mozete vi pricati da je kirv vatikan, CNN i cijeli svijet al to ne pije vode. Prica da je u krivu cijeli svijet a vi u pravu sigurno misle i oni koji velicaju Hitlera!

  Pametnom dosta!

 14. haha, rixadu, jel znaš onu izreku: „kadija te tuži kadija ti sudi“???? e, za to se kaže: pametnome dovoljno.

  života ti, znaš li ti šta je medijsko ispiranja mozga? okreneš BBC i CNN i eto ti… A oni nisu ceo svet, već najobičniji imperijalisti, i mogu zaluđivati onoga ko ne poznaje situaciju. Ali neka, nikome nije do zore gorela… 😉

  Sa hitlerom u paradi su alija izmetbegović i ante pavelić, a ne Ljudi poput Generala Mladića. General je branio svoj narod od endehazlija što su nosili kukasti krst na fesu? Pogledaj gore onu sliku i vidi ko su ti bili preci. Nećeš ništa postići laganjem samoga sebe… 😀

 15. И како да се гради заједничка будућност, када се грубо фалсификује истина. Ако та дјеца уче о Србима искључиво као злочинцима, шта онда можемо очекивати у будућности?

  Овдје су имена народних хероја из оног рата, па погледајте који је проценат муслиманских имена:

  http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B0:_%D0%91

  Можете по азбуци листати. Не знам само види ли се овај ћирилични линк.

 16. @daragh

  aHAHAHAAHahahha

  uporno vam skrecem paznju da vi i vasa istina, pogotovo o ovom ratu je suprotna od istine ostatka svijeta ….. Kani te se mene kao pojedinca vec se zapitajte kako je moguce da Srbi imaju drugaciju istinu od sviju? I nemojte odgovarati na to pitanje odgovorom da je rijec o uroti svijeta protiv Srba! Eno jahac je dao odgvoror da je to zato jer je cijeli svijet ustaski:).

  Ili cijeli svijet laze, ili vi lazete, nema trece, pa vi odaberite jednu opciju, ali vidim vec ste odabrali

 17. rixadu, јасно је ко дан да непрестаним избегавањем свих мојих питања показујеш своје наличје. 😉 већ после првог коментара си показао да немаш појма о чему се ради зато што си лагао.
  упорно говориш о неком „остатку света“ за који уствари и незнаш ко је и шта је, јер ти ниси из њега нити си га икада видео.

  иди мало у Северну Ирску па види како народ страда и живи због вековне злочиначке политике британских окупатора. Лажеш, лажеш, лажеш и само лажеш… Али џаба ти то. То си научио од својих турских сународника – тако и они лажи за Кипар и Курдистан и за 1.000.000 побијених Јермена и још пола милиона протераних. Видиш, rixadu, ти људи који страдају су праведници за разлику од већине турских злочинаца и западних империјалиста који су турски савезници.
  али џабе теби и тај фес са кукастим крстом, неће Босна а ни моја Херцеговина бити турски пашалук ни твој аглук, можеш само беговати у туранској низији… B-)

 18. Dok god mislite da je samo zlocin ubiti Srbina a ubistvo drugih od Srba herojski poduhvat i dok god vam budu smetali drugi narodi samo zato sto su drugacije boje koze ili se drugacije mole Bogu imat cete problema i vucarat cete se kao nacija po brojnim bjelosvijetskim sudovima.

  Ostat cete upamceni kao prva nacija poslije Drugog sv rata koja je izrodila osobe osudjene za GENOCID i sto je jos gore ostacete kao prva nacija u istoriji modernog covjecanstva kojima su ljudi osudjeni za genocid nacionalni heroji!

 19. @dragh

  „али џабе теби и тај фес са кукастим крстом, неће Босна а ни моја Херцеговина бити турски пашалук ни твој аглук, можеш само беговати у туранској низији…“

  Ovo je isto jedna laz koju je onako dobro Cosic opisao kao najvecu vrlinu Srskog naroda!

  Po vasim predavanjima ispada da su samo Srbi bil u partzianima i niko vise i da jedino Srbi nisu suradjivali sa Njemcima. Svi vi zaboravljate cetnike sa kokardama i bradama! Oni kao nisu suradjivali sa Nacistima! Jel i to mislite slagati!?

  guglajte malo ime Pavle Djurisic

  „On October 11, 1944 Adolf Hitler awarded Đurišić the Iron Cross (2nd Class).“

  Jel vam i on heroj?…. suradjivao je i sa ustasama! Bio je fasista! ALi ne, to mora da je laz svijeta koji se urotio protiv Srba!

  Kako vas vise nije sramota, laz za laz se smjenjuje ovdje, po vama su Srbi jedini se borili protiv fasista i nisu suradjivali sa Hilterom.
  Laz vam je bas najveca vrlina!
  Eto ti tvoj Djurisicev nacisticki kriz!!!! On je bio cetnik! ista obilejznja kao oni po Sarajevu sto su vucarali 92 godine, isti onaj vojvoda sto vam sjedi u Hagu!

  SS Handzar vam je kriva jer su ubijali Srbe i bili nacisti a Cetnici, Djurisic i Nedic vam nisu krivi nego su vam heroji jer su suradjivali sa nacistima i ubijali muslimane!

  Po meni i po cijelom svijetu obje grupe su zlocinci i nacisti a po vama su ovi drugi antifasisti!

 20. Хахахаха, чуј овог Насрадин хоџе! 😀

  Знаш ти оно кад су католици осудили Јованку Орлеанку као вештицу па је онда запалили на ломачи и после неколико година скинули кривицу са ње и прогласили је за светицу…?

  То су стазе „нормалног света! B-)

  А једини злочинци су турци и американци и сасвим је природно да турци морају да плате за своја вековна злодела. Вратити им за ВИШЕВЕКОВНЕ злочине није злочин него правда и расплата. То ти је као да узајмиш новац и онда нећеш да вратиш!!! Јбг, користи мало мозак па реци је ли то праведно? Логично је да ће наплата да стигне. 😀

 21. @daragh
  to su staze srednjeg vijeka, kojima vi jos koracate! Zato vam je ubijanje Srebrenicana pravda. Vama je to pravda ali svijetu je to zlocin i zato ste vi stekli imidz genocidog i zlocinackog naroda, jer u 21 st provodite krvne osvete. Zato vas je pola u Hagu!

  „То ти је као да узајмиш новац и онда нећеш да вратиш!!! „

  Danas ako neko nece da vrati novac koji je posudio i ti ga ubijes je zlocin svugdje u svjetu osim mozda u tvojoj anarhicnoj kasabi!

 22. Jahaču, prva linijo i Daragh, ne trošite energiju raspravljati se sa turskim hizmećarima.Imamo svoju RS, (dvije republike:Srpsku i Srbiju),a dovijeka spavati moramo otvorenih očiju i ušiju, jer o pojasu su im handžari koje sum dide nosali u handžar diviziji.Kada raspravljate sa njima imaju da su im handžari bliži nama.Go… treba ignorisati i gledati na odstojanju preko nišanaako priđu gdje im nije mjesto.
  Živjele republike Srpska i Srbija!
  živjeli vječno naši slavni đenerali!

 23. Daragh, 30.05.2011. 14:08:27

  God’s Heaven is shut above my head,
  Giving no answer to my cries and prayers.
  This world is now become a hell,
  And men but demons in disguise.
  Oh, dark, dark Day! oh, outlook ever black!
  My fearing folk held ever underfoot!
  Sure I have seen thy woe and all thine ill,
  Yet ’gainst the worst I now must set my will!
  When deadly wound is given in the head,
  The quivering frame doth painfully expire.
  Plague of mankind! May God make end of thee!
  Is half a world so small, to thee so small –
  A half-world filled with horror of thy deeds –
  That pois’nous stenches from thy demon soul
  Thou now must bring to spue upon our rock?
  Is it small offering – of Serbia the whole,
  From Danube river to the deep blue sea?
  Thy seat thou hast, all wickedly to ride;
  Thy blood-stained sceptre is thy boast and pride,
  From sacred altar thou insultest God,
  And where was outrag’d Cross dost rear a Mosque! –
  Our very shades and relics would’st defile,
  Those relics which to shelter men have brought,
  And screen’d amid to eternal hills,
  Dear shrines reminding of our heroes’ deeds?
  These all have been o’erwhelmed in blood,
  A hundred times in thine, ten times ten in ours!
  The work of that accursed monarch see –
  He whom the devil teaches all things bad!

  ON LOVTCHEN’S SUMMIT

  VLADIKA DANILO

 24. imate vi svoje vukojebine u koje jos izgleda nije pravna vlast stupila i u kojoj je istina u potpunoj suprotnosti od istine cijelog svijeta jer vam se sva prica zasniva na lazima. Bitno je da je svijet to prepoznao. Bitno je i da je Srbija to prepoznala i isporucila najvece kasapine poslije Hitlera. Bitno je i da je RTS uputio izvinjenje zbgo sirenja lazi. A sad sto skupina jadnika na ovom forumu (cast izuzecima)i dalje velica zlocince jer je odrasla na lazima RTS i svojih mitomanijaka koji i zavrsise po bjelosvjetskim zatvorima tu nema pomoci.

  To je za psihijatriju a ne za civilizacije. Sa takvim likovima ne vrijedi raspravljati.

 25. Насрадине, видим да се разумеш ко Марица па ево ти једна лекција из логике и методологије закључивања:

  1. То су средњовековне стазе којима корачају енглези и дан данас баш ко што су то радили и њихови преци инквизитори и твоји преци крџалије и зулумћари, а које се завшравају у провалији јер сваки слободарски народ попут Срба ће кад тад да се ослободи од турског окупатора коме је злочин записан у гену јер је свикао на њега током 700 година окупације. Стога се мора окончати јер то заповеда Божанска Правда и Закон. Турски злочинци морају да плате за вишевековна злодела која и данас чините над Курдима, Грцима, Србима, Јерменима и другим народима.

  2. Помињање новца је пример, а ви не дугујете новац – њега сте давно покрали – већ МИЛИОНЕ ЉУДСКИХ ЖИВОТА које сте одузели током вековне окупације – ко узме новац врати новац, ко одузме живот заслужио је да му живот буде одузет – то ти је правда. B-)

  3. Ја лично злочин не оправдавам, али ОСВЕТУ РАЗУМЕМ и освету треба прихватити. Прочитај ставку 2 и користи мало математику ако си у основну школу ишао. 😀

  4. Ти примери које наводиш (почевши од Тадића па даље) јесу најобичнији анусолизци – не треба да се чудиш ни ако се потурче – то би тебе учинило срећним, знам – видиш и сам да су потурчењаци највећи злотвори свога народа.

  5. О свету: „панта реи“. 😉 – ако разумеш, уопће.

  6. Фукушима.

 26. rixadu, 30.05.2011. 14:37:41
  Ovo je za tebe…

  Sure Nemesis already on it falls,
  For what is Bosnia? What Albania’s half? –
  If slaves to Islam brothers of your blood?
  United all, there’s toil enough for you:
  It is your lot and call to bear the Cross,
  Alike to strive with brethren and with strangers.
  The thorny crown is sharp, sweet after be the fruit!
  😉

 27. Momci,sto se patite i zivite u drzavi koju ne volite.
  Sto se boni ili odcjepite ili bolje odselite,jer za ono prvo treba imati muda sto vi ocigledno nemate.
  Mi htjeli da se odcjepimo od Jugoslavije,i odcjepismo se.
  Ne znam sta cekate,patite i nas i sami sebe.
  Idite brate gdje vam ljepo i pustite ove poturice na miru.
  Velicajte vase „heroje“(miseve) i uzivajte,svima ce nam biti lijepo.

  Za one koji ce prokomentarisati da zive u nekakvoj rs,da dam i odgovor.
  Ko god zivi i prijavljen je kao stanovnik na podrucju rs ima dokumente BOSNE I HERCEGOVINE.
  Ja ne znam sta to znaci,neka mi neko pomogne,kako se zove ta drzava.HA,HA,HA.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  Samo trujte i sebe i svoju djecu,pa ce biti debili poput vas,ali upamtite BOSNE je bilio i prije,a bice je i poslije vas.

 28. @daragh

  Na tvoje jeftine nacine osporavanja moderne evrospke civilizacije i njenog diskreditiranja nema potrebe reagovati. To je vec vidjen trik Srpske demagogije koja pokusava prikazati kako je cijeli svijet zaostao i na taj nacin diskreditirati cijelu Evropu i njene stavove, presude i rezolucije koje su u vcistoj suprotnosti od vasih stavova i kvazistina!

  Samo cu ti reci jedno. mi zelimo biti dio te evrope i kad tad postacemo njen dio odnosno dio EU! Samo sto jos puno toga moramo doraditi da bi BiH ostvarila taj cilj, i ne samo BiH nego i Srbija i Hrvatska. Jedan od prvih koraka je bilo pzrucivanje zlocinaca. Jako tesko ali i Srbija se na kraju demokratski odgoji!

  @jahac

  Uvijek u nedostatku nacina da pobijes istinu, stavove i rezolucije ti pocnes il pjevati ili cijeli svijet nazivati ustasama, il kojekavim zavjerama pritiv Srba

 29. Насрадине, осведочени лажове и строптивче, што се тиче евроамеричке цивилизације, којој ти не припадаш јер си пореклом из азије као што ти и име сведочи, довољно су рекли сам Западњаци: топло ти саветујем да прочиташ студију америчког културолога Мајкла Џонса: „Libido dominandi / Сексуално ослобођење као политичка контрола“, онда дело савременог француског мислиоца Жана Бодријара „Америка“ (човек је јасно окарактерисао стање савремене цивилизације пре свега у Америци као ПОСТ-ОРГИЈАСТИЧНО). -ако ти уопће знаш шта то значи. И наравно, крени прво од књига Орвела и Хакслија. 😉 Али прво заврши основну школу да научиш рачунање. Или боље иди за тим твојим оџом горе на слици што своје фашисте поздравља хитлеровски. Хахахаха!

  Ако коза лаже – рог не лаже.

 30. bake, 30.05.2011. 18:23:30
  Ne znam zasto se uopste trudim ali ajde,
  Pa vidis tikvane,Republika Srpska je ustavom garantovana kategorija,koja je verifikovana od strane svih zaracenih u Dejtonu(valjda si bar bio rodjen tad).
  Muslimani su dobili BiH a Srbi su dobili automiju sa svojom skupstinom.
  Sto se mene licno tice,prica je zavrsena.
  Problemi su zapoceli(cudna mi cuda) u Sarajevu,kad su nakon ovoliko vremena poceli napadi i pritisci da se RS ukine.
  Srpski stav je jasan.BiH ce biti u onoj mjeri stabilna i zasticena,koliko je tsabilan i zasticen entitet,koji je garant minimuma Srpskog interesa.
  Price o otcjepljenju su i zapocele,kad su zapocele price o ukidanju entiteta.
  Vise puta sam napomenuo ovdje “gostima“ iz federacije.
  Ako vam je stalo do BiH,treba da podrzacvate RS.
  Medjutim vama objasniti nesto tkao jednostavno….
  Boze sacuvaj.
  Bolje bi bilo tim politikantima da sagledaju kakvo je stanje u kantonima,kojih imate,koliko i zutih mrava.Sve skupa sa skupstinama,moinistarstvima,ministrima,vozacima i ljubavnicama.

 31. @daragh

  ti mislis da znas moje ime i gdje ja pripadam jer te je tvoja mitologija indokrinirala da su svi muslimani u Bosni dosli iz Turske i da su svi muslimani iz Bosne zapravo porijeklom iz Azije!? AKo je neko musliman tvoja indtrinacija ti daje za pravo da ga mozes vrijedajti po nacionalnoj i vjerskoj osnovi! ja tim putem necu krenuti tebi ostavljam tvoje vrijedanje jer to zapravo pokazuje tebe u pravom smislu!

  Jos jedan u nizu lazi kojom pokusavas pravdati svoj diskrimiirajuci stav prema bosanskim muslimanima, bosnjacima je tvoje lazno tumacenje istorije!

  Da si malo vise citao vidio bi da nisu muslimani dosli iz Turske nego je iz Turske ovdje dosao Islam kroz osvajanje Osmanlija! Ali t nisi ni imao prilike doci do tog ocitog podatka kojeg opet prizna svjetska zvanicina istorija o pravcima sirenja islama kroz Evropu i kroz BiH! Opet se sukobljavaju tvoja laz i svjetska istina (istorija)!

  Mozda ne znas ali i danas ljudi mijenjaju vjere, prelaze iz jedne u drugu vjeru. Ima i dosta poznatih licnosti koje su to uradile (Casius Clay, cAT Stivens) Bas me zanima jel i njih prezires kao muslimane u Bosni! Moj Daragh osnovno ljudsko pravo je njegovo pravo da se izrazava kako on hoce. Ako neko odabere drugu vjeru koja je drugacija od tvoje on tebe nicim ne dira! To je Evropa!

 32. Хахаха, Насрадине, шта то наприча???
  Ђе сам ја то вређао?
  Јел ти већ прочита Орвела и Бодријара? 😀 😀 😀

  Ало, ало, иди прочитај мало твоје муслеманске народне песме о Алији Ђерзелезу, бегу Љубовићу, Фирдусију, Будалини Талу од Орашца, па види ЂЕ СЕБЕ ЗОВЕТЕ ТУРЦИМА!!!!!

  Ко те пита одакле си дошао, да ли си пао с марса, ти си то што си, можда ћеш бити гастарабајтер у Немачкој или Швајцарској (читај Европи), ко што има и 3.милиона турака у немачкој, али ти тој цивилизацији НИКАДА нећеш припада као што ни турска неће. 50 пута кроз историју си мењао нацију и ти ми нешто говориш ту??? Они хрвати су бар коњушарили само Мађарима и Швабама а ти титраш сваком господару који дође. B-)

  Хехе, само прескачеш са теме на тему јер ни на једну немаш здравоуман одговор. Тебе је као турчина декларисала вишевековна заједница са поганим окупатором и његовим султаном (који су иначе, сви одреда држали дечаке у својим харемима, и то је теби нормалан свет хахах), а твој оџа са хитлеровим поздравом и твој ђед што је носио оно хрватско копито на фесу декларисали су те као хрватског цвијета и фашистичког злочинца (-савет: стави ђозле и погледај оџу хитлеровца)) 😉

  Куд сви турци ту и мали Мујо… 😀

 33. @daragh

  tvoja prva rijec, tvoj naziv za mene potvrdjuje moj stav.

  Nasradin? sta to znaci? Jel to tvoj naziv za muslimane ili sta? vjerovatno je to jedan od elemenata tvoje indoktriancije na osnovu kojih ti sad gradis stav, ovako veoma diskriminatoran stav.

  ne znam kakvom si ti sve propagandnom materijalu bio izlozen ali pojmovi koje koristis kao sto su ,sultan, harem, turci ne postoje vec 300 godina na ovim prostorima. malo me podjecas na Ratka Mladica koji kad je zauzeo Srebrenicu reako „nakon bune protiv dahija, doslo je vrijeme da se osvetimo turcima“ i ode djeneral pobi 8 000 ljudi koji se ne mogu ni bioloski povezati sa turcima, dahijama koji su isparili prije 150 godina! Indoktrinacija je cudo i samo ti ona moze davati energije da vrijedas nesrbe na ovom portalu kroz izraze Nusrudin, turci… i sve ostalo. Ja se tebi obracam kao Daraghu jer je to tvoj nik, ti si ga izabrao i mislim da je to tvoja zelja i ja postujem to te nikad necu krenuti tvojim putem da te pocnem vrijedati sad!

  P.S Opet neces da priznas jos jednu laz kojoj si izlozen: Kazes moj hodza se pozdravlja nacistickim pozdravom. E pa za mene je taj hodza nacista, nista vise a ni manje….

  Ja ti savejtuem da proguglas ime Pavle DJurisic, cetnik kojeg je odlikovao Hitler pa ces vidjeti da je bilo Srba i Srskih formacija koji su suradjivali sa Nacistima!

 34. @dargh

  Da ti opovrgnem jos jednu tvoju laz a to je sultansko Sarajevo i kako nas nece u evropu!

  Kao prvo vec sam ti objasnio da titula Sultan ovdje ne egzistira jako jako dugo i to ti je cinjenica!

  Kao drugo po pitanju Sarjeva i kako Sarajevo nece Evropa da ti kazem da su EVROPSKI PARLAMENTARCI vecinom glasova zatrazili da Sarajevo bude EVROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2014 godine! Cime ce Saraejvo postati prvi grad koji je ponio tu titulu prije nego sto je drzava kojoj pripada pristupila EU! Toliko o tome gdje nas i ko zeli!

 35. Баке, оће те вехабије пустити на пиву?
  Верујем ја да има и других, али догод је таквих попут rixadu-а, нећеш никад моћи ладно пиво попити на миру – док такви буду били у близини пиво има да се загреје и обљутави ти живот… 😉

 36. @bake vidimo se na tekmi BiH – ALbanija pa da popijemo pivo. Bio sam sad na tekmi BiH – Rumunija i uzivao sam u tekmi. puno bolje nego na Kosevu gdje je morbidna atmosfera. Vi u na Bilinom polju nosite igrace. svaka cast!

  @dargh

  Drug sa mnom bi bas trebao da volis pivo piti jer sam pivopija, i nema sanse da bih ti je ja zgadio, cak sto vise ova diskusija bi mnogo lakse isla uz pivu i rijec nego uz lupkanje po tastaturi :)…. Salu na stranu, iskreno ne znam sto si zakljucio da bi ti ja obljutavio zivot. Ja samo komentiram tvoje postove. protiv tebe nemam nista kao ni protiv bilo koga. Iskreno volio bih kad bi i ti prestao vrijedati mene i druge nesrbe ovdje sto pisu. Tolerancija nama svima ne bi trebala biti na odmet! Doduse prvi put si me nazvao nikom kojim i zelim da me zovu na ovom forumu i mislim da je to korak naprijed, nikako korak nazad!

 37. Насрадин – rixadu, читај мало приповетке о Насрадин хоџи и његовој логици па ћеш схватити откуда ти тај назив боље стоји…

  Живота ти, Насрадине, како ти не досаде те флоскуле „индоктринација“, „дискриминација“ и остало? Ајде мало мање глуми, погледај како је Бил Клинтон отворен – човек „силује“ Монику и ракетира две земље као да каже „мер’аба“. Или види Берлусконија: човек прца клинку онако педофилски и не може му нико ништа, а ти и даље кењаш о Карли дел Понте и међународној правди. Прошетај мало до Ирака и Авганистана па погледај како деца скапавају од последица савезничког бомбардовања. 😉

  Е, Насрадине, црна ти кева, џаба ти јолдаш сва твоја глума кад ти беглук из дупета вири. 😀
  Немој да те истина вређа и боли, ја никад нисам био хрватски цвијет а ни султанов јањичар – нико те није терао, сам си бирао шта ћеш бити.

  А ево ти још једна лекција из историје: Хитлер је Ђуришића одликовао да би га одвојио од Михајловића, као што га Ђуришић на крају и јесте напустио. Немој да заборавиш да су се Срби на Тромеђи и Херцег-Босни дигли на оруже против геноцидне политике твоје и Павелићеве ЕНДЕХАЗИЈЕ, а не против Талијана и Шваба – они су спашавали голе животе, а за убијене немце стрељани су само Срби а не муслимано-хрвати, тако да се зна кога су Швабе сматрале за непријатеље а кога за пријатеље. 😉 А за однос Немаца и Југословенске Војске у Отаџбини прочитај књигу др-а Ивана Авакумовића „Михајловић према Немачким документима“ која је издата још ’68 године у Лондону!!!

  хахаа, шта знаш рихаду, можда ти Saray ускоро постане и поприште снимања нових епизода култне серије савременог друштав „Sex and the City“ па се и Миранда коначно полиже са неком сестром туркињом под бурком, ионако је имала лезбејске фантазије. Ето био ти је Ричард Гир а ти се зајеба па уплаши човка са кебапом, ниси знао да је „веџетериан“ хаах, још имаш да се култивишеш док не уђеш у кућу Великог Брата. B-)

 38. @daragh

  Pa evo ja sad biram biti bosnjak sto je zapravo i ustavom zagrantovano kao i Hrvatima i Srbima.

  Mogu li ja to biti ili ti smeta?

  Doduse da si malo bolje razmislio shvatio bi da ja nikako ne mogu biti nesto od tog nabrojanog jer bi u tom slucaju ili imao 300 godina kad bi bio janjicar ili bi bio orunuli starac kad bi bio hrvatski cvijet:). Pa ni Hrvatska indoktrinacija nije toliko blesava pa da misli o tom hrvatsko cvijecu da zivi toliko dugo:)… Bezze ti je prica. i jos da te obavjestim o novoj izrecenoj lazi sa tvoje strane. naime pojam Hrvatsko cvijece koje se koristilo je bilo namjenjeno Muslimanima Bosne i hrvati su njih tako zvali a ne muslimani sebe!

  Pa moj druze ja cu ponavljati „indoktrinacija“ dok god je po tebi normalno da Srbi suradjuju sa Hitlerom a nenormalno da Handzar divizija isto to radi. Da imas racionalni sud osudio bi i jedne i druge. Taj pojam cu pisati dok god ti mene vrijedas samo zato sto nisam Srbin pa ti je neko usadio u glavu da sve nesrbe treba vrijedajti tim izrazima koji niko normalan vise ne koristi.

  elem, ja stvarno nemam namjeru da nastavim se naguravati i vrijdati ovdje, to nije moj stil. je li moguce kako da svoje pisanje malo izdignes na visi nivo i da pokusamo civiliziranije komuncirati i da vise koristis argumente a manje vriedjanje? Ja mislim da jesi covjek i bilo bi korisnije da kad se obracamo jedan drugom pokazemo postovanje. Mozemo mi imati kontra stavove ali ne moramo se vrijedati!

 39. Не можеш. Бошњак, као и Бошњанин је еквивалент за Босанац и користио се најнормалније за било кога ко је из Босне без обзира на верске разлике. То би било као када би анадолски турци присвојили хелено-ромејску цивилизацију која је цветала на тлу Мале Азије а коју су турци уништили, па би сада да се ките туђим перјем и – о чудеса! – да то користе у маркетиншке сврхе као „њихово“. Њихов је само онај чадор што су га довукли са Алтаја. 🙂 Е сад то што ти мислиш да је нација алај-бегова слама па се може мењати чешће него чарапе, то је твоја ствар.

  Хехе, па ти опет изиграваш малу Јуцу, а? Знаш добро да ти је дедо био хрват, а чукундедо турчин, а ти би сад да си еуропејац! 😀 Видела кока да се коњ поткива па и она дигла ногу, хахаха!

  А за хрватско цвеће питај оног твог турчина што је „бранио“ Кулу Фазлагића као источну границу Велике Хрватске. Јбг, нисам га ја натерао да се зове крватом.

  видиш, елемлија, кад прво свршиш мејтеве и научиш рачунање, али без гугла и копи-пејст опције, па онда ишчиташ неке класике европске књижевности, можда ћеш моћи да се позиваш на „рационалност“, па тек онда да се позабавиш савременим друштвеним феноменима у светлу егзистенцијализма и херменеутике, онда можда и да се јавиш па нешто и да кажеш. овако, пабирчењем копи-пејст фазона са гурбетских форума па онда лепљењем истих на славеносрбске нећеш излечити оралну фиксацију. 😉

  пс. Пиво би се обљутавило зато што би се загрејало, јер немаш времена кад пити када ти „налети“ неко такав, а не да би га ти обљутавио или ко други. Да си пажљиво читао ти би и закључио. Боље рећи, да си хтео здраво да закључиш тако би и урадио. Али теби је лакше судити. Толико о индоктринацији анти-српских хистерика. 😀

 40. @daragh

  „Знаш добро да ти је дедо био хрват, а чукундедо турчин, а ти би сад да си еуропејац! Видела кока да се коњ поткива па и она дигла ногу, хахаха!“

  Pa i tvoj predak je bio majmun po teoriji evolucije pa evo sad ti nisi majmun:)…

  salu na stranu!

  ocjenjivati nekoga na osnovu predaka je predrasuda, predrasuda je temelj diskriminacije a diskriminacija vodi ka fasizmu prema nekim manjinskim skupinama i moras se cuvati toga!

  Mene ne zanima ko su bili tvoji preci, mene zanimas ti i tvoji stavovi. Rodjen si i imas pravo slobode i govora – to se zove tolerancija i postivanje ljudskih prava koje je zagarantovano ustavom ne samo BiH vec i drugih zemalja, na primjer cuveni AMANDMAN 1 ustava SAD koji garantira slobodu govora, opcenito prvi amandmani ustava se ticu slobode covjeka.

  Ja sam izabrao biti Bosnjak koja je ustavna kategorija i cini jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Tako pise u ustavu a ti ako ne cijenis ustav onda ne cijenis vladavinu prava.

  Ti po zakonu meni nemas to pravo zabranjivati. Imas pravo me vriedajti o omalovazavati ovako na forumu ali jednog dana kad udjemo u EU i to ce biti kaznjivo zakonom!

  „А за хрватско цвеће питај оног твог турчина што је „бранио“ Кулу Фазлагића као источну границу Велике Хрватске. Јбг, нисам га ја натерао да се зове крватом.

  Gdje da ga nadjem pa da pitam?? ja znam za takav slucaj od prije 70 godina, ja tebe smatram normalnim covjekom a samo psihicki bolesnik bi mogao pomisliti da zivi u 194.. i nekoj godini pa da se moze naci taj lik. ti si normalan pa vjerovatno mislis na neku drugu kulu jer nisi ludjak pa me zanima gdje da ga nadjem??? Bas me zanima da vidim sto je on to tako??

 41. @daragh

  Bas me zanima da li i englezi maltretiraju amerikance sa njihovim „engleskim precima“ jos tamo je naucno dokazano da su amerikanci nastali od engleza. Bas me zanima da li engelezi amerikance zovu amerikaniziranim englezima ili na neki drugi nacin pokusavaju osporiti njihovo pravo na nacionalno opredijeljenje.

  Pitanje je retoricko, zna se odgovor.

  Ma nigdje na svijetu ne postoje nebuloze i vece opcinjenost necijim precima kao tvoja i jos nekih ovdje sa mojim precima. Sta vas je za precima majko moja.

 42. Ајме ал’ ти плочу мењаш! 😀

  1. Мајмун није личност, односно људско биће па не може бити у истој категорији са људским животом; у том случају могли би смо да рачунамо и живот амеба заједно са људским, као и живот обичне јајне ћелија – а самим тим и било коју материјалну честицу јер свака је потенцијални елеменат људског тела. А „оцењивати некога на основу предака“ није никаква „предрасуда“ како ти кажеш – већ позитиван закључак генетских истраживања. 😉

  2. Врло лепо, али живот родитеља и прародитеља НЕСУМЊИВО утиче на формирање личности потомка. Уосталом, нисте ви кренули са покољем Срба баш ’91 – тачно 50 година по формирању злочиначке и геноцидне Неовисне Државе Хрватске… Вероватно је муслиманско-хрватска коалиција славили јубилеј када вам је прва фашистичка држава рођена.

  3. Можеш ти бирати да се зовеш и Еским – ни то ти не може нико забранити, и то је ствар слободе, али то уопште неће променити истину ствари.

  4. За кулу фазлагића и изјаву твог суземљака ида па погледај ендехазијски клип на „јутјубу“: укуцаш „ндх кула фазлагића“ (латиницом наравно 😉 ) и већ ћеш га пронаћи. Твоји сународњаци изгледа памте дидине речи а можда је неки и претекао па га мореш приупитат. 😉

  4. Далеко од тога да су американци потомци енглеза – нису чак ни већином, као што то нису ни аустралијанци. Британаца да, можда, али енглеза не. Наравно сви они културно припадају англо-саксонској „сфери“ и сви говоре енглеским језиком (још нисам чуо за амерички, канадски, аустралијски као посебне језике) као што и латино-американци говоре шпанским (а не колумбијским, мексиканским, венецуеланским, панамским…. Велике миграције у САД разних народа учиниле су временом тај културно-национални миље јединственим, иако врло често традиционална веза са матицом није никада прекинута. Уосталом, нису ли твоји турци много више све друго него један турански народ – колико и дан данас има енклава у турској које нису изгубиле сећање на своје порекло – али при свему томе они остају на првом месту турци. 😉

 43. jahac,
  знаш ону народну песмицу „Турци и пијетао“:
  Турци петла уфатише,
  па га бише по табани:
  „Дај ти, петле, нама арач!“
  Одговара куси пет’о:
  „Какав ћу вам арач дати?
  Нит’ сам орач, нит’ сам копач,
  већ сам кокин танцовођа:
  од буништа до буништа –
  докле сунце не заиђе;
  к тому време на седало.
  Док ја коке понамештам,
  к тому време за појање“.

  Ето мој брајко докле иде турска памет. Ја сам на једној кипарској страници дискутовао са неким турчином, ја брале мој какви су то дегени, па они су сви уверени да су други народи док су им робовали живели лепо и просперирали – ето откуда овим савременим агама и зулумћарима та „професионална деформација“ у мозгу. )

 44. @daragh

  Ovaj put ti necu govoriti koliko su ti teze opet prozete lazima nego cu ih pokusati pobiti smatrajuci ih tacnim samo da ti pokusam pokazati tvoju opcinjenost mojim precima posesivnom gluposcu!

  1 – Kad pogledas tvoje izlaganje sazeto brojnim uvredama kroz pojmove dahija, turci, sultan, janjicar, ustasa… i kad sad nekom strancu odgovoris na pitanje zasto ti covjece tog bosnjaka toliko vrijedjas? I Kad mu kazes da je to zato sto je njegov cukuncukun deda bio turcin, njegov cukundeda aktivni janjicar a poslije toga AU ustasa pa njegov did pavelicem ustasa …. COvjek te nece ni pitati kako ti to sve zanas jer takvu glupost nije odavno cuo a cak i da nije glupost, cak i da je to sto se desavalo prije 400 godina istina kakve to veze ima sa mnom? Crpis mrznju iz 1497 sto je aspurd! 90 % balkanaca ne zna kako im se zvalo cetvrto koljeno a ti kao znas cijelu istoriju svakog pojedincano!

  2.Pa zar nisu Nijemci krenuli u istrijebljivanje jednog cijelog naroda i ratovali sa cijeli svijetom ukljucujuci Francuze i Engleze sa kojim su ratovali mozda i 200 godina bez prestanka? Jel ti misli da su oni prozeti tom mrznjom prema modernom nijemcu jer je tamo neki njegom cukuncukun deda ubio francuskog cukuncukundedu? Izadji iz okvira proslosti, ubice te!

  3. Ko zeli mijenajti stvari, ko zeli mijenjati istoriju? Jel ti mislis da ako ja promjenim vjeru sutra da ja mijenjam istoriju, jel mislis da ako se formirala EU da se promijenila istorija. NE DRUG OVDJE JE RIJEC O MIJENJAJU SADASNJOSTI KAKO SE NEBI ISTE GLUPOSTI DESAVALE U BUDUCNOSTI. Istoriju niko ne dira!

  4. na ovo sam ti odgvorio proslim ratovima jednih protiv drguih kroz istoriju pa nisam cuo da neki englez pegla sad Nijemca ili Nijemac Francuza na isti nacin kroz tamo neku bitku iz 1915 godine! Ja sam jahacu govorio sta se je od Srba radilo u Bihacu tokom drugog sv rata i nek ti on kaze kakav stav imam o tome! Nije nista sporno ali dovoditi mene u kontekst tih ljudi je aspurd kao da sad ja dovodim tebe u vezu sa zlocinima cetnika u istocnoj bosni 1943 ili da moje unuce dovodi tvoje unuce u kontekst Srebrenice ili jevrej nekog nijemca rodjenog 1995 sa holokasutom! To je vec zadrtost

  5. DA. bravo! Kad sad sve sto si reako primijenis na ovaj teritorij vidjeces podudarnost! Sto se tice jezika, lingvisti se slazu da dasnji jezici poticu od jednog i da su izvedenice iz istog (hrvatski, bosanski, srpski). Mi jesmo isti, i po mentalitetu i ponasanju. Sto se tice Turcizma pa brate moj svi mi jesmo poturceni sto se tice njihvoe kulture jer su vladali sa nama 400 godina! Samo cu da ti primjer; karadzic, badem, visnja, kasika, limun, tulipan, rakija…. sve su to rijeci turskog porijekla i ima ih puno u nasim jezicima… Sto se tice toga mi jesmo poturceni i nisi svijetan koliko turskih rijeci govoris. Neka bilo ko vlada ovdje 400 godina ostavice duboj trag za sva vremena! Izvini mozda grijesim ali ja osjecam tvoju mrznju zbog te cinjenice sto su oni vladali ovdje 400 godina i bas je usmjerena prema muslimanima sto je nebuloza. Sta cu ima ja sto su vladali nekad davno. Nisu oni vladali sa nama, sa mnom ili tobom jer mi tad nismo psotojali. Oni su vladali Bosnom, donijeli vjeru, kulturu… To je istoriska cinjenica i mrziti tu cinjenicu samo te vodi u ove rasprave o tudjim cukundedovima, ili sta ti ja znam.

  I da rijec cukundeda koju cesto koristis jer se bavis mojim precima je isto turskog projekla:)

  Kani se toga!

 45. @daragh

  Narvno odmah u startu da ti kazem da sam spominjao Amerikance i Engleze jer su mogi i Englezi kroz neki velikodrzavni projekat o amerikanizovanim englezima misliti da imaju pravo na ameriku kao kompracajiu velikosrpskom drzavnom projektu koji je i doveo do mita da vi smi poticemo od Srba. Jucer sa slusao Djukanovica, nisam znao da na isti nacin poksavaju osporiti i istoriju Crnogoraca. Pusti to kraju, ta tvoja opcinjenost mojim i tudjim precima samo te dovodi do gubitka energije koju bi mogao iskoristiti za nesto afirmativnije….

  Pola nas ovdje i ne zna kako ima se sesto koljeno…. kao sto rekoh svi smo mi potekli od majmuna pa negeldamo na to kao nesto lose uprkos cinjenici sto si i sam rekao majmun nije ljudski rod. Gledaj naprijed kao evoluciji a ne nazad prema majmunima!

 46. 1. то под 1. што си писао је обична глупост јер незнаш шта би друго да напишеш а мораш нешто да тртљаш. 🙂 нема потребе да помињем да то нема благе везе са мојим текстом. реко ти да прво завршиш основну школу – мејтев ти изгледа не помаже пуно 😀 – па онда нешто да изрецитујеш.

  2. тај савет под 2. треба да примениш на себе и теби сличне. а то што пишеш о немцима и енглезима је најобичнија глупост – нити су они исти као „Балканци“ нити су ратовали 200 година без престанка, како ти тртљаш.

  3. и то под три ти је глупост. ја ионако нигде веру нисам помињао, али ти у србомрзачкој хистерији мораш да брабоњаш нешто… а историја се памти и ствара, не мења се, научи то.

  4. за ваше злочине и неупоредиво мање четничке одмазде над муслеманима сам ти одговорио аналогијом дуговања. наплата није ни почела а камоли да је завршена!
  наравно, ти би волео да се историја заборави јер ако најлашке спираш невину крв са својих злочинанчких руку и руку својих геноцидних предака. али заборављаш да је Правда у Бога и да ће судити земљи и да крв праведничка неће бити заборављене. Не можеш је спрати са руку. Мит о Сребреници који ви изграђујете показује да не поштујете ни то мало невиних жртава што имате – јер то што је код вас настрадало НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОРЕДИ са бројем Срба које сте ви поклали и поживинчили током 20ог века и свих претходних вековао, као и геноцид који данас спроводите над Србима на Космету.
  Та твоја личина лажне хуманости не може сакрити ругобу србомржње која извире из сваке твоје реченице ни одвратност бестијалног цинизма. Наравно, ту велику улогу игра примењивање тзв. „негативне психологије“ у твом излгању, и феномен „џелата-жртве“ – то ти је оно психопатолошко стање крвинка када себе види као жртву па онога кога ухвати да коље запитује „зашто ми то радиш“. То показује смрт душе, смрт свега што је било човечно у теби – ако је икада ишта и било – у демонски нагон за уништавањем оних које мрзиш.
  „У лажи су кратке ноге…“ 😉

  5. На подручјима где је једна цивилиација разорена насиљем туђинаца, народ је сведен на најгори степен егзистенције и сасвим је за очекивање да оставе последице у његовом политичка и културна надмоћ поробљивача: данашњи ирски келтски је ПРЕПУН англицизама па нико неће рећи Ирцима да су енглези нити да је Ирска енглески посед. Крваве жртве које је поднео народ Републике Ирске против оних који су га столећима понижавали и убијали само зато што је другачији од њих доказује неугасиву потребу поробљенога и пониженога да опет буде Човек, а не кулучар који ће да ради за робовласника енглеза или турчина и његове полтроне.

  И оно што је „турско“ у речи чукундеда је само први део, а не други. Уосталом, турски је примао и туђих речи, а међу њима и српских – као „хум“ за брдо, планину, напримао се буљука персијских речи, а оно што би неко звао „турском музиком и мелосом“ није уопће њихово јер оријентални мелос циркулише на Леванту пре, не само турака, већ и појаве Арапа на том простору, тако да је „турско“ само етикета за много шта – и одличан начин да се они по ко зна који пут заките туђим перјем. 😉

 47. хахаха, „великосрпска хегемонија“ – флоскула коју је измислио србомрзитељ Штросмајер, бискуп ђаковачки, заговорник идеје окупљања Јужних Словена под „протекторатом“ двојне монархије, а са центром у Загребу. Омиљена флоскула и осталих србомзитеља, од Анте Старчевића, идејног творца тзв. „усташтва“, преко комуњарских убица све до савремених србофоба! драго ми је што си је применио, одлично се слаже уз твој профил. B-)

 48. а о твом гледању у напред или назад – надам се да схваташ зашто се неко ко је у лиги пошљедњи на табели зове „фењераш“. онај ко је пошљедњи носи фењер да би обасјавио пут онима који иду напред. 🙂

 49. @daragh

  Jel ti mislis da tvoj ovaj smijeh na kraju svakog posta predstavlja nekakav argument?

  „Мит о Сребреници који ви изграђујете показује да не поштујете ни то мало невиних жртава што имате

  kakav mit? Mislis o ovoj Srebrenici o kojoj su medjunarodni sudovi rekli da se desio genocid i na osnovu cijih je presuda i usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici kao najstasnijem zlocinu poslije Durugog sv rata prihvacena od EU , UN, SAD, Kanade… To su presudili isti oni sudovi koji su i definisali Holokaust. (na ovu konstataciju nemoj mi sad poksavati diskreditirati presude medjunarodnog suda kroz price o zavjeri prema Srbima kako bi svijet skrio svoju ljagu)

  Ili ipak mislis o mitu o Radovanu Karadzicu i Ratku Mladicu koji ce biti u vasim ocima upamceni kao heroji a u ocim cijelog svijeta kao ratni zlocinci krivi za genocid prvi genocid u evropi poslije Drugog sv rata

  „као и геноцид који данас спроводите над Србима на Космету.“

  Koji genocid? Ko je presudio. ne znam nisam u toku jer desavanja na kosovu se ticu Srbije i Kosova, ja ne znam sto mene poredis sa tim. Zbog vjere? Pa jesam li ja kriv i za Bin Ladena?

  AKo hocemo da napokon imamo jednu istinu a ne 3 istine zbog kojih su i moguce ovakvi falsifikati cinjenica na svim stranima nama su i bili potrebni medjunarodni sudovi i presude sa vrlo jakom snagom koje uticu na pisanje jedne istine o ratu tokom 90ih. Zato mi je drago sto sad svenezavisne drzave nastale raspadom jugoslavije imaju isti cilj a to je pridruženje EU. Mozda u BiH jos nije usvojena rezolucija o genocidu Srebrenici kao u svim zeljama EU ali samim ulaskom u zajednicu ta rezolucija kao rezolucija EU ce biti validna i na području cijele BiH tako da nece se moci govoriti o cinjenicnim stvarima da su mitovi a o mitvoima da su cinjenicne stvari!

  kako stvari stoje ostacete upamceni kao prvi narod u 21 stoljecu koji slavi ratne zlocince! E to je posljedica mitologije moj druze!

 50. 1. Хаг је политички инструисан суд, као што су то били и комунистички, као што је то и сваки суд тоталитарног система, као што је то била и папска инквизиција која је столећима спаљивала све своје неистомишљенике. Начелна литература ти је већ предложена по том питању, али ти још ниси научио да читаш, а ни да рачунаш. С тим у вези су и „одлуке“ тога и таквога „суда“.

  Смех није аргумент већ израз душевног стања јер ме забавља глупост турчина који упорно покушава да изиграва жртву. 😀

  2. Значи, по теби би требало неко да „пресуди“ геноцид да би он био признат???? Дакле, по твоме резоновању, турска није починила геноцид над Јерменима нити над Курдима и Грцима на Кипру и Малој Азији????
  Стварно си ругоба и наказа.. 😀

  3. већ виђено насрадиново бла, бла, бла, помоћу копи-пејст опције са турских форума.

 51. 1. Хаг је политички инструисан суд, као што су то били и комунистички, као што је то и сваки суд тоталитарног система, као што је то била и папска инквизиција која је столећима спаљивала све своје неистомишљенике. Начелна литература ти је већ предложена по том питању, али ти још ниси научио да читаш, а ни да рачунаш. С тим у вези су и „одлуке“ тога и таквога „суда“.

  Смех није аргумент већ израз душевног стања јер ме забавља глупост турчина који упорно покушава да изиграва жртву. 😀

  2. Значи, по теби би требало неко да „пресуди“ геноцид да би он био признат???? Дакле, по твоме резоновању, турска није починила геноцид над Јерменима нити над Курдима и Грцима на Кипру и Малој Азији????
  Стварно си ругоба и наказа.. 😀

  3. већ виђено насрадиново бла, бла, бла, помоћу копи-пејст опције са турских форума.

 52. 1. u nedostatku argumentacije da pobjedis na sudu naravno da ces ga na ovaj nacin diskreditirati. To je tvoje licno pravo. Danas je sud najveci pravni autoritet, kao sto vidis po njegovom nalogu jedan od tvjih heroja je na putu u hag i to uhapsen od strane onih koji ga i stvorise prije 20 godina!

  2.DA! Upravo je zato i osnovan prvi sud u Nirnbergu. Zbog primarne potrebe da se zakonski donese potvrda o genocidu nad jevrejima kako niko nikad ne bi mogao negirati taj zlocin i smatrati ga mitom! Temelj moderne evrope je pravni poredak i samo presude imaju vaznost, ne tvoje pjesmice ili tvoj licni stav. To nije po meni to je po ustavu i drazava i Evropske Unije.

  Pravni poredak je upravo zbog toga i uspostavljen, da osudi zlocince i da sprjeci takve gjnusne zlocine o kojima govoris. Kao sto vidi od kad je uspostavljen takav poredak u Evropi nije bilo ni rata ni zlocina (izuzez zlocina na tlu jugoslavije)

  3. daragh; „Стварно си ругоба и наказа,насрадиново, насрадиново, турских форума.“

  Tvoje uporno vrijedanje mene nazivajuci me turcinom i osporavajuci mi prava zagarantovana ustavom je ili odraz tvoje zadojenosti i indoktrinacije ili nedostatka argumenata. Ja ne osjecam potrebu da te vrijedam niti na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

  U svakom slucaju tvoje negiranje ustavnopravnog poretka koje je vrlo jako uspostavljen nakon Drugog sv rata a sve u cilju da sprijeci desavanja iz Drugog sv rata te negiranje suda u Hagu kao najviseg i nezavisnog autoriteta jasno govori da ti nisi zreo da prihvatis principe moderne evrope bazirane na vladavini prava. Meni to nije smijesno, meni je to zalosno i uopste me ne zabavlja!

 53. 1. Ја га нисам дискредитовао, већ поступци западних империјалиста чије је он политичко средство са „дисквалификацију“ противника – истоме су служили и комунистички судови као и пре њих папске инквизиције. Или ти можда сматраш да су и то судови правде??? „Кадија те тужи кадија ти суди“ – већ сам писао. Ја сам аргументе давно написао а ти си их латентно заобишао и прдио у чабар јер и немаш чиме да им се супротставиш. Већ сам изобличио у првим порукама твоје незнање и лагарије-полуистине.

  2.Не питам те за геноцид твојих фашиста над Јеврејима – то нико и не оспорава – већ за геноцид твојих анадолских сународника над хришћанима и Курдима.

  3. Нисам вређао већ сам износио чињенице. 🙂 Упорно ми набацујеш неко вређање, а очигледно је да си ти тај на овом форуму који је ту да провоцира и вређа – иначе не би био ту. На то указује и логика ствари. 😉

 54. 1. Jao, pokusavas nesto disreditirati kroz dogadjaje koji su se desavali prije 7-8 stoljeca! Hoces da kazes da civilizacijski drustvo nije napredovalo?

  Ustvari mi na balkanu nismo napredovali pa su nam se u ovom ratu i desavale iste stvari kao u evropi u Drugom sv ratu.

  Papinu inkviziciju jedino mozes porediti sa dogadjajima iz rata u BiH kada su pojedinci mislili da mogu ubijati ljude jer se drugacije mole bogu ili cisto zato sto se drugacije zovu, vjerovatno smatrajuci to herezom.

  Dekleracija o ljudskim pravima koja je usvojena poslije Drugog sv rata je definisala prava gradjana i njihovu zastitu kroz sudske institucije pri UN.

  BiH kao i druge zemlje u regionu su clanice UN i imaju medjunardnu obavezu da stite ljudska prava svakog pojedinca.

  U istu svrhu se osnivaju i medjunardni sudovi za ratne zlocine za prostore gdje postoji sumnja da su krseni obicaji ratovanja i elementarna ljudska prava sto i jeste bio slučaj u BiH.

  2. Pa kao sto vidis genocid nad armencima nije proceuiran jer tad nisu postojale institucije za takav zlocin. da se desio poslije nirbergskog porocesa sigurno bi bio proveden proces u nekom od medjunarodnih sudova gdje bi se i presudilo za genocid i na osnovu presude donosile rezolucije koje bi morale prihvatiti sve clanice UN a kasnije EU. Zbog toga su bitni sudovi na bazi medjunarodnog prava! Zato je najvisi sudski autoritet u Hagu bio dovoljan da i UN i EU na osnovu haskih presuda donesu rezoluciju da je u Srebrenici bio GENOCID tako da sudbina koja je zadesila Armence da moraju vjecito boriti se dokazivanje genocida nije zadesila Bosnu i Hercegovinu

  3. e drug ovo sta sam ti naveo su cinjenice a mene nazivati poturicem, anadolcem, ustasom ili sta ti ja znam je vriedajnje. A to sto ti smatras da su tako uvrijedljivi nazivi cinjenice nije pokusaj vrijedajnja mene nego moderne evrope!

  Bas me zanima kad bi neko u evropi nekog crnca izvrijedjao sa nazivima „kmico“, „niger“, „crncuga“, „robovi“ kako bi prosao. Danas se takve izjave smatraju uvredama na rasnoj osnovi i predvidjene su zakonima odgovarajuci postupci na sudovima.

  Sad ti razmisli na kojoj je osnovi, vrijedjanje tipa „poturica“ „anadolac“ „nusrudin“… odgovricu ti; to je vrijedajnje na nacionalnoj osnovi. Bas me zanima kako bi prosao Luis Aragones kada je rekao svom igracu Reyesu pred Thiery Henryem da je „bolji od tog crnog govneta“…. Kasnije se pravdao da je tako samo htio motivirati igrace i da jako cijeni Henrya. Bas me zanima kad bi prosao da je rekao isto sto si ti rekao. DA JE TO CINJENICA A NE UVREDA i da je Hanry crno govno!!!!

 55. e moj daragh daleko si ti od evrope……. evropa se obracunala sa rasisitima na vrlo efektivan nacin iako je to izvorni problem SADa a vjeruj mi na isto efektivan nacin se obracunava i sa nacionalizmom! Tebi se to ne svidja i pokusavas diskreditirati takav legalan i pozitivan napor. Cinjenica da je samo jos jedan ratni zlocinac koji je kriv za zlocine na nacionalnoj osnovi na slobodi od njih 145 vec osudjenih govori u prilog da je evropa vrlo blizu da zavrsi taj proces! nakon sto uhapse Gorana Hadzica na red ce doci ostri zakoni za ovakvo ponasanje!

 56. @srle
  ja koliko znam samo su pojedine zemlje priznavale samoincvijativno genocid a Truska je odbijala jer kao nijeda sud nije to priznao i nije se desio genocid, ko fol da je sud baziran na medjunarodnom pravu presudio genocid oni bi ga priznali i cak su nalagali da se pred medjunarodnom sudu porkene postupak sad. A ne pitaju se gdje su sjvedoci, kako dokazati, gdje naci svjedoke nakon skoro 100 godina?

  To im je diplomatska strategija bila sve ovo vrijeme kojom su odbijali odgovornost
  Na zalost medjunarodna zajednica je tada bila nezrela i nejaka da proces dovede do kraja!
  Ako su Turci priznali genocid drago mi je. Bar za spokoj onih sto su pobijeni jer zrtve koje su to posvjedocile vise i nisu medju zivima.

 57. dok jedni Armenski zlocin nazivaju genocid, drugi masakr samo povecavaju tenzije jer i jedni i drugi imaju „svoje argumente“

  Da je sud presudio genocid u slucaju Armena bilo ciji argumenti i misljenja ne bi bila bitna jer padaju pred zidom zvanicne presude suda kao vrhovnog autoriteta!

  Zato mi je drago sto je UN kao medjunarodno tijelo danas vrlo jako i sposobno da kroz svoja sudska tijela dokaze kakarter zlocina u BiH. Zato je genocid u Srebrenici neosporiv jer kao definisan zlocin ima pravni temelj kroz presude kako medjunarodnog suda za podrucje bivse Jugoslavije tj ICTY tako i medjunarodnog suda pravde u Strazburu!

  Danas samo budala moze iznositi svoje misljenje o ratu i smatrati da su vaznija misljenja od zvanicnih presuda!

 58. zato su i bitne presude. Da nema povuci-potegni prica. naravno u proslosti je bilo genocida u svakom ratu i obicno su izvrsioci prolazili nekaznjeno, kao heroji….. Zato je to srednji vijek i mracno doba a danas se smatramo civilziranim, imamo sudove, definicije zlocina i pravila obicaje ratovanja, zenevske konvencije, UN…. Nadam se da bar sto se tice evrope smo zavrsili sa genocidima i nece se vise osnivati sudovi radi utvrdjivanja istog. Nadam se da smo se i mi makli od nacina donosenja pravde srednjeg vjeka. Obzirom da vidim kako se slave ljudi optuzeni za genocid, vrijednosti pravnog poretka i pravne hijerarhije ovdje jos nisu zazivjeli!

 59. 1. Ниси прочитао прву реченицу прве ставке пажљиво. А можда и јеси, али је намрено прескачеш као и досад што си радио. 😉 На то и личи твој „одговор“ под један. Обзиром да ниси прочитао предложену литературу, нема шта да коментаришеш, можеш само да се лињаш са мачкама. 😀 ако и то научиш. 😉

  2. Значи, кога нису утефтерили енглези да није убијен, џаба му преклан врат, можда се и сам закло? 😀 Па то би твојим турцима баш добро дошло, не тражиш ти то забадава…

  3. Стварно сам те вређео? Па што ми пре ниси рекао, ја то уопће нисам приметио! 😀 Али како прегледам своје коментаре ја не видим ниједну увреду, само сам износио чињенице. Е сад да ли си ти уз то приде и „говно“ – како сам себе називаш – ја то не знам, то мора рећи неко од твојих познаника (бишвих) ко је имао ту несрећу да сазна. Или би можда да доведеш неког заштићеног сведока да то посведочи? 😀 Елем, не знам ни да ли си црнац, али то нисам помињао колико се сећам. Или ти можда мислиш да јесам????? 😮 Немој ми само рећи да си и Алија Сиротановић, па да испадне да те дискриминишем на занатској основи!

  4. Јбт живот, колико ти имаш година када ЈОШ ниси научио због чега се средњи век зове мрачним периодом??????? То што си ти написао је најобичнија небулоза и вређа сваког иоле ученог човека. А тебе показује „гејп хол“ом већом него што јеси (или можда ниси!?) 😀

 60. „То што си ти написао је најобичнија небулоза и вређа сваког иоле ученог човека.“

  ono sto je tebi nebuloza je zapravo temelj moderne evrope. Ja cu opet to ponoviti;

  pravni poredak postovan i sprovodjen kroz medjunarodne organizacije prje svih UN sa svojim tijelima i dekleracijama o ljudskim pravima te zenevska konvecija o pravima i obicajima ratovanja predstavlja koji je postavljen u evropi poslije Drugog sv rata i njegovo stlano unaprijedjenje je nesto sto ce samo budala negirati a pametan covjek postovati kao moralnu obavezu a njegovi predstavnici kao zakonsku obavezu.

  BiH pa tako i RS kao njen dio te Srbija kao dijelovi gdje su se i skirvali silni ratni zlocinci su rekli svoj stav o pomenutim istitucijama i ispunili te ispunjavaju svoje obaveze prema istim. I dok ne ispune nema napretka. To dovoljno govori o autoritetu. Na osnovu presuda sudova koje ti negiras kroz papinu inkviziciju od prije 10 stoljeca, zemlje su i usvojile rezoluciju o genocidu u Srebrenici kao najvecem zlocinu poslije Drugog sv rata!

  Svi uceni ljudi postuju autoritet suda, nije ni Dodik bio na vasem skupu a kamo da je bio neki Srbin predstavnik u drzavnim vlastima na mitinzima. Sacica jadnika za binom, predtavnici nekakvih ratnih organizacija, penzioisani genrali za binom manipulisuci masu povicima tadic ustasa, hag ustasa, papina inkvizicija kriva, mladic heroj.

  Imas ozbiljan problem u razlikovanju ucenog od neucenog svijeta! Ucenom svijetu Mladic je cijelo vrijeme bjegunac pred optuzbama za najstrasniji zlocin poslije Drugog sv rata a neucenom Mladic je heroj, svijet ustaski! Hvala Bogu pa je vise ucenog naroda u svijetu.

 61. stalno diskreditiranje suda na bilo koji nacin ne stoji. tvoj zadnji pokusaj dikreditiranja suda kroz teoriju da se sud sam diskreidtirao ne stoji jer u tom slucaju niko ne bi uzimao sud za ozbiljno niti bio nedugo nakon donesene presude o genocidu u Bosni (prve takve u evropi od Drugog sv rata)bila donesena rezolucija o genocidu u Srebrenici kao najvecem zlocinu poslije Drugog sv rata sto dovoljno govori o autoritetu i validnosti presuda suda.

  Da je tvoja teorija (zavjere) istinita niko ne bi uvazavao presude a cijeli svijet ih uvazava. Ta cinjenica je sama za sebe dovoljna da kaze koliko si u krivu! Tvoja konfrontacija cijelom svijetu je sao gubitak energije.

  Vise bih volio da postujes pravni poredak EU jer ces lakse podnijeti ulazak BiH u EU koji ce sigurno desiti jednog dana. Ja to nemoram podnostiti, ja se tome radujem!

 62. 1. ево и ја ћу то опет поновити:
  Јбт живот, колико ти имаш година када ЈОШ ниси научио због чега се средњи век зове мрачним периодом??????? То што си ти написао је најобичнија небулоза и вређа сваког иоле ученог човека. А тебе показује „гејп хол“ом већом него што јеси (или можда ниси!?) 😀

  2. Насрадине, „Кадија те тужи, кадија ти суди“, нису твоје турске кадије могле саме себе да оптужују за злочине које су чиниле над хришћанима, као што ни американци ни енглези не могу да суде у хагу своје солдате што злочине по Ираку и Афганистану, па ни вама њиховим измећарима и убицама што сте им послужили за њихову балканску политику.

  И још се радујем што си опет показао сву своју наказност „признајући“ да турци нису починили геноцид. Сад си показао да немаш ничега људског у себи па према томе не заслужујеш ни такво опхођење. 😀

 63. Ok po tebi je pravni poredak zasnovan na zakonodavnoj,sudskoj izvrsnoj vlasti nebuloza to si nam svima dao do znanja. ja sam siguran da ima jos ljudi na ovom svijetu koji ne postuju postojanje prava i pravne drzave, znam da nisi jedini, eno pun ih je zatvor u bilo koje gradu, pun ih je Hag! Ima i onih koji su os zivi zbog holokausta i nalaze se u celijama tako da istomisljenika imas sigurno!

  Osim sto siris nevjerovatne lazi koje sam i gore konstaitrao ova ti je nova a to je da sam ja negirao genocid nad armencima. Imas gore par postova gdje ja i srle komentarisemo genocid nad armencima i vrlo lako se moze procijeniti taj stav. naravno ljudi koji nisu indkotrinirani na lazima nije im tesko procjeniti da nigdje nisam negirao genocid nad armencima.

  Evo ponovicu jos jednom ako ti nije jasno. Genocid nad armencima ja ne negiram i ne bii imao hrabrosti niti bi mi moj moral to dopustio. Sa druge strane konstatujem zaljenje jer armenci nisu dobili pravnu bitku da se presudi za genocid tako da bi danas Turci morali priznati genocid a ne negirati isto sto je cijeli svijet priznao genocid u Srbrenici jer jev presudjen tako da mi ne moramo prolaziti borbu koju prlaze i dan danas armenci za dokazivanje pocinjenog!

  jedino ko ovdje negira genocid si ti koji je naveo da se u Srebrenici nije desio genocid nego su samo neki ljudi pobijeni! E sad ona tvoja recenica gje negiras posto je gore sve zapisano sto si naveo

  tvoj citat :“ Мит о Сребреници који ви изграђујете показује да не поштујете ни то мало невиних жртава што имате“

  Ovo je vrlo jasno negiranje genocida a nisam ja rekao da se u Srebrrenici desio genocid, ja nisam kompetentan da to kazem nego to govore presude i brojne rezolucije:

  tako da tvoj slijedeci citat: „И још се радујем што си опет показао сву своју наказност „признајући“ да турци нису починили геноцид.“

  Zapravo si ti taj koji negira genocid.

  Da znam, sad ces reci da ti nepostujes pravni poredak i vladavinu prava, ali onda me i ne bi cudilo da negiras i holokasut jer isti sud koji je presudio za genocid nad jevrejima je i presudio za genocid u Srebrenici.

  e moj daragh… nije ti ovo srednj vijek pa da je tesko doci do dokaza, vidis kako si sam kroz dva posta gore slagao da negiram genocid i kroz tri posta gore zapravo ti negirao genocid!

  Danas se tako i u sudnici presudjuje na osnovu eksplicitnih dokaza a ne reklo kazalo principima na kojim ti jos egzistiras!

 64. sad mi je i jasno zasto negiras sud kao vrhovni autoritet. Ti bi i dalje da mozes siriti price bez dokaza. legende, mitove….

  E vidis da tako ne moze, odose svi tvoji heroji u Hag. ne zato su heroji vec sto postoje dokazi da su radili nesto sto nije herojsko. I oni ce na sudu pokusavati iste budlastine kao ti ovdje ali vidjeces kako ce proci.

  Samo dokazi drug, djabati i vrijdanje i podsmjehivanje, svi se oni u Hagu podsmjehuju…. I Gering se podmsjehivao kad su mu citali otuznicu za genocid nad jevrejima. To je smijeh od muke!

 65. rixadu, 01.06.2011. 14:33:29
  Jesi kompetentan,kako nisi.Kompetentni smo svi mi.
  Ne negira niko ovdje ratni zlocin ali negira genocid.
  Vidis rixi,ti si zajebo i Karadzica i Alju i Mladica i Pavelica zajedno.
  Toliko nerealno pljujes i bljujes po Srpskim zrtvama Jasenovca i toliko potenciras prekonoci komponovani Hag,koji se ni u kom slucaju ne moze porediti sa Nirnbergom.
  Prizivas krv.Prizivas zaista rat do istrebljenja,pa ili mi ili vi.Dok ste toliko zadojeni,nema od ove usrane zemlje zvane BiH nista.
  Sta kazes,“nisam ja rekao“.Pa ako nisi ti rekao,cuti onda.Pricas nebuloze,koje ni pas s maslom nebi sazvakao.
  Dali ti zaista zelis da dozivimo drugu palestinu ili sta?
  A to sto pricas o nekim herojima,ne iznenadjuje me uopste.
  Posto je vas crno-bijeli mentalni sklop toliko ispunjen mrznjom prema Srbima,tako da nije u stanju da razluci sta je sta.Srbi su ,dostojno i mirno pokazali sta misle o Hagu u hvatanju Srba,za razliku od Hrvatskih domoljuba,koji su se polijevali benzinom i sjekli vene ili onih glupih Sarajlija,koji su izasli sa dreknjavom i placem kad je spomenut Divjak.Nije ovo lov na nikakve zlocince,ovo je lov na Srbe,nista drugo.
  Koliko su oni sami heroji ili ne,veliki je upit.
  Sto se men tice Srpska bi se odbranila sa ili bez ovih ljudi i ko god da je predstavljao Srbe,prosao bi isto.
  Sprasili bi ga za Hag,jer jednostavno Evropa pere svoju smrdljivu itekako odgovornu za krvoprolice guzicu.

 66. @Jahac

  vidis drug taj sud je rekao da su hrvatski generali cinili zlocine nad srbima i tu sva prica zavrsava. Sud presudio, nema vise negiranja zlocina od strane Hrvatske vlasti. Ima onih koji su izasli i ptoestovali ali o njima mislim isto sto i o ovima sto slave Mladica.

  Vrlo se lose osjecam kad mi govoris da pljuljem po nekakvim zrtvama. To moze reci ovaj darhgh ali ti ne jer dobro znas moj stavi o Jasenovcu i o drugim zlocinima. Zar ne bi ti ka Srbim volio da znas ko je sve radio u tom logoru i ko je sve ubijao! Jedan takav sud utvrdjuje upravo o Srebrenici. To je jedini put da se upotpunosti utvrdi prava istina i da porodice zrtava genocida dodju do kostiju svojih najmilijih jer jedina satisfakcija kojoj jos teze dok su zivi je da sahrane svoje, a mnoge masovne grobnice i njihova lokacija je i postala poznata nakon sto su ovi osudjeni progovorili iza zatvorenih vrata!

  „Sto se men tice Srpska bi se odbranila sa ili bez ovih ljudi i ko god da je predstavljao Srbe,prosao bi isto.“

  Oni ljudi koji su ostali bez dijelova tijela, koji su izaranjavani, oni koji su bili obicni vojnici oni su pravi heroji. A ne ovi koji se terete za najgnusnija zlodjela. Niko ne spori tebi da se ponosis sa VRS ali nemoj brate sa onim ko se tereti za ovakva zlodjela! Postojale su neprijateljske vojske, ratovale jedne protiv drugih i hvala Bogu pa je bilo onih casnih koji su takvi i izasli iz rata!

 67. 1. И опет истичем твоју неученост:
  Јбт живот, колико ти имаш година када ЈОШ ниси научио због чега се средњи век зове мрачним периодом??????? То што си ти написао је најобичнија небулоза и вређа сваког иоле ученог човека. А тебе показује „гејп хол“ом већом него што јеси (или можда ниси!?) 😀

  2. Значи, кога нису утефтерили енглези да није убијен, џаба му преклан врат, можда се и сам закло? 😀 Па то би твојим турцима баш добро дошло, не тражиш ти то забадава…

  3. Ја га нисам дискредитовао, већ поступци западних империјалиста чије је он политичко средство са „дисквалификацију“ противника – истоме су служили и комунистички судови као и пре њих папске инквизиције. Или ти можда сматраш да су и то судови правде??? „Кадија те тужи кадија ти суди“ – већ сам писао. Ја сам аргументе давно написао а ти си их латентно заобишао и прдио у чабар јер и немаш чиме да им се супротставиш. Већ сам изобличио у првим порукама твоје незнање и лагарије-полуистине.

  4. Хаг је политички инструисан суд, као што су то били и комунистички, као што је то и сваки суд тоталитарног система, као што је то била и папска инквизиција која је столећима спаљивала све своје неистомишљенике. Начелна литература ти је већ предложена по том питању, али ти још ниси научио да читаш, а ни да рачунаш. С тим у вези су и „одлуке“ тога и таквога „суда“.

  5. Нисам вређао већ сам износио чињенице. 🙂 Упорно ми набацујеш неко вређање, а очигледно је да си ти тај на овом форуму који је ту да провоцира и вређа – иначе не би био ту. На то указује и логика ствари. 😉

  6. Насрадине, „Кадија те тужи, кадија ти суди“, нису твоје турске кадије могле саме себе да оптужују за злочине које су чиниле над хришћанима, као што ни американци ни енглези не могу да суде у хагу своје солдате што злочине по Ираку и Афганистану, па ни вама њиховим измећарима и убицама што сте им послужили за њихову балканску политику.

  Кад већ ниси завршио основну школу, лекцију ћеш да понављаш док не научиш. 😀

 68. @daragh

  Ok kazem ti shvatam negiras pravni poredak! Samo naprijed

  Bitno je da su predstavnici tvog naroda naucili da nema negiranja sudova nego samo saradnja sa njima!

  Poceo si se ponavljati i nastivio vrijdjati, ali to nece promijeniti cinjenicu da je Mladic u hagu sudu za ratne zlocine na prostoru bivse Jugosalvije!

 69. 1. Хашки казамат нема везе са правним поретком. Хаг је политички инструисан суд, као што су то били и комунистички, као што је то и сваки суд тоталитарног система, као што је то била и папска инквизиција која је столећима спаљивала све своје неистомишљенике. Начелна литература ти је већ предложена по том питању, али ти још ниси научио да читаш, а ни да рачунаш. С тим у вези су и „одлуке“ тога и таквога „суда“.

  2. Не вређам, разобличио сам твоју нечовечност и наказност, а ти немаш аргумената, и то си показао не одговарајући на моја питања и прекрајајући их, јер немаш одговор на оно што те питам. B-)

  Не могу ја бити крив што си ти незналица и неучен – напросто, твоја наметљива ступидност вређа здрав разум – међу њима је и твоје незнање зашто се средњи век назива мрачним добом, и упорно избегаваш на то питање да одговориш, јер не знаш одговор док не прогуглаш нет, а ја не могу бити крив што си ти незналица и то отворено показујеш. Твој цинизам само погоршава већ ионако лошу представу о теби.

  3. Међу све то спада и твоје лицемерје тиме што си негирао све геноциде и злочине које су кроз историју починили твоји сунарадници – од своје појаве у Азији све до савремеог доба као што је геноцид над Курдима и Кипарским и Малоазијским Хеленима, као и геноцид над Србима у Босни и на Космету.

  4. Јованку Орлеанку је Ватинак спалио на ломачи па ју је после неколико столећа прогласио за светицу, комуњарски судови су осудили на хиљаде невиних људи само зато што нису мислили као и они – и у „просперитетном друштву“ као што је била титиостичка Југославија где је у џепу „увек било пара“ људи су скапавали по Голом отоку само зато што су другачије мислили и борили се против таквог система – тако је и са твојим Хагом и он ће сутра нестати и Истина и Правда ће победити. Никоме није до зоре горела, па неће ни тим империјалистима. B-)

 70. @daragh

  Ti si bas doslovno shvatio onu izreku Gebelsa da ako kazete dovoljno veliku laz i nastavite je ponavljati postanes ubjedjen da je to istina!

  Mozda si ti bas nakon treceg ponavljanja poceo vjerovati da se nije desio genocid u Srebrenici, niti holokaust, da sudovi nisu to presudili i da je Ratko Mladic zaista heroj na kojeg su ljumorni ovi iz UN, EU i SAD. Evidentna jeparalela izmedju Gebelsove i Cosiceve doktrine o lazima!

  E moj daragh valjda ces se jednom zapitati zasto je tvoja istina drugacija od istine ostatka svijeta. Dok ne pocnes razmisljati o tom pitanju ostaces u konfrontaciji sa cijelim svijetom i zarobljen u sredjenjem vijeku, ili negdje na fazlagica kuli

 71. XAXAXAXAXA, Насрадине, разоткри те буддха само тако – ето он човек зна да стално понављаш своје лажи како би себе уверио у „истинитост“ истих, а и он је сконтао да немаш појма о животу и да ни мејтев ниси окончао. :D:D:D

  -Шта ћеш, код таквих психопатолошких случајева као што си ти са оралном фиксацијом приде увек се констатује потреба наметљивог изигравања жртве до изнемоглости, B-)

  Хај ти са твојим фашистом оџом у тај ред звери у људском обличју, много ти боље стоји него то извештачено изигравање, ионако си употребио толико фашистичко-ендехазијских фраза србофоба да си заслужио место у павелићевој влади са титулом „фазлија-ендехазлија“ 😀

  А ни тамо нећеш научити што се средњи век назива мрачним добом већ ћеш на очиглед свих и даље бунцати у својој антисрпској хистерији.

 72. Слажем се: сада којекакве швабуље и холанђани убијају Србе у хашким логорима и казаматима ко што су некад њихови преци спаљивали на ломачама свакога ко се успротивио њиховој политици… Јбг, ипак крв није вода и ивер не пада далеко од кладе….
  То и за тебе важе и за твог брата павелића. B-)

 73. rixadu, 01.06.2011. 22:29:19
  Daragh, 02.06.2011. 04:16:57
  Odlicno izdefinisano momci.Fasisti jesu u HaguB-)

  “vidis drug taj sud je rekao da su hrvatski generali cinili zlocine nad srbima i tu sva prica zavrsava. Sud presudio, nema vise negiranja zlocina od strane Hrvatske vlasti.“

  E pa rixi,sad sam tek uvidio,koliko plitko razmisljas.
  U stvari lupas ko maxim po diviziji.Zasta je taj Gotovina kriv?Pricas o necemu o cemu pojma nemas.
  Za ono sto mu je ta ista Hrvatska vlast izdala nalog,sad Hrvatska vlast cuti.Teledirigovane igre u kojoj lete glave nasumice,meni kao covjeku ne znace mnogo.
  Da sam advokat ili gradim karijeru tuzioca,mozda bih polemisao na tu temu a ovako…
  Hrvatska je svjesno zrtvovala jednog mladog covjeka i bez obzira sto mi je drago sto je ukazana djelimicna odgovornost RH i HV za sukobe i zlocine,daleko je to od pravde.RH predstoji dug put,rjesavanja odstete Jasenovackim zrtvama,zrtvama Jadovna itd…
  A koliko je Gotovina zlocinac?I sta to rjesava,veliki je upit.

 74. @jahac
  pa dobro,
  samo sto je malo ironicno pricati o odgovrnosti Hrvatske i njene vlade kad znas da iza genocida u Srberenici stoji vlada kako Srbije tako i Rukovodstvo RS. Niko se od vas ne pita kako je moguce da su nakon izvrsenja genocida i pokopa zrtava gotovo sve masovne grobnice u periodu od augusta do novembra ponovo prekopavane i dislocirane na druga mjesta. Ko je to prekopavao, za to su potrebni bageri, kamioni, ljudstvo, sredstva, ne mogu se tek tako razmijestati ostaci 8 000 ljudi. Za to je potrebna ogranizacija od vrha do dna…

  Kad vec govorimo o nacistickoj njemackoj treba napomenuti da oni nisu se sluzili sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama kao elementom prikrivanja zlocina. To je nesto na tlu evrope prvi put vidjeno u Srebrenici kao pokusaj zataskivanja genocida

 75. rixadu, 02.06.2011. 07:38:03
  Zasto bi bilo ironicno?
  Sta cemo onda iza zlocina iza kojih stoji NDH i BiH?
  Dokazi da Hrvatska i BiH nisu pravne nasljednice NDH.
  Bosna i Hercegovina ima svoj UZP i itekako je ucestovala i u ovim vec pomenutim.
  Ko je koga genocidisao i koliko je Srpskih i Jevrejskih palo,stoji lijepo u dokumentima u Beogradskoj i Zagrebackoj arhivi.I Sarajevo ima svoju kopiju.
  Ako cemo se vec igrati igre glavu za glavu,odsteta za odstetu i UZP za UZP,nije ni to problem.
  Ali,zaboravi u tom slucaju ove mini zlocince,idemo onda do kraja,da kao pravna nasljednica NDH ponesete odgovornost sa Hrvatskom za II svjetski,onako kako je Nirnbergom propusteno,pa se vracamo na pocetak.

 76. @jahAC

  „Dokazi da Hrvatska i BiH nisu pravne nasljednice NDH“

  Ti ti je isto kao kad bi neko danas smatrao danasnju Njemacku nasljednicom nacisticke njemacke!

  To o cemu pricas o Jasenovcu kao i drugim mjestima na kojima je stravicno stradalo nevino srpsko stanovnistvo i sto nije sporno, i dobro znas kakav stav imam o tim zlocinima ukljucujuci i moj bihac i garavice.

  Medjutim ti zlocni nisu do kraja rasvjetljeni. Nisu svi procesuriani. Nije dovoljna vaznost pridavana tim zlocinima niti su porodice zrtava tog genocida dobile satisfkaciju. Niti materijalnu, niti duhovnu kroz sam cin presude genocida.

  Ako je to slucaj sa tim zlocinima zasto to pravo osporavati zrtvama Srebrenickog genocida. Svima normalnim ljudima treba da je drago sto su porodice zrtava dobili satisfakciju kroz preusudu i cinjenicu da su ipak svi odgovorni za taj zlocin nalaze iza resetaka!

  ( na taj nacin se i skida odgovornost sa Srpskog naroda pa tako niko nece moci reci da su svi Srbi = cetnici koji su krivi za genocid pa onda da neko u buducnosti krene u osvetu ubijauci isto kao sto su ovi u Srebrenici smatrajci da su svi musliman ustase i da je to ustavri velikomuslimanski drzavni projekat….. Za Srebrenicu su krivi oni koje biti i proceusirani tako da se suzava prostor radikalnim ideologijama!)

  NDH je ustaska filozofija potekla iz Zagreba i ako iko treba da nosi odgvoronost to su oni jer je rijec o njihovom zlocinackom poduhvatu i njhovoj zelji da ostvaren velokohrvatske drzavne interese pod ciji domen su stavili BiH i okupirali je i ubijali muslimane na isti nacin kao i Srbe koji su bili protivnici rezima!
  To sto trazis je isto kao da neko za 50 godina trazi od BiH odgovornost za fasizam iz 90ih jer se je desio u istoj drzavi.

  Odgovornost peuzima onaj ko je stovrio fasizam a ne zemlja koja je okupirana fasizmom

 77. XAXAXAXA, јао који просер! Хвравти убијали муслемане у вашој држави???

  Ало, насрадине, иди погледај онај твој фес са крватским копитом и кукастим крстом и погледај са ђозлама твој оџу хитлеровца, хрватски цвијете-лијепо дијете.

  А бре кардаш, вртиш се у круг ко какава дервишлија до екстазе – а тад и јесте најбоље, јел , онда немаш појма шта бунцаш.

  Jahac,
  риксију се није допала песмица где турци туку петла по табанима јер неда ‘арач. 😮

 78. rixadu, 02.06.2011. 10:44:29
  E tu sam te ceko…
  Vidis da pricas napamet i mlatis praznu slamu.
  Pa naravno da je danasnja Njemacka pravna(dobro si cuo)pravna nasljednica nacisticke Njemacke.
  Eto sta vama ne ide u glavu.Niste nikad imali drzavu pa mislite da je to tek tako jednostavno.
  Pa druze,svaka drzava je pravna nasljednica neke druge.
  PO kojem osnovu vi tvrdite da ste se legalno otcijepili?
  Na sta se “bajagi“pozivate?
  Na ustav SFRJ iz ’74.
  Na sta se ustav SFRJ,poziva?Na ustav SFRJ ‘
  63.A na sta taj?Na ustav FNRJ.Isti se poziva na zasjedanje AVNOJA.Zasjedanje AVNOJA je utemeljeno drzavnoscu i suverenitetom Kraljevine Jugoslavije.
  E moj rixi…
  “Nije dovoljna vaznost pridavana tim zlocinima niti su porodice zrtava tog genocida dobile satisfkaciju.“
  Pa vidis,zbog toga se idogadja ono sto se dogadja i ukoliko potezes Srebrenicu,izvuci ces prljavstine stare ne samo 50,nego i vise godina.
  Ako se to ne rijesi,zbogom pameti,ostaje nam stara dobra krvna osveta,kad pravde vec nema.
  Onaj kome nije stalo do BiH upravo poteze stare razmirice.15,50 ili 150 godina nije praistorija o kojoj mozemo nagadjati ovo ili ono.To je sve tu rixi,blizu na dohvat ruke i …nerijeseno…
  Vidis,vas argument protiv Srba je ono na cemu su Srbi pali na ispitu a to je nezadovoljstvo tumacenja istine o pravde,cackanje po jamama i tako redom.
  Ako ti sad nije jasno,nikad nece…

 79. @jahac
  pa kakve to ima veze, i Karadzic i Mladic su drzavljani BiH pa znaci po tebi bi bas neki tamo gradjanin za 50 godina od BiH treba traziti od BiH da prizna odgovornost za genocid u BiH….

  „PO kojem osnovu vi tvrdite da ste se legalno otcijepili?
  Na sta se “bajagi“pozivate?
  Na ustav SFRJ iz ’74.“

  Pa mozda nisi znao ali taj ustav je garantirao svim republikama pravo na referendum za otcjepljenje. Pa nije valja da dovodis u pitanje legalnost otcjepljenja Slovenije, Hrvatske, Crne Gore? Pa da je Kosovo kojim slucajme bila republika i ona bi danas bila punopravno priznata a ovako be SADa ne bi nikad to mogla ostvariti i mora cekati i lobirati za punopravno priznanje.

  „Pa vidis,zbog toga se idogadja ono sto se dogadja i ukoliko potezes Srebrenicu,izvuci ces prljavstine stare ne samo 50,nego i vise godina.
  Ako se to ne rijesi,zbogom pameti,ostaje nam stara dobra krvna osveta,kad pravde vec nema.“

  Upravo to i govorim. Zato je nelogicno da neko slavi hapsenje Ratka Mladica. pa covjek je uhaspen da odgovara za taj genocid i da ga stigne pravda (ako se dokaze da je kriv, a vrlo vjerovatno hoce jer su vec njegovi podrecenji osudjeni za genocid).

  Evropa je Nirnbergom osudila glavne odgovorne i tako onemogucila da se cijeli Njemacki narod proglasi krivim. Evropi je Nirnberg doveo do toga da se vise ne ponavljaju holakusti. Nadam se da ce i Hag okoncati fasizam ovdje! Da nema sudova ostaje nam krvna osveta i tu si upravu, nije bilo suda za ratne zlocine na tlu Jugoslavije pa nam se i desi Srebrenica, ode Mladic da „poslije bune protiv dahija osveti se Turcima“ i ode djeneral i pobi 8 000 ljudi koji nemaju biloske povezanosti sa dahijama i turcima!

  Zato nam treba sud kao sto je evropi trebao Nirnberg!

  I Njemacka nije pravna nasljednica nacisticke Njemacke, nacizam je slomljen i unisten u toj zemlji, promijenjeni zakoni i sve ono sto je bilo potrebno da se uspostave prvo dvije Njemacke pa onda i ujedinjena demorkatska Njemacka koja je sad najveca ekonomska i sportska sila u evropi i svijetu. Mi nemoramo postati sila ali nadam se bar demokraticni da postanemo!

 80. Njemacka u pravnom smislu moze biti pravni nasljednik u pogledu placanja neke odstete prezivjelim zrtvama u slucaju dobijene presude zbog ratne stete.

  Kao na prijemer Srbija, ona moze totalno primjeniti drzavno uredjenje, pa cak da je sad hipoteticki okupiraju saveznici, u slucaju neke presude protiv Srbije naseg gradjanina zbog ratne stete, Srbija bi bila obavezna isplatiti. Da smo dobili presudu za agresiju Srbije na BiH danasnja Srbija bi morala ogroman novac platiti BiH kao odstetu!

 81. Bosna je navise krvava bila u oba rata jer su se preko nje slamali dva veliko drzavna projekta; Srbijanski i Hrvatski.

  pa obe ideologije su bezobroj puta svojatale podrucje Bosne i njene gradjane. Srbi nas sviju smatraju Srbima ili Srbima islamske vjeroispovjest, poturcenim Srbima ili sta ti ja znam a Hrvati su nas svojatali nekakvim hrvatskim cvjecem…
  Najbolje bi bilo danas i jedni i drugi puste na miru!

 82. „pa obe ideologije su bezobroj puta svojatale podrucje Bosne i njene gradjane. Srbi nas sviju smatraju Srbima ili Srbima islamske vjeroispovjest, poturcenim Srbima ili sta ti ja znam a Hrvati su nas svojatali nekakvim hrvatskim cvjecem…“

  Хрватским цвећем сте се сами називали, а у повести се зна да је од доласка Словена на Балкан област Раме била размеђе – и то не строго! јер спрскохрватска топономастика је разбацана по највећем делу полуострва, чак и до Пелопонеза – између Срба и Хрвата – и то опет не строга граница због јединства Словенског живља и уже племенских претензија.

Оставите одговор