Хитлер након 66 година скинут са листе почасних грађана

Адолф Хитлер од јуче више није почасни грађанин аустријског града Амштетен након што су локалне власти одлучиле да послије 66 година његово име скину са листе почасних грађана. Захтијев за скидање Хитлеровог имена са листе почасних грађана упутила је аустријска Зелена странка. Градоначелник Херберт Каценгрубер каже да је одлука донесена великом већином, али и да […]

четвртак, 26 маја, 2011 / 06:38

Адолф Хитлер од јуче више није почасни грађанин аустријског града Амштетен након што су локалне власти одлучиле да послије 66 година његово име скину са листе почасних грађана.

Захтијев за скидање Хитлеровог имена са листе почасних грађана упутила је аустријска Зелена странка.

Градоначелник Херберт Каценгрубер каже да је одлука донесена великом већином, али и да је расправа у Градској скупштини била "веома емотивна". Током гласања само су два члана десничарске Слободарске странке била уздржана.

Каценгрубер се покушао оправдати ријечима да досад ништа није предузимано јер се обично рачуна да особа, кад умре, аутоматски престаје бити почасни грађанин.

У Њемачкој је 2007. откривено да је Хитлер почасни грађанин града Бад Доберана, који је у то вријеме требало да угостити лидере најјачих свјетских земаља на самиту Г8.

Хитлеру је након доласка на власт 1933. године, на његов рођендан 20. априла, око 4 000 мјеста и градова додијелило статус почасног грађанина.

Амштетен је до сада јавности био познат као мјесто у којем се налазила кућа родитеља злогласног Јозефа Фрицла, преносе хрватски медији.