Мирјанић тражи паре за пољопривреду да амортизује акцизе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стево Мирјанић одржао је данас радно-консултативни састанак са представницима републичких удружења пољопривредних произвођача на којем је анализиран утицај донешеног сета закона о акцизама у БиХ на пољопривредну производњу у Републици Српској.

уторак, децембар 26, 2017 / 09:35

Састанку су присуствовали и представници Управе за индиректно опрезивање БиХ, Министарства трговине и туризма Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, те Задружног савеза Републике Српске.

Представници Министарства представили су пољопривредницима кратак преглед утицаја донешених закона о акцизама на аграрни сектор у коме је наведено да се очекује повећање трошкова пољопривредне производње за четири одсто односно за нешто више од 60 КМ/ха.

Истакнуто је и да је од 2013.године до данас за регресирано гориво из аграрног буџета издвојено 35 милиона КМ или у просјеку око седам милиона КМ годишње.

Закључено је и да представници Министарства обаве шири, стручни састанак са представницима Управе за индиректно опорезивање БиХ на коме би биле разјашњене одређене дилеме у погледу обрачуна односно књижења ПДВ-а на регресирано гориво.

У наредном периоду биће дефинисан износ регресираног горива по хектару за 2018.годину и начин обезбјеђења додатних средстава којима би се амортизовао утицај донешених закона о акцизама на пољопривредну производњу.Оставите одговор