Ваљда су читали сценарио: За филм у Српској издвојено чак 62.000 КМ

Пет филмских пројеката и један одбијен. Вау! За Св. Георгије убива аждаху и Турнеју, филмске пројекте наглашено "другосрбијанских" мрзитеља, и Српске, и Републике, издвојено је аутохтоних 2.200.000 КМ. 

уторак, децембар 26, 2017 / 20:56

Учинила је то Српска за застрашујућих 62.000 марака! Док 2.200.00 КМ је најмања цифра која се могла сазнати по оквирним извјештајима из штампе ономад кад је приватизован Телеком Српске, да је издвојено за само два филма.

Ето Српска, и то Република, даде ове године читавих 62.000 КМ (поновите то још пар пута у себи) на филмске пројекте. И то по сопственом признању.

Па није ли то за похвалу?

Већ смо написали у уводу, и ето падосмо у транс као да смо намирисали сопствене прљаве чарапе, већ годинама нескидане с ногу. Подијелите 2.200.000 КМ (поновите још то пар пута у себи) са овогодишњим износом удијељеним за филм, те добијте стратегију развоја кинематографске културе Републике, и то Српске, коју би по овогодишњим аршинима могла стабилно проводити још од кад је дала паре за Турнеју и Св. Георгија који убива аждаху.

И остало би јој још, да се не брине за црне дане.

Први шњегови

Но, свашта смо ми финансирали. Дати 300.000 КМ за нечији филм, и то да ревизор послије не пита гдје је бар нешто (паре или филм), то вам је код нас редовна пракса која се објављује у службеним гласницима. Осим ако је заказани референдум.

Требало би ангажовати масу познавалаца производа (како то ови пи-ар стручњаци кажу) за дјелатност Фронтал.СРБ, па да се ово до ујутру линкује и прелинкује свим промашајима власти РС у области културе и образовања. Ревизори код нас кад пробају да нешто испитају, да ли кошта колико је написано, обично подносе оставке и постају из редовних, ванредни професори на свеучилиштима. Тако да остаје само да вјерујете нама и да заједно сањамо гдје је неко ‘апио паре. Нико други се за културу, а поготово српску, и то у републици, не занима.

Чак ни нас не демантују, како има још неко.

Рекламни прекид: Република о којој пишемо и која је ове године за филм дала 62.000 КМ се зове Српска. Па ви сад читајте коме:

Пошто шира јавност никада није чула за било коју од компанија или удружења која су конкурисала на суиздавачку филмску дјелатност, ово Српска у имену нам Републике се, може измјерити веома лако. Овлаш, Фронталовим методама.

Од пет твртки које су затражиле помоћ од Српске за њену културну изградњу у филмском смислу, четири се зову латиницом. И Визартовци, пошто им је енглески у коријену душе филмотворства по којој се назваше, стално пишу латиницом. Никако сад докучити зашто Визарт д.о.о. власти државе написаше азбуком?

Знамо! Сигурно зато што су њима један пројекат одбили. Нема везе какав је пројекат. Чисто да су од шест предложених наградили пет. Јер је пет и апликаната. На шта би то личило, рецимо, да су једном дали два пројекта, а једном ни један?

Тако код нас културна политика ради. Џаба се трудиш дупло и име ти пишемо писмом које, ко фол, причамо да промовишемо и унапређујемо и финансирамо. Азбука се зове.

Азбукомрзитељи и стренџери јачи од Српске

Сви ти који се зову како Вук Ст. Караџић не заповиједа, добили су паре од Српске.

И то на начин да им држава, објављујући конкурсне резултате, признаје да су јачи од ње и да њена упишана српска азбука није достојна да напише њихово име. Мора ово нешта англосаксонски. Комифо.

Но, то име ће им бити достојно да узме, бар, 62.000 КМ ћириличних пара Милорада Пресрбина Додика и пореских обвезника, које су могле бити утрошене на нешто друго.

Један од пројеката се већ сад, кад добија паре од државе, не зове ни српским језиком, ни азбуком. Сад ћемо заказати рандес за годину дана, па да видимо ко је шта урадио у складу са прокламованим политичким и међудржавним пројектима Републике, коју неки зову и Српска. И она има пуно издајника. Ако ћете слушати РТРС и његова повезана лица која су патриоти. Ви остали само ако се одобри. Патриотизам је да се правиш мутав.

Пуштамо вам саопштење министарства просвјете. У том обнародованију нисте могли прочитати одмах ко је добио колико пара, већ вас упућују на ПДФ документ на мрежним страницама, које су порески обвезници масно платили, и и даље плаћају силне хиљаде марака.

А нико их не чита.

У оваквим условима, унапријед се радујемо новим пројектима од наших пара.

Турнеја 2, рецимо

Министарство просвјете и културе Републике Српске каже:

Објавило (је) резултате Јавног конкурса за суфинансирањепројеката из области кинематографске дјелатности у 2017. години, према којима ће бити суфинансирано пет филмова из области кратког играног, документарног и анимираног филма у укупном износу од 62.000 марака.

Према овим резултатима, биће суфинансирана два кратка играна филма, два документарна филма те један анимирани филм.

На Јавни конкурс, који је био отворен од 25.10. до 27.11.2017. године, пријављено је укупно шест филмских пројеката, од тога за кратки играни филм три пројекта, за документарни филм два и за анимирани филм један пројекат.

Оцјену и стручно вредовање поднесених пројеката за суфинансирање, у складу са општим и посебним критеријумима прописаним јавним конкурсом, извршила је Комисија за оцјену и стручно вредновање пројеката из наведених области.Оставите одговор