Минимални захтјеви организација лица са инвалидитетом

Организације лица са инвалидитетом Републике Српске захтијевају од Владе усвајање новог закона о социјалној заштити од којег очекују да средства за реализацију права на туђу његу и помоћ за особе са инвалидитетом буду обезбјеђивана из буџета Српске. Тиме би, како наводе, била избјегнута дискриминација корисника који у мање развијеним општинама нису остваривали право чак ни […]

уторак, јун 7, 2011 / 14:04

Организације лица са инвалидитетом Републике Српске захтијевају од Владе усвајање новог закона о социјалној заштити од којег очекују да средства за реализацију права на туђу његу и помоћ за особе са инвалидитетом буду обезбјеђивана из буџета Српске.

Тиме би, како наводе, била избјегнута дискриминација корисника који у мање развијеним општинама нису остваривали право чак ни на досадашњи износ од 41 КМ.

Предсједник Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС, Миленко Вујиновић рекао је на конференцији за новинаре у Бањој Луци да у новом закону не би било већих измјена осим повећања "туђе његе и помоћи", права на дневно збрињавање, као и помоћ у основно-персоналној асистенцији лица са инвалидитетом.

"Небрига о лицима са инвалидитетом створила је притисак организацијама које окупљају особе са инвалидитетом да повећају своје ангажовање и предузму активности да овај закон, са минималним унапређењима, буде што прије усвојен", навео је Вујиновић.

Предсједник Савеза слијепих и слабовидих РС, Бранко Сузић истакао је да је један од главних разлога за доношење закона о организацијама особа са инвалидитетом чињеница да законом о удружењима и фондацијама нису посебно уређена питања статуса организација особа са инвалидитетом, њихова репрезентативност и финансирање.

"С обзиром на специфичност организација лица са инвалидитетом намеће се потреба да им се осигура посебна подршка од стране државе у односу на друге невладине организације", навео је Сузић.

Према његовим ријечима, овим законом увео би се ред и побољшала координација и комуникација организација лица са инвалидитетом у хоризонталном и вертикалном смислу, чиме би се директно утицало на рационалнији и ефикаснији рад и пружила квалитетнија подршка лицима са инвалидитетом.

Секретар Савеза параплегичара РС, Милена Обрадовић је истакла да од доношења новог Закона о играма на срећу, и његовог ступања на снагу почетком 2009 године, постоје проблеми у расподјели дијела средстава од игара на срећу намијењених за финансирање социјално-хуманитарних активности.

"Наше основне примједбе у овом закону су да организације особа са инвалидитетом немају информације колико је укупно прикупљено средстава од игара на срећу, касни се са расподјелом средстава, немамо информацију по којим критеријумима је вршена оцијена достављених пројеката, колико је подијељено средстава и коме су та средства одобрена", прецизирала је Обрадовић.

Организације лица са инвалидитетом РС ће наредних мјесеци организовати кампању за доношење овог закона о социјалној заштити и закона о организацијама инвалида РС.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор