Вучуревић планира да ступи у штрајк глађу и жеђу

Амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут посјетиће сутра некадашњег градоначелника Требиња Божидара Вучуревића који се налази у притвору у Београду, а чије изручење траже Хрватска и БиХ. "То је редовна посјета у оквиру конзуларних активности, а разговараћу са њим и с обзиром на то да је био на прегледу на Војномедицинској акадмији /ВМА/", рекао је […]

уторак, 7 јуна, 2011 / 14:05

Амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут посјетиће сутра некадашњег градоначелника Требиња Божидара Вучуревића који се налази у притвору у Београду, а чије изручење траже Хрватска и БиХ.

"То је редовна посјета у оквиру конзуларних активности, а разговараћу са њим и с обзиром на то да је био на прегледу на Војномедицинској акадмији /ВМА/", рекао је Арнаут Срни.

Он је подсјетио да се Вучуревић налази у притвору у Србији већ два мјесеца и да ће Виши суд у Београду сутра одлучивати о његовом даљем притвору.

Вучуревићев адвокат Светозар Вујачић рекао је Срни да бивши градоначелник Требиња планира да од сутра ступи у штрајк глађу и жеђу, уколико му притвор буде продужен.

Вујачић је рекао да ће покушати Вучуревића да одврати од те намјере због његовог лошег здравственог стања, имајући у виду да је прије три године претрпио инфаркт.

"Он је у затвору нелегално и нелегитимно. Њему је притвор одредио Виши суд у Шапцу за који имамо решење Апелационог суда у Београду, да није био уопште надлежан да одлучује о томе али ни о притвору", рекао је Вујачић.

Портпаролка Вишег суда у Београду Душица Ристић рекла је јуче Срни да ће Виши суд у Београду сутра по службеној дужности одлучивати о продужењу притвора Вучуревићу, будући да тог дана истичу два мјесеца од његовог притварања

"Притвор може да траје најдуже до извршења одлуке о изручењу, али не дуже од годину дана од дана притварања. Али, на свака два месеца од дана притварања се преиспитује да ли још стоје разлози за продужење притвора", објаснила је Ристић.

Она је потврдила да је Београд затражио од БиХ и Хрватске додатну документацију у вези са захтјевима те двије држве да им се изручи ратни градоначелник Требиња Божидар Вучуревић, који се налази у екстрадиционом притвору у Београду.

Поновно одлучивање о екстрадицији наложено је пошто је Апелациони суд поништио одлуку Вишег суда у Шапцу о томе да су се стекли услови за изручење Вучуревића, уз образложење да за то није надлежан тај, већ Виши суд у Београду. Вучуревић је ухапшен 4. априла на граничном прелазу у Каракају, на српској страни, по потјерници Хрватске. У међувремену, и БиХ је затражила његово изручење.Оставите одговор