Миловановић: Послије финансијског извјештаја Шума, тематска сједница Владе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић најавио је данас да ће након израде финансијског извјештаја о пословању "Шума Српске" бити затражено одржавање тематске сједнице Владе Српске о овом извјештају, као и програму консолидације који ће припремити управа овог предузећа. Он је, након састанка са вршиоцем дужности директора "Шума Српске" Јаковом Галићем, рекао […]

понедељак, јануар 28, 2013 / 14:53

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић најавио је данас да ће након израде финансијског извјештаја о пословању "Шума Српске" бити затражено одржавање тематске сједнице Владе Српске о овом извјештају, као и програму консолидације који ће припремити управа овог предузећа.

Он је, након састанка са вршиоцем дужности директора "Шума Српске" Јаковом Галићем, рекао новинарима да би финансијски извјештај овог предузећа заједно са појединачним финансијским извјештајем за свако газдинство могао бити готов за десетак дана.

Миловановић је навео да план консолидације подразумијева идентификовање сваког проблема са приједлогом рјешења.

Он је рекао да ће највјероватније бити смијењени директори шумских газдинстава који не буду позитивно пословали, нагласивши да он сада не може прејудицирати одговор на то питање.

"До сада је била пракса и предсједник Владе Српске се јасно о томе одредио да ће сви који буду пословали са губитком бити смијењени и ја немам информације да се одустало од такве политике", навео је Миловановић.

Он је истакао да нема ничег спорног у приједлогу управе "Шума Српске" о смањењу плата у оним шумским газдинствима за које се утврди да су негативно пословали, те додао да подржава такву иницијативу.

"То ћемо све прецизирати са синдикатом и управом и наћи ћемо неко заједничко рјешење", додао је Миловановић.

Говорећи о накнадама које шумска газдинства плаћају локалним заједницама, Миловановић је навео да су оне неколико пута веће него у окружењу.

Миловановић је рекао да у Приједлогу измјена и допуна Закона о шумама није предвиђена измјена члана који дефинише накнаде локалним заједницама, појаснивши да је "све у рукама посланика Народне скупштине Републике Српске".

Вршилац дужности директора "Шума Српске" Јаков Галић истакао је да нема ничег спорног у томе да се у газдинствима у којима је остварен губитак, према томе одреди и исплата плата.

"Ко год има резултат, који му гарантује да исплата плата то газдинство неће увести у губитак, нема никаквог разлога да се таква плата и не исплаћује. Не видим разлог да се о томе не разговара", рекао је Галић, додавши да плата неће бити смањена на нивоу цијелог колектива.

Он је подсјетио да је на нивоу ове гране најнижа цијена рада 102,5 КМ, а у "Шумама Српске" 130 КМ, наводећи да у том распону треба да буду плате у овом предузећу.

Синдикат је раније изнио став према којем је смањење плата губиташима само "замагљивање" и начин да се смањење цијене рада наметне цијелом предузећу.

Синдикат је предложио и анекс Колективног уговора по којем се може извршити умањење цијене рада у организациним дијеловима који су пословали са губитком или нису реализовали производни план према одређеним условима.Оставите одговор