Mилко Грмуша: Однос плата радника и плате Ранке Мишић

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске и предсједница Конфедерације синдиката БиХ, има мјесечна примања која прелазе 3.500 КМ (око 1.750 евра). Ранка Мишић је: * предсједница Савеза синдиката РС * предсједница Конфедерације синдиката БиХ * чланица Економско-социјалног савјета Републике Српске * бивша предсједница Синдиката образовања, науке и културе * наставница српског језика и књижевности […]

понедељак, јул 18, 2011 / 13:55

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске и предсједница Конфедерације синдиката БиХ, има мјесечна примања која прелазе 3.500 КМ (око 1.750 евра).

Ранка Мишић је:

* предсједница Савеза синдиката РС
* предсједница Конфедерације синдиката БиХ
* чланица Економско-социјалног савјета Републике Српске
* бивша предсједница Синдиката образовања, науке и културе
* наставница српског језика и књижевности

Просјечна плата у Републици Српској је око 800 КМ, и она представља око 46% цијене синдикалне потрошачке корпе чија је цијена 1.706 КМ, а ово су управо подаци Савеза синдиката РС. Наравно, у питању су срећковићи који су запослени, јер је у Републици Српској 150.000 људи незапослено, што представља стопу незапослености од 36,6%. Примјера ради, у Србији је стопа незапослености 22,2%, у Македонији, која се означава "европским шампионом у незапослености" стопа незапослености је 33 %, у Албанији 12,5%, у Црној Гори 12,11 %, у Хрватској је 19,6% незапослених.

Према томе, плата Ранке Мишић износи око четири и по просјечне плате запослених у Републици Српској. У самом Савезу синдиката РС износе податке према којима је плата запослених у привреди, посебно у прерађивачкој индустрији, трговини, пољопривреди, грађевинарству и дрвној индустрији већ дужи период испод 617 КМ, а колико су у прошлој години износили трошкови прехране.

Шта је то Ранка Мишић учинила да има оволика примања? Чиме их је заслужила? Какав је то положај радника у Републици Српској, па да они могу себи да приуште да њихов синдикални вођа има толику плату? Да ли привреда Републике Српске расте у толиком обиму да је толики новац који прима предсједница Савеза синдиката оправдан и логичан? Да ли има било каквог смисла чињеница да су плате у Републици Српској међу најнижима у Европи, да је стопа незапослености у Српској међу највишима у истој тој Европи, да људи овде живе као у Африци, а синдикални вођа има примања као у Канади?

Одговор је веома јасан: ни Ранка Мишић ни било која власт у Републици Српској до сад нису учинили ништа да реално заштите интерес запослених у Српској. Они су једино гледали како да краткорочно купују социјални мир, тако што су бацали коју цркавицу социјално угроженим категоријама становништва, као што пред изборе обично долази и до повећања зарада у јавној администрацији, здравству, полицији и школству. Дакле, ријеч је о људима који новац добијају из буџета. А ко пуни тај буџет? Привреда. Какве су плате у привреди и какав је положај радника у привредним дјелатностима? Цифре сте видјели, а исти је још и гори.

Ових дана, кад су реалне температуре преко 40 степени, а на градилиштима и бетону износе и преко 50 степени, нико не брине о томе што ти радници немају право на скраћено радно вријеме или повећане плате. То никога није брига. Као што никога није брига ни како заиста тражити реална рјешења за покретање привреде и повећање запослености. Овако, једина брига Ранке Мишић јесте како да себи обезбједи што више новца, односно како да купи подршку корумпираних синдикалних вођа у гранским синдикатима. Њих ни најмање не интересује реални положај радника, а поготово оних који су запослени у реалном сектору. А положај у том реалном, привредном сектору јесте такав да нико ко прима плату из државног буџета нема морално право да каже да му је лоше. Ако је лоше, нека иде у привреду, па нека се обогати, кад мисли да је већ тако способан и вриједан.

Ранка Мишић синдикални је вођа од 1996.године. За то вријеме

* промјенило се седам предсједника Републике Српске
* промјенило се шест премијера Владе РС
* промјенило се седам високих представника у БиХ

Колико још треба да се повећа стопа незапослености у Српско и да се смање плате па да се промјени и Ранка Мишић?0 КОМЕНТАРА

 1. Милко, немој тако, па она је прије неки дан јавно предложила послодавцима да уведу двократно радно вријеме за раднике због врућине:D:D:D

  Сад озбиљно, дотична да има образа или би се повукла са свих функција јер је очигледно да само просипа из шупљег у празно или би остала ту гдје јесте али би добар дио своје плате даровала неком коме је потребно..ево, ја предлажем баку Вукосаву која храни и одгаја своје 3 унуке тако што проси у Господској… Али, ко њу подржава? Ко јој даје легитимитет? Они су, једнако као и она, одговорни за њен нерад јер не раде ништа да је смијене и поставе човјека који ће бити истински представник радника… Исто је и са овим Пантелијом Бркајлијом…они су подобни овима горе и зато су ту гдје јесу..нажалост!

 2. @Dijana
  Radi se u oba slučaja o nemoralnim i pokvarenim ljudskim bićima koje vlast koristi a kad im ne budu trebali, jednostavno će da „povuku vodu“. Ranka, Pantelija pa i Rakulj to znaju vrlo dobro i sada koriste svoj momenat. Nastavnici Ranki je neko omogućio sve te pozicije i novčane naknade na njima, i vjeruj, da ona ne ispunjava naloge onih kojima je podobna, vratila bi se ista ponovo u učionicu.
  Apsurdno je govoriti o obrazu takvih ljudi, oni ga definitivno nemaju i za novac će da urade sve, jer ovo je njihovo mjesto i ovo je njihovo vrijeme, koje na žalost našu već predugo traje. U nekom drugom slučaju, radi se o mediokritetima limitiranim baš na tih 800 KM u društvenom sektoru, koliko oni i objektivno vrijede

 3. Milko uopste ne kontas da ona odlicno radi svoj posao i da zato prima odlicnu platu.naime nju ne placaju radnici pa ne znam zasto uporedjujes njenu platu sa radnickom?ona je na drzavnim jaslama i odlicno radi svoj posao-kad si cuo da se radnici za bilo sto bune, potpuno ih je pasivizirala i uopste mi nije jasno kako je to ucinila jer im teze od ovog ne moze biti a oni cute.posto mile dobro nagradjuje poslusne i plata joj je u skladu sa poslovnim uspjehom kao i kod curguza i rakulja a oni sa radnicima borcima i penzionerima nemaju dodirnih tacaka i ne polazu njima racune.ali nemojmo kriviti njih, takvih uvjek i svugdje ima i da nisu oni bio bi neko drugi,krivi smo mi sto cutimo.

 4. herc64, 18.07.2011. 20:24:19

  Изгледа апстрактно, али ми раднике НЕМАМО. Имамо робове и дораднике трулих капиталиста, скоројевића. Тако да овај дио твоје реченице:“kad si cuo da se radnici za bilo sto bune“ је апстракција апстракције (квадратура круга). Чак је и онај проклети Маркс раднике са ових простора сматрао СМЕЋЕМ РАДНИЧКЕ КЛАСЕ!* Сад видим да је имао право.

  Нити ми имамо неки добар производ да понудимо свијету, а и да имамо нисам сигуран да би имали мушерију. Прегазило нас је вријеме, нове технологије су загосподариле, а наши људи кад су требали да се усавршавају и да иду у корак са новим технолошким достигнућима, били су по рововима, земуницама, гладни, боси, голи а све због ОПСТАНКА НА СВОЈИМ ОГЊИШТИМА.

  Данас, кад смо се изборили за овај комад територије, на сцени већ 15 година је системска пљачка овог ентитета, од стране оних који би требали да СТВАРАЈУ!
  Од фебруара мјесеца константан је притисак на борачку популацију, укидају им права јер то значи да та категорија која је СТВОРИЛА овај ентитет више НИЈЕ ПОТРЕБНА. Бојим се да је сценарио за Републику Српску одавно написат, а улоге су подијељене. Ако се унапријед зна да ће нешто пропасти онда ме не чуди зашто Додик ради ово што ради (узима и шаком и капом наше ПАРЕ).

  Све у свему политичари Српске, позиција и опозиција ми изгедају као МАЈМУНИ који пилају грану на којој СЈЕДЕ.

 5. Копираћу оно што написах на Милковом блогу:

  „Чланство у синдикату је добровољно! То што има оваца за шишање, то није проблем оног ко шиша. Свакако да постоји сумња да је дотична госпођа добијала далеко више новца да не таласа.
  Када су неки наши суграђани покушали покренути протесте пред зградом Владе РС, сугерисао сам им да је то погрешна адреса, да се битка добија пред зградом Синдиката РС. Али нису ни потреби протести. Довољно је одрећи се „услуга“ синдиката и „заврнути им славину“.
  Понављам да се синдикат финансира од чланарина, које су на добровољно бази, али порези нису добровољни и прије би требало прозивати оне који исплаћују незарађене, нерално високе плате у односу на наш привредни напредак. Да прича буде тужнија, плате полицајцу и учитељици по 1000 КМ, службеницима Владе РС ифондова са ССС по 1500-2000 КМ,… се исплаћују из кредитних средстава, које ћемо враћати годинама, с каматом на камату. Да се разумијемо, волио бих ја дати и 2000 КМ полицајцу и учитељици, али прво треба створити новац, а ми га нисмо створили. Живимо од онога што немамо и то ће нас скупо коштати у блиској будућности.

  Друго је питање да ли је морално бити на челу радника који примају 400 КМ с мјесечним примањима од 3500 и више КМ. Мало је данас људи који имају образ.“

 6. А ево и један сјајан коментар извјесног Бранислава Михајловића:

  „Код нас су и научне дисциплине угрожене, па тако и статистика почиње да губи свој смисао.

  Нисам стручњк за ову науку, али ова стопа незапослености од 36,6% је класична стандардна девијација – памети.Према тим подацима у РС ради 247.388 људи и 142.625 је на бироу, што значи да у ЦИЈЕЛОЈ републици има 390.013 радно способних. Ако том броју додамо и пензионере, њих 190.535, испаде да је од око 1.400.000 становника, 800.000 дјеце. Машала!Ако није тако, онда је стопа мнооооого већа од ових 36.6 (што је такође катастрофа).

  А и прича о просјечној плати од 800 КМ иде у исти кош с овим.
  Замислите, само да се ова највиша плата у РС од 200.000 КМ, о којој се прича у свакој кафани, избаци из рачунице о просјеку, званична просјачна плата се смањује за 1 КМ. Е сад, када бисмо избацили из ове „математике“ оних првих 20-30 плата или убацили барем 200.000 оне „дјеце“ из првог дијела коментара, имали бисмо просјек у РС око 300-400 КМ. А та цифра је просјек за раднике у туризму – са свим директорима ентитетских, општинских, (ускоро међуопштинских) туристичких организација

  Поздрав Милку и екипи са бироа за запошљавање:)“

 7. Doticna gospodja je adekvatno placena za posao koji obavlja, odnosno rezultate koje je u proteklim godinama postizala.

  Kako ono bese – „film Profesionalac“: “ Prirodi je trebalo milion godina da od majmuna napravi covjeka a sindikadtu svega 16 godina da od tog istog covjeka ponovo napravi majmuna i to pavijana gologuzana“

Оставите одговор