Милекићка и Ковачевић побиједили раднике у Угљевику

Министарство индустрије, рударства и енергетике Републике Српске, Електропривреда РС, руководство Рудника и термеоелектране Угљевик и синдикат, постигли су сагласност о додјели концесија на два лежишта угља на локацији Угљевик исток.

субота, мај 25, 2013 / 00:17

Пише Марко Шикуљак

Након скоро три сата састанка, саопштено је како је постигнут висок ниво сагласности, а министар Жељко Ковачевић сматра да је дао довољно гаранција да синдикат убиједи да Влада има намјеру да осигура несметан рад РИТЕ Угљевик.

У пракси, постојећа термоелектрана ће добити концесије на налазишта угља, која ће им до 2039. до када је предвиђен радни вијек ТЕ Угљевик, обезбиједити 46,7 милиона тона угља.

Пребацивање руке министра Ковачевића преко рамена директорке Електропривреде Браниславе Милекић свједочио је о задовољству постигнутим. После састанка одржан је збор радника, најављен као протестни, па промовисан у информативни, коме је присустовало око 300 људи, што је око четвртина запослених. Власти одани синдикалисти прије тога су убјеђивали министра и директорку како су вође синдиката који су "подбуњивали раднике сада у неприлици јер морају спуштати лопту”.

Колико јаловине

Од фамозних 46,7 милиона тона угља, једине теме која се понављала у изјавама министра, директорке ЕПРС, директора РИТЕ и предсједника синдикалне организације, 15-ак милиона отпада на постојеће налазиште (по некима прецијењена цифра) а остатак на тзв. Угљевик два. Тај природни наставак постојећег налазишта РИТЕ ће дијелити са будућим блоком 3 који гради Комсар енерџи. По паушалној процјени, налазиште Угљевик 2 је подијељено у омјеру трећина за РИТЕ, двије за страног инвеститора.

Оно што је спорно у овом епилогу је да је првобитни договор са Комсаром постигнут са концесијом на потпуно друга налазишта (Пељаве, Тобут, Милешевац) која се због дубине испостављају као мање економична. Сада се Комсару сервира истражено и припремљено налазиште, умјесто да га евентуално, постојећа ТЕ или неко друго јавно предузеће продаје по тржишној цијени.

За сада није познато да ли ће Комсар добити директну концесију, или ће бити додијељена трећем лицу које ће угаљ (пре)продавати Комсару. За ту улогу у медијима је одавно виђена приватна фирма Терекс.

То наравно није све, јер дио синдиката који не мисли како је постигнуто бајно рјешење, сматра како је држава оштетила своје јавно предузеће додијеливши му лошији дио налазишта, са неповољнијим односом угља и откривке, што поскупљује искориштавање угља.

Орочен крај

ТЕ Угљевик је најважнији енергетски објекат у Српској, који је практично трећина наше производње струје (у прошлој години је чинила 37 одсто, због слабије године хидроелектрана). Влада јој практично орочава трајање, иако би се радни вијек ремонтима могао продужити. Када престане са радом, Српска остаје без (у овом моменту) трећине произведене струје, а са приватном електраном која нема обавезу да струју испоручује ЕПРС. То значи да би се за струју Српска морала такмичити са извозним цијенама на западном тржишту. А то значи поскупљење.

У читавој причи око јединственог случаја да на истом копу раде приватна и државна електрана, не треба размишљати о радним мјестима која се отварају у новом блоку ТЕ, већ о два потпуно сукобљена концепта развоја.

Замислимо овако: Имате локал у центру града, али су вас (или сте се сами) убиједили да је ризично да дигнете кредит и отворите свој кафић/пицерију/бутик, па сте одлучили да локал издате за јако ниску цијену кирије, а улагач вам понуди мјесто конобара/продавца. Задовољни спојеним примањима ви дижете кредит и купујете аутомобил, или нешто слично што спада у домен трошка и луксуза. За то вријеме ваш послодавац и најамник вашег пословног простора згрће огроман новац јер локал у центру ради одлично. Осим мале кирије и скромне плате за вас који конобаришете, трошак му је да од воље да неки прилог за фудбалски клуб у коме играју ваша дјеца, на чему сте му бескрајно захвални.

У нашем случају луксузни аутомобил за који дижемо кредит зове се аутопут. Истовремено, помисао да би кредит умјесто за пут требало дићи и градити електрану сматра се неизводивом. Не само то, него је такав започет пројекат обустављен, и претходни инвеститор (који не би био власник, већ би му се уложено исплаћивало струјом) тражи своје паре. Ваљда постоји план да се дуг исплати до 2039. Комсар енерџи га сигурно неће плаћати. А ко зна ко ће тада бити министар енергетике.0 КОМЕНТАРА

 1. „ТЕ Угљевик је најважнији енергетски објекат у Српској, који је практично трећина наше производње струје (у прошлој години је чинила 37 одсто, због слабије године хидроелектрана). Влада јој практично орочава трајање, иако би се радни вијек ремонтима могао продужити. Када престане са радом, Српска остаје без (у овом моменту) трећине произведене струје, а са приватном електраном која нема обавезу да струју испоручује ЕПРС. То значи да би се за струју Српска морала такмичити са извозним цијенама на западном тржишту. А то значи поскупљење.“

  СВЕ ЈЕ ЈАСНО! Народ у Републици Српској није у стању ни данашњу ниску цијену испоштује, а то значи да ће у 21. вијеку многи живјети у мраку. Мада се може рећи да и данас живимо у мраку, без обзира што имамо струју.

 2. Oni su već odlučili da pokone ugljevički rudnik strancima da tamo oni za sebe grade termoelktranu kao da taj ruddnik nije u Republici Srpskoj nego u nekoj Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj… To je nezabeleženo u svetu da jedan vlast se toliko osili da uzme rudnik od naroda, pokloni strancima da oni za sebe grade termoelektranu.
  Za ovu vlast bi bilo bolje da ništa nije radile, nikave štetne investicije, najbolje je bilo kad već kažu da su oni u elektroprivredi sve pare pokrali da nemaju sredstava za gradnju termoelktrane, da su radnicima sa biro podelili po 20 tona uglja godišnje i neka tako pređivljavaju.
  Tako bi mnogo više nezaposlenih i siromašnih bilo zbrinuto, a ne da se rudnik poklanja stranicma (koncesiono)

 3. Ni radnici ni sindikat tamo u termeoelktrani ne smiju da se jave, svi čuvaju svoja bedna radna mesta, nikome ne pada na pamet da se zapita šta donosi ta strana investicija.
  Ti radnici na TE su navikli na sve blagodeti i lagodnisti državnih preduzeća, ne bi oni žrtvovali svoj komfor ni za šta. I zbog toga je nemoguće očekivata od te radničke rulje (koja je uz to preko veze doša do tih lagodnih radnih mesta id dobre plate)koja živi ko bubreg u loju da digne svoj glas protesta.

 4. Glas Naroda, 25.05.2013. 16:52:33

  Aли је претпоставка да ће они који поклањају ресурсе народа ових простора добити проценат, а вјероватно и сувласништво у овој посредничкој фирми која ће препродавати наш угаљ.

 5. Neće stanci za sada ništa graditi, njima je za početak najbitnije da je štetana ugovor potpasan i nametnut narodu, da je osnovano to zajedničko preduzeće CE RS i da oni dobijaju koncesiju za eksploataciju rude. Prvo će sačekati presudu na suđenji sa slovenačkom elektroprivredom, da dođu jeftino do postojeće TE a onda će kada uspostave svoju vlast u njoj i kada raščiste sa viškom radnika, viškom plata i 6 puta povećaju cenu struje novcem koju zarade na toj termoelktani graditi sledeću termoelektanu najpre jedan blok od 600 MW a onda i sledeći. A tada ćemo mi biti u potpunom kolonijalnom ropstvu gore nego afrikanci.

 6. Није ово готово, зна се ко једино истински брани и стоји иза ријечи око заштите и контролисаног коришћења природних ресурса који значе живот или нестанак Српске.

  Погледајте само ове кукавице из СДС, ПДП лажних демократа и остале јалове опозиције.
  Могу они својом снагом за дан све зауставити, зна се зашто неће.

 7. Interesantno je da bas prof.Emil Vlajki davno pisao u „Neokolonijalizmu“ a danas je dio ove vladajuce kamarile.

  Interesantno je kako je nedavno smojenjen g.Z.Krsmanovic u Foci uz svesrdnu pomoc opozicije na celu sa SDS-om.

  Sektor vode je vec pripremljen za strano preuzimanje,i sada treba i rudna bogastva predati pa posto resursi suma RS nisu vise interesantni, ostaje nam da svi upalimo PINK televiziju i gledamo sou programe…

 8. Кад ова лажна опозиција ћути о овоме, јасан је знак да су се већ уталили, или да ће и они исто урадити, кад дођу на власт, само ће оставити проценте додиковцима!
  Нека се изјасне и изађу пред народ са јасним ставом или нек остану привјесак снсд-овим бандитима!

 9. Neki se ipak i ususude javno izraziti svoje neslaganje:

  – Zalažem se za to da se zakonski ukine daljnje zaduživanje koje krpa budžetske rupe, zabrani rasprodaja resursa i bilo kakvih javnih preduzeća dok ne bude uspostavljena fiskalna stabilnost i uvedena disciplina. Svjesna sam da bi u RS-u najradije rasprodali preostalu državnu imovinu da popune rupe. U FBiH iz istih razloga prodaju pet po pet posto javnih preduzeća. U ovim odnosima to je pogubno – upozorava Cenić.

  Neke od mjera za koje Cenić smatra da bi zaustavile ekonomsko propadanje BiH su, između ostalog, i zakon o fiskalnoj disciplini, zakon o izmirivanju komercijalnih i ostalih potraživanja unutar države, rasterećenje privrede od, kako je kazala, budalaština i gluposti, poput plaćanja naknada za održavanje atomskih skloništa i sl.

  – Na prvom mjestu je zabrana rasprodaje resursa – zaključila je Cenić.

 10. Za RS je jedino rešenji i jedini izlaz novi privredni sistem. Samo budala može misliti da će doći investitori da razviju industriju, privredu i društvo. Samo naivan i lud može misliti da će privatnici koji sada drža nešto tih preduzeća što još radi od privatizovane industrije zapošljavati narod i pokretati proizvodnju. Privatinici su se dograbili preduzeća ili osnovali male i srednje firme rukovođeni svojim gramzišću i pohlepom i kada ta gramzivot i pohleba budu zadovoljeni nestaće i razlozi za daljeim postojanjem takvih firmi.
  Država mora da napravi projekat novih privrednog sistema, gde će radnici biti akcionarski vlasnici preduzeća, gde će radnici upravljati preduzećima i praviti strategiju razvoja. Sve ostalo je globalistička podvala, nama je ova ovakva pljčkaška tendrska privatizacija nametnutna sa Zapada a domaći izdajnici i domaća mafija je to jedva i čekala. Stoga je besmisleno i nemoguče olekivati da kreatori ove plačkaške privatizacije odustano od rasprodaje prirodnih resursa kad ništa drugo nije preosalo.
  Shodo tome narod mora naći načina kako da se sa njim obračuna i da zaustavi rasprodaje resursa koji mu pripadaju. U Federaciji BiH nikome ne bi palo na pamet da bilo koji rudnik preda stanom investitoru da na njemu gradi za sebe termoelektranu.

 11. Ако би се у Електропривреди Републике Сршске извршилаа ревизија учинака у свим зависним предузећима отворила би се сва значајна питања за проблеме који разарају овај систем.(Све би испливало на површину)
  Скоро је са највишег државног нивоа хваљен рад и резултати у ЕРС-у, а што демантује следећи подаци: важећим тарифним поступком пројектована поврат капитала је 2%, док је остварена поврат капитала у 2012.год. 0,16%. Сама чињеница да је стопа поврата капитала мања за 12,5 пута од пројектоване довољан је разлог за ревизију учинака и за тражење компетентних одговора на најважнија питања из енергетске области.

 12. Ево вечерас Босић почео причати о заштити природних ресурса, Ценићка је прије све само критиковала без икаквих конкретних приједлога рјешења, као у осталом и сви јалови еконоски и политички аналитичари који нас убише негативном енергијом.

  Ево и она коначно надошла па прича о заштити ресурса, видим да почињу и радикали, ускоро ће и остали заједно са владајућим странкама.

  Видите да их Лазаревић и Еколошка партија натјераше да се о томе морају изјашњавати без обзира што су многи од њих у талу са лобијима и страним менторима.

  Иду избори, сад ће сви бранити воде,руде шуме, земљиште, борце и њихову дјецу, као да нису сви били на власти задњих 20 година и арчили народну имовину.

 13. Bosić priča ono što mu njegov šef Dodik dozvoli, inače mu svako veče referiše šta je radio a ovaj ga postrojava i izaje nove direktive. Videli smo na TV duelu dokle Bosić marioneta smije da ide u svom „opoziconom“ delovanju. Tako je to sa kupljenom projektovanom opozicinom. Mi na politčkoj sceni nemamo ni privid pluralizma. Jer da je opoozicija nezacicna od svojih zapadnih finansijera onda bi smela otvoreo istupiti u javnosti protiv štetnih koncesionih ugovora, otimanja prirodnih resursa, opozicija bi se o tomo morala javno deklarisati. A ovako Bosićev skup opštinksih odbora svaki vodi svoju politiku, kako se najbolje ugraditi u te asfaltne puteve, kako što više zadužiti i opljačkati opštinu. Nikakav program nemaju.

Оставите одговор