Милан Благојевић: Поднијети тужбе против чланица ПИК пред међународним судовима

БиХ има своја права и у оквиру њих не може нико у БиХ да намеће своја рјешења, а то што чини Кристијан Шмит је противправно понашање. БиХ има право да поднесе тужбу Међународном суду правде против појединих чланица ПИК-а, рекао је Милан Благојевић, професор уставног права

петак, април 22, 2022 / 09:48

Он је, гостујући у Јутарњем програму РТРС, истакао је да су се бивши високи представници, као и ПИК понашали противправно.

  • Тужба се не може поднијети против ПИК-а, већ против појединих држава чланица ПИК-а. Тај суд не може одбити тужбу, јер га обавезује Повеља међународног права. Ако већ у БиХ не би дошло до консензуса око тужбе, јер преостала два члана Предсједништва БиХ вјероватно би била против, тужбу може поднијети и Србија као потписница Дејтонског споразума – рекао је Благојевић.

Нагласио је да би се тако открило ко чува Устав БиХ.

  • Отвориле би се карте. Видјећемо тако да постоји дослух измењђу бошњачких политичара и појединих чланица ПИК-а, као и тзв. високог представника – рекао је Благојевић.

Истакао је да се одлукама странаца крши повеља Уједињених нација.

Нагласио је да је и и скуп "Слобода" у Бањалуци био је само легална борба против те тираније.

  • Овдје се ради о Републици Српској, и свакоме коме је стало до владавине праве, немамо другог начина да се боримо против ове тираније. Међународна заједница, односно одређене државе флагрантно крше све одредбе, и покушавају од нас направити "покусне куниће". Грађанска непослушност и овакви скупови су сигурно легални као један вид отпора – истакао је Благојевић.

Додао је да је држање свих учесника скупа било је на високом нивоу и достојанствено.

  • Могу само да упитим честитке организатору скупа Борачкој организацији Републике Српске. Видјело се велико јединство и одлучност да се истраје – поручио је Благојевић.

Професор уставног права анализирао је и недолазак опозиције на скуп.

  • Размирице између опозиције и позиције ни на који начин нису бацили сјену на величину скупа, али с друге стране она говори о подјељености друштва у Српској, што није добро. Они који критикују скуп, не дају друга рјешења, а то није добро – рекао је Благојевић.


Оставите одговор