Месић: Пресуђено је Туђману

Бивши предсjедник Хрватске Стјепан Месић оцијенио да је хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу заправо пресуда првом хрватском предсједнику Фрањи Туђману и најужем кругу око њега. Ми бисмо напокон морали постати свјесни чињенице да је пресуда генералима заправо пресуда Фрањи Туђману, Гојку Шушку и најужем кругу око првог хрватског предсједника истакао је Месић […]

субота, април 23, 2011 / 16:57

Бивши предсjедник Хрватске Стјепан Месић оцијенио да је хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу заправо пресуда првом хрватском предсједнику Фрањи Туђману и најужем кругу око њега.

Ми бисмо напокон морали постати свјесни чињенице да је пресуда генералима заправо пресуда Фрањи Туђману, Гојку Шушку и најужем кругу око првог хрватског предсједника истакао је Месић у ауторском тексту који је данас објавио ријечки Нови лист.

Месић је одбацио тврдње да је пресуда генералима пресуда Хрватској, посљедњем рату у тој држави и операцији Олуја. Према његовим ријечима, никаква политичка офанзива не може помоћи побијању квалификације из пресуде генералима о удруженом злочиначком подухвату, већ само квалитетна одбрана. Дио ауторског текста бившег хрватског предсједника, који је у ријечком дневнику објављен у петак, изазвао је велику пажњу јавности. Он је у том дијелу, поред осталог, истакао да је државни врх знао за ратне злочине хрватске стране током последњег рата, као и да је био присутан када је један тадашњи министар реферисао Фрањи Туђману да се српска села у западној Славонији пале у три смјене.

Месић је написао да је Хашки суд био потребан јер није било политичке воље да се ратни злочини који су се без сумње догодили на хрватској страни процесуирају, додавши да их је било више него што се мисли у јавности.

– Нема и није било спремности погледати истини у очи. Радије се прихвата да цијела Хрватска буде талац неколицине, или једне групе, него да се ствари једном за свагда рашчисте – истакао је Месић.

Он је поново одбацио оптужбе да су његова канцеларија или он лично достављали такозване Туђманове транскрипте хашком тужилаштву, оцијенивши да га нападају "они који су прије његовог доласка на мјесто шефа државе изузели транскрипте који би баш њих можда проказали као чланове удруженог злочиначког потхвата, или они који су тражили хапшење генерала Готовине". Према његовим ријечима, када је дошао на мјесто предсједника у кабинету су га дочекали документи, разбацани по целој канцеларији. Он је оптужио тадашњег шефа кабинета за националну безбједност Ивана Јарњака, високог функционера Хрватске демократске заједнице Владимира Шекса и сина Фрање Туђмана, Мирослава, за изузимање дијела транскрипата.

Месић је критиковао и медије, али и цркву због подизања тензија у јавности после изрицања пресуда хрватских генералима.

На Месићев текст јуче је реаговао и министар полиције Томислав Карамарко који је одбацио тврдње да је Контраобавјештајна агенција (ПОА), на чијем је челу био, Хашком трибуналу предала неки од докумената, а премијерка је затражила извјештај о раду владине комисије за сарадњу с Трибуналом. Предсједник Хрватске Иво Јосиповић истакао је да Хрватска има обавезу да сарађује с Хашким судом.Оставите одговор