Меркелова – евро се мора спасити!

Њемачка канцеларка Ангела Меркел оцијенила је да ситуација у вези са евром озбиљна, али да је заједничка валута вриједна свих напора потребних да се спаси. Она је изразила увјерење да ће приликом гласања о евру у Бундестагу, демохришћани и либерали имати сопствену већину и да такозвана канцеларска већина, у овом случају није неопходна. Меркелова је […]

уторак, септембар 27, 2011 / 11:06

Њемачка канцеларка Ангела Меркел оцијенила је да ситуација у вези са евром озбиљна, али да је заједничка валута вриједна свих напора потребних да се спаси.

Она је изразила увјерење да ће приликом гласања о евру у Бундестагу, демохришћани и либерали имати сопствену већину и да такозвана канцеларска већина, у овом случају није неопходна.

Меркелова је одлучно одбацила било какве радикалне кораке у актуелној дужничке кризи, што подразумијева да неће бити банкрота Грчке или повратка на марку у Њемачкој.

"Лако је рећи отписивање дугова. Али, то би значило масиван губитак повјерења инвеститора у цијелој еврозони, уз несагледиве посљедице. Тада више нико, нигдје у Европи, не би улагао новац", рекла је канцеларка.

Она је истакла да би повратак на њемачку марку био лош по извоз, јер би њемачка роба знатно поскупјела на тржишту.

Меркелова је нагласила да будућим трајним механизмом за спасавање (ЕСМ) треба створити могућност за контролисани банкрот презадужених земаља. ЕСМ фондови би 2013. требало да замијене ЕФСФ и Бундестаг ће о томе гласати, вјероватно, почетком идуће године.

Њемачка канцеларка остала је при свом тврдом ставу када је ријеч о великим дужницима у еврозони. "Ако се нека држава не придржава обавеза из пакета стабилности евра, убудуће мора постојати могућност да буде кажњена тако што ће изгубити дио суверенитета. Морамо радити на промјени уговора како бисмо државу могли да тужимо макар пред Европским судом правде", рекла је Меркелова.

У четвртак, 29. септембра, Бундестаг гласа о проширеном фонду за спасавање евра (ЕФСФ). Биће то важан тест за канцеларку, јер владајућа већина у Њемачкој, коју чине њени демохришћани и либерали, није стабилна.Оставите одговор