Меркел и Саркози: Наравно о Грчкој!

Француски предсједник Никола Саркози изјавио је данас да ће се у наредним данима у Њемачкој састати са канцеларком Ангелом Меркел ради разговора о дужничким проблемима Грчке, уз оцјену да је подршка Атини "морална обавеза" Европе. Саркози је послије састанка са грчким премијером Јоргосом Папандреуом у Паризу рекао да је од њега добио увјеравања да је […]

петак, 30 септембра, 2011 / 21:19

Француски предсједник Никола Саркози изјавио је данас да ће се у наредним данима у Њемачкој састати са канцеларком Ангелом Меркел ради разговора о дужничким проблемима Грчке, уз оцјену да је подршка Атини "морална обавеза" Европе.

Саркози је послије састанка са грчким премијером Јоргосом Папандреуом у Паризу рекао да је од њега добио увјеравања да је Влада у Атини одлучна да испуни обавезе у замјену за финансијску помоћ од Европе.

"У наредним данима ићи ћу у Њемачку да бих са канцеларком Ангелом Меркел наставио сарадњу и координацију Њемачке и Француске ради заштите Европе", рекао је Саркози новинарима у својој предсједничкој палати.

Он је додао да би "пропаст Грчке била пропаст Европе" и да "не постоји друга кредибилна алтернатива".

Грчка Влада усвојила је неколико пакета мјера штедње, али и даље постоје сумње у њену способност да плаћа дугове.

Папандреу је ове седмице појачао захтјеве да међународни кредитори што прије уплате Грчој нову траншу помоћи од осам милијарди евра, како земља не би банкротирала.